lördag 29 mars 2008

Plus ekonomiskt

Börsen vände upp denna veckan, som omväxling. Jag är glad då mina Ncc gått upp med 17. 50 vilket ger ett plus på 7000kr dessutom har mina fonder ökat med blygsamma 200 kronor och min Ips 1000 kronor, now we are talking...

Detta känns ju jättekul. Dessutom hade jag en dålig känsla inför denna lönen den 25e, kändes som att det skulle bli en hopplös månad men det verkar inte alls som om förutsättningarna är så dåliga, tvärtom det ser bra ut.

Jag har ju fortfarande en köporder på 100 st Ncc, vill ha 500 st, den låg inne på 155 kronor. Men med dagens kurs på 172 kronor känns köpet långt borta. Har funderat på hur jag ska göra, ett köp måste gå igenom i dagarna om utdelningen ska falla ut. Men mellan skillnaden på 172 och 155 blir 1700 kr och utdelningen ger 2100 kronor så jag vek ner mig och höjde köpkursen. Så antingen öppnar börsen med dipp, mitt köp går igenom och den sjunker till 155 kr eller så står den fast eller ökar och då gjorde jag rätt. Men min analys säger att jag gör rätt... Själv är bästa dräng och vissa beslut måste man ta, och ta själv. Till syvende och sist drabbar det mig, ingen annan.

En annan positiv sak på den ekonomiska fronten är att jag fick löneförhöjning, inte jättebra men bland det högsta jag har hört getts bland mina kollegor. Vilket var kul efter som jag är oorganiserad, då visade det sig att jag inte hade rätt att förhandla om min lön. Detta gjorde mig upprörd. Jag fick inte heller lämna synpunkter eller ens ha ett samtal utan fick ett mail med min nya lön. Tycker att detta är absurt. Men vägrar gå med i facket, vägrar vika ner mig för den demokrati som kallar sig fackförbund.

Hellre tar jag till andra åtgärder. Nu är jag, i förhållande till summor jag hört nämnas, nöjd med min lön. Låter det vara men min stund kommer... Då tänker jag ta samtalet och striden, men timingen måste vara den rätta.


Ja, positiva ekonomiska händelser, jättekul, och imon åker vi till fjällen, sol, snö och vila :)

Aftonbladet igår

På löpet: Han högg ihjäl mamman och 5 åriga dottern inför bröllopet.
s10: 31 åringen högg ihjäl sambon och hennes 5 åriga dotter i familjens nya drömhus.
s.10-13 :Detaljer från ovanstående händelse.
s.14: De vill straffa mammorna, därför dödar de barnen.
s.15: Nytt vittne träder fram. Detta gäller den tragiska händelsen i Arboga, 2 små barn döda och mamman väldigt skadad.
s:18 Kvinna, 25 hittad död. 27 åring gripen för mord OCH mordbrand.
s.19: Mördad på samma sätt. En 30 årig kvinna som 2006 hittades mördad och uppbränd i hennes egen bostad. Mordet inte löst.
s.21: "LOUISE tvingas tillbaka till sin psyksjuka pappa. Flickan har blivit våldtagen av sin egen pappa i 5 år, dessutom tvingats leva ensam med honom, en psykiskt sjuk man i en husvagn, levt i vanvård och fått utstå de mest förnedrande handlingar. Nu har Vetlanda kommun åter gett samma psyksjuka man vårdnaden av flickan. Man gör inte fel 1 gång utan igen och igen...
s.31: Ung mamma dödad med yxa. En 29 årig SMÅBARNSMAMMA, dödad av sin granne, han slog ihjäl henne med en yxa. Inför barnet antagligen då detta var i lägenheten....

Allt detta våld och all denna förnedring mot kvinnor och barn i en och samma kvällstidning, en tidning som utkommer 7 dagar per vecka, året om.

Allt detta händer i Sverige, i vårt land. Vi strävar efter ett jämlikt samhälle men ändå blir vi kvinnor mördade och faller ifrån som käglor gång efter annan på grund av män ( alla fall utom i Arboga) som mår dåligt.

De dödar inte bara oss kvinnor utan de dödar även våra barn. Helst inför oss.
Vad gör vi åt det?
Inget, iallafall inte jag, men nu får det fan i mig vara nog. Vi kan inte ha den här utvecklingen i vårt samhälle. Vanliga hederliga kvinnor, som kämpar för att bidra till ett bra samhälle, i många fall ensamstående mammor som får kämpa så mycket mer. De faller för känslorna, träffar en man men har oturen att det är en skitstövel. Han straffar inte bara genom att förnedra dem själva utan för säkerhetsskull inför barnen eller så dödar han barnen också - först....
De flesta av dessa män som gör såna vansinnes dåd är psykiskt sjuka, och /eller påverkade av droger eller anabola, vill jag med bestämdhet påstå. Det finns anledningar till att man agerar på ett sjukt sätt. Kanske ska vi börja här.. Utöka psykvården, och ta krafttag mot droger.
För det är ju på männens planhalva vi ska leta efter problemet, sällan på kvinnornas. Och även om det vore så att kvinnorna varit provocerande så är det inget skäl att döda. Männen kan prova att bara gå.... Istället för att vinna striden genom att släcka ett liv och tysta en röst.
Och vem i h....e har rätten att släcka en annan människas liv. Att ta ifrån små barn deras mamma. Vad och vem ger dem den rätten?
Vet inte vad jag kan göra, vet inte vad vi alla kan göra men något måste hända.
Vi kvinnor får stryka på foten gång efter annan, jag accepterar det inte längre...
Gör ni?

Lets Dance final

Sista omgången i ovanstående program gick igår kväll, en härlig omgång har kommit till sin ända. Många roliga fredagskvällare har vi haft och sett dessa makalösa fighters utvecklats till, i många fall fullfjädrande dansare.
Mat Tina vann och Tony Rickardsson kom 2a. Det spelade övht ingen roll för mig vem som vann, eftersom jag tycker båda är väldigt bra. Sen var det väl ändå kul att det blev en kvinna. Jag har funderat mycket denna säsongen, hur kan så många olika typer av människor alla bli så bra på att dansa. De flesta har ju inte gjort det nämnvärt tidigare. Tony har kört speedway, Tina lagat mat, Linda Lampenius har spelat fiol sen hon var 6 år, Mi Ridell spelat teater..
Men alla lyckas de kämpa på och dansa vecka ut och vecka in och ge allt, kämpa, lära in nytt, vara dåliga för att sen kunna utvecklas, ta emot ibland svidande kritik från juryn utan att visa sig kränkta. Jag tycker att samtliga deltagare är värd en eloge att de övht deltar och lägger ner detta arbete. En gemensam nämnare de flesta deltagare har är att de är duktiga på något, har kämpat för att bli duktiga på just sin grej, och de har då lättare , vad det verkar att lägga ner sin själ på att bli duktiga på något annat. Vinnarskallar. Så kontentan av det resonemanget är att framgång förtjänas och inarbetas, det kommer inte gratis. Så därför är det ingen tillfällighet att just Tina och Tony var i final. Sen ska man ju gå hem i rutan också, sjävklart och då är det en fördel om man ser bra ut, har ett charmigt leende och är rapp i munnen. De flesta har haft detta med sig. Inte Uffe Larsson dock, han såg inte så glad ut, att han är äldre än de flesta och inte så dansant spelade mindre roll än att han ser så så totalt nonchalant och uttråkad ut. Han grimaserade även illa under de få danserna han fick förmånen att göra. Kanske hade han ont-men man kan tacka nej till att delta, han måste väl sätt programmet innan? Nej han passade inte in i programmet alls, alla andra hade positiv energi och förmedlar detta även till oss tittare. Inte ens igår när han gästspelade var det skillnad, han rörde knappt på benen och hoppade över vissa steg, behandlade inte sin partner som en gudinna utan som en säck hundmat... Dåligt.
Susanne Lanefält var väl ingen förhandstippad vinnare men gjorde väl en beundransvärd insats och hade en trevlig inställning. Linda Lampenius var också en fröjd för ögat, hon fick ömsom ros och ömsom ris. Lika ödmjukt tog hon emot kritiken och blev bara bättre och bättre.
Det kommer bli lite tomt nu när programmet är slut men som vanligt kommer det nya saker.
Kanske någon tänker , när jag lägger ner så mycket energi på ett tv program:
Get a life.................
Men då svarar jag likadant som min yngste gjorde vid samma uppmaning:
Jag har inte råd:)

torsdag 27 mars 2008

Dags att packa ihop

och lämna mitt rum på hotellet. Det har varit en bra vecka och varit skönt att få lite egen tid.
Som vanligt har jag varje dag packat ner miniatyrflaskor av schampoo, balsam och duschtvål i min väska. Och varje dag har jag fått nya.. Dessa små flaskor är perfekta att skicka med barnen på träning och till badhuset. Slipper man riskera att de glömmer stora flaskor vilket har hänt åtskilliga gånger.
Det ska bli kul att följa NCC idag, igår gick de upp 6.50 och de har sammanlagt gått upp 16.50 på ungefär de 1-2 veckor som jag haft dem. Det är sånt som gör att det är roligt att fortsätta gneta för ett oberoende.
Ibland undrar jag lite över hur jag ska bete mig i förhållande till andra, kollegor, vänner.
De vet ju att jag haft det kärvt när jag levde ensam men tänker väl att jag kanske borde fått det lite bättre ekonomiskt nu när jag är sambo och sålt lägenheten. Känner ibland att de undrar varför jag inte unnar mig, men de säger inget. Detta är typ när vi pratar semester, kläder och att gå ut och äta. Känner mig sniken när jag har matlåda med mig på kurs, som tur är har en till det.
I dessa lägen vet jag inte om jag ska låtsas som det regnar eller säga att jag sparar pengar. Men isf till vad? Att bli ekonomiskt oberoende?
Är inte säker på att det skulle landa på rätt sätt.. Vissa skulle förstå men vissa skulle garva läppen av sig. Nej isf säger jag nog att jag sparar till en lång resa eller nåt, eller nåt hemligt.
Jag brukar säga att barnen och framförallt hästarna kostar så mycket, det är en bra anledning och för all del väldigt sant.
Hur gör ni andra seriösa sparare, talar ni om vad ni gör eller låtsas ni som det regnar?

Restaurangbesök

Vi hade en trevlig kväll ute, först på restaurang och sen vidare på en pub. 180 kronor för mat och öl och sen 57 kronor för en öl på puben. 237 pix... alldeles för mycket men det är svårt att gå ut och äta och dricka billigt. Har bestämt att inte jag själv med min budget ska stå för detta, jag kan inte hjälpa att jag är hemifrån. Jag har ätit "hemma" billigt varje kväll så jag tyckte att en lagad middag var jag värd. Så jag tar pengarna från mitt traktamente när det kommer. Brukar spara det men denna gången drar jag av mitt restaurangbesök. Vi hade väldigt trevligt så det var värt pengarna ändå. Vi har skrattat mycket och bara det är värt en del.
Imorgon blir det fest igen, mitt arbete har ordnat en liten personalresa, 150 kronor för mat och dryck. Jag möter upp på destinationen eftersom jag är borta på kurs men det är inte långt härifrån. Det ska bli roligt att träffa alla arbetskamrater igen. Även om jag nu är lite sugen på att få åka hem till mitt eget hem. En kollega ska gå i pension, en favoritkollega så det är mycket för hennes skull som jag hänger med på resan.
Tänk vad värdefullt det är med bra och trevliga kollegor...

Ny klippt

Har gått och snikdragit på ett frisör besök ett bra tag, fast jag sannerligen behövt ett.
Hade tänkt gå förra månaden men då kom sonen före...Så är det att vara förälder ibland...
Saken var bara den att efter att i fem års tid, då hela familjen har gått till en lågbudget frisör, och sönerna bara skriker när jag föreslår att vi ska gå dit, lovade jag att han fick gå till en "hipp" frisör, alltså en helt vanlig som ligger i stan med vanliga priser:) en sån som de flesta i hans och min egen ålder för all del går till.
Men efter att jag själv varit för 2 månader sen hos fru lågbudget och blivit grymt besviken och fick gå till en hipp frisör och rätta till, så gav jag med mig.
Han gick till den nya frisören och blev så grymt bra, han har ett underbart hår och blev så skitsnygg. Men besöket kostade 350 kronor, gulp...till skillnad mot lågbudget som tog 150 kronor. Så jag betalade 200 och han fick själv lägga 150. Så avstod jag själv från klippning.
Så kom han hem i helgen, med rakat huvud....Rakat!!!!
Jag höll på att ramla i backen... Min snygga pop yngling var förvandlad...till en..rakad..
Jag höll på att bli tokig, ville han vara rakad hade jag kunnat göra det gratis!!!!!
Men då visade det sig att en kompis till honom smygit upp bakifrån och klippt av en test. Hur man nu kan vara så jävla dum, sen hade de försökt att rätta till detta och det hade slutat med att han rakat av allt... Suck, vilken prövning i mitt moderskap.
Men så idag, ny lön att spendera, efter att ha snik kollat alla frisörer i staden där jag är bestämde jag mig till slut. Det kostade mellan 330-530 kr för en damklippning. Tycker att det är dyrt, men så bestämde jag mig och hamnade hos en underbar manlig frisör och han klippte igenom mitt hår i en timme och 10 min, allt för att rätta till det som fru lågbudget stökat till. Fru lågbudget gör ljusa slingor jätterbra för endast 295 kr men hon är inte så bra på frisyrer.
Jättenöjd blev jag iaf, till en kostnad av 330 kronor.
Nu ska jag spendera mer pengar, vi kursare ska gå ut och äta, enda kvällen i veckan som jag följer med så jag har sett fram emot detta.
Har bara ätit nåt enkelt på kvällarna, somnat hungrig och bara längtat till hotellfrukosten. Skyndat upp på morgonen och ner i matsalen, där jag vräkt i mig, färska frukter, färskpressad juice, smörgåsar med kalkon och leverpastej med gurka. Kellogs specialK med valnötter, hasselnötter, melonkärnor och solrosfrö. Uppe på det kokt ägg, bacon och äggröra...Mmmm så mysigt det är att vara på kurs.

NCC upp

Fick till min dubbelbottnade glädje se att NCC står i 171 kronor idag, börsen har inte stängt än så vi får se vad den slutar på. Detta innebär 6800 kr upp sen jag handlade för 2 veckor sen, vilket är störtkul. Men jag skulle ha 100 st NCC till, men vet inte hur jag ska göra nu...
Men mest är jag självklart glad!!

Billig sallad

Kom att tänka på en god och billig sallad som jag vill dela med mig receptet på.
Man kan göra en jätte omgång för den håller länge i kylen. Den är bra att servera när man är många. Och passar med fördel till gratänger, lasagne, taco tårta och den typen av rätter.


1/2 VITKÅLSHUVUD
4 MORÖTTER
1 RÖD PAPRIKA
1 RÖD LÖK
1/2 PURJOLÖK

Strimla vitkålet, ju mindre desto saftigare kör gärna i beredare.
Riv morötter.
Hacka rödlök, purjolök och paprika smått.

Lag:
1/2 dl vardera av olja, äppelcidervinäger och socker, låt koka upp så sockret löses upp och svalna och häll över salladen. Lägg gärna allt i en stor bunke med lock och skaka salladen, så lagen fördelar sig.
Om man dubblar lagen så kan man konservera salladen i små glasburkar och den håller då längre. Original receptet är 1 dl vardera av olja,socker och vinäger men jag tycker att det blir för "blött" men prova dig fram. Lökmängden kan också varieras, jag tycker det räcker med antingen rödlök eller purjolök.

onsdag 26 mars 2008

Bio

Idag har jag varit på bio med mina kurskollegor. Förra gången vi var här gick vi på en annan film som hade så dålig kvalite, eller de hade gjort service på filmapparaten så bilden var suddig och vi fick en fri biljett. Så jag har varit på en helt gratis bio! Vi såg Colin Nuyleys senaste "Angel".
Många härliga skådespelare från Änglagård och flera andra filmer var med, såsom Helena Bergström(förstås), Lassgård och Wolf. Nutley brukar ju gesltalta det typiskt svenska men det kan jag inte hitta i denna filmen. Bergström lyfte ju som vanligt, hon gör en enorm rollprestation och är dessutom väldigt rolig. Även om jag tycker om Lassgård och Wolf så anser jag att de var snäppet för gamla och slitna för de karaktärer de ska gestalta. Det blev lite förlöjligat och svårt att ta på allvar. Här förstår jag inte Nutley, förstår inte poängen. Filmen hade blivit mer trovärdig med 10 år yngre män i rollerna. Men tycker man om Änglagårdsgänget så ska man helt klart se filmen.
Dagens utgifter: 2 ciabatta a 12 kronor och en tandkrämstub a 10 kr. Ganska bra snålbudget för att vara så långt heimfrån:)

tisdag 25 mars 2008

Behovsprövat barnbidrag

Maud Olofsson släppte en bomb idag om att inte alla skulle vara berättigade till barnbidrag, då många barnbidrag går rätt in på sparkonton. Gränsen sa hon först skulle gå vid 20000 kr i månadslön, hon ändrade sig sedan och var inte helt klar över vilken månadslön som skulle gälla.
Jag har länge tyckt att detta ska behovsprövas. Gränsen bör dock gå en bra bit över 20 000, som inte är en bra lön i den bemärkelsen. Barnbidraget kom till efter andra världskriget, för att få igång och stimulera barnafödandet som sjunkit till följd av oroligheterna i världen och orolig ekonomi. Detta bidrag blev en viktig källa för fattiga barnfamiljer, de kunde köpa mjölk och mat till sina barn. När jag växte upp, en bra bit senare var detta bidrag viktigt för mina föräldrar, idag är det viktigt för mig, och framför allt har varit oerhört viktigt när barnen var små. Mina föräldrar tjänade inte bra, jag tjänade inte heller bra. Det finns oerhört många barnfamiljer som behöver detta bidrag idag , och det ska få.
Då har barnbidraget fyllt sitt syfte.
Men om man tjänar bra och har en rejäl hushållsinkomst så har det inget syfte, mer än lite payback för den skatt de högavlönade betalar. Finns ingen anledning att de ska ha bidrag. Gränsen för att få barnbidrag bör ligga på högre än 20 000, kanske en sammanlagd inkomst på 50 000 kronor per månad, hellre bör vara en gräns.
Sen är min åsikt att barnbidraget helt kan slopas och att de som uppfyller kriteriet enligt ovan, istället får göra ett skatteavdrag per barn de är betalningsansvariga för. När barnen är 19 år och har gått ur gymnasiet så är man inte längre berättigad till avdrag.
Detta avdrag är enkelt att hantera, ungefär som en jämkning på bankräntan, en uppgift lämnas till arbetsgivaren. Skatteverket kan enkelt kontrollera att man är förälder till de barn man anger, då de även har Folkbokföringen. Vi skulle då frigöra en enorm apparat hos Försäkringskassan som arbetar med barnbidrag, flerbarnstillägg och nu även ska dela på barnbidraget till separerade föräldrar. Detta skulle staten tjäna pengar på.
Och det bästa av allt, om nu högavlönade inte får barnbidrag/skattevavdrag för sina barn så kan man justera detta och höja upp för de som verkligen behöver bidraget/avdraget.

Att personer som exempelvis Stefan Persson på HM kammat in barnbidrag för sina barn, i alla år ........Det är ju patetiskt....Bidrag får man för att det ska hjälpa en, när man inte klarar sig själv.
Man får inte bidrag från en , emellanåt ansträngd stat för att lägga på hög, detta måste vara fundamentalt fel...

Månadssammanställning Mars

Så var månadssammanställningen för Mars klar, jag gjorde den egentligen igår, med siffror från skärtorsdagen men ändrade den idag då börsen vände upp. Den ska göras den 25e så det är ju rätt.
Mina Ncc gick upp 4000 idag, oerhört häftigt, och skönt att det går åt det hållet som omväxling.
Jag har en order inne på 100 st till, den låg på 151 men jag höjde igår till 154, men den gick upp till 165!!! så det blev ingen affär.
Min månadssammanställning ser ut så här, och det är före månadens sparande.


Månadssammanställning Mars

Aktier 124700
Bank 157693
IPS 49093
Fonder 4634
Buffert 24541
Depå 15169
----------------------
Summa 375830

Att jämföras med februaris summa på 383017 vilket ger en minskning med 7187, trots förra månadens sparande och Nccs uppgång på 4000 kr. Min Ips har gått ner, fonderna och Ericsson likadant. Jag har denna månad köpt 400 RNB och 400 NCC, och fonder för 870 kr extra, därför har aktie och fond posten ökat.

Sparandet på Mars lönen ser ut så här:
Fonder 300
semester 1000
Buffert 1900
-----------------------
summa 3200


Jag är mycket nöjd med detta sparande. Vi åker ju på semester till fjällen 5 dagar, och det ska köpas liftkort och hyras utrsustning till viss del, vi försöker låna ihop det mesta dock. Har haft lite smolk i glädjebägaren över detta, känt oro för att inte få ihop kommande månad, men såg igår att jag har ju avsatt pengar till semester kontot, 2775 kronor, hade glömt det så det var ju väldigt skönt. Nu kan jag koppla av den biten.
Mars månad har varit full med utgifter, hockeycup med mera. Skrev förra månaden att jag ville ha pengar kvar denna månad, jag hade 216 kronor men många "konton" var övertrasserade, såsom "Övrigt" förstås. Drar av övertrasseringen på nästa "insättning" i budgeten.
Jag är djupt imponerad av finanskvinnan som hade 500 kronor kvar före lön. Har kommit på ett sätt att eventuellt klara av att inte dra över de summor som jag budgeterat.
Jag har en teori om att eftersom jag har många budgeterade kostnader på mitt löningskonto, såsom övrigt, kläder, kostnader för lilla barnet, räkningar mm, så innebär det att jag alltid har pengar på detta konto, även om jag inte har pengar att spendera just på exempelvis "övrigt". Så denna månad gör jag ett experiment, jag ska ta ut de pengar som är för "övrigt" och "kläder/smink", och ha dessa i plånboken. Och se om jag kan hushålla bättre då. Det svider mer när det är kontanter än på kort. Får se om detta funkar. Jag SKA lösa, detta. Jag vill åka till Stockholm några dagar till sommaren och handla och jag vill kanske åka till Ullared, då vill jag ha extra pengar, så får jag kontanter kvar när månaden är slut så stoppar jag dessa i en glasburk och sparar. Vi får se om detta är ett bättre sätt för mig. Jag ska även börja sälja av saker till våren, som soffor och sånt som blev över vid flytten, dessa extrapengar ska gå till Stockholmsresan. Längtar verkligen dit, gå på stan, fika, handla och träffa många goa vänner jag har där. En må bra resa, endast för mig.

På kurs

Denna veckan är jag på utbildning 20 mil hemifrån... ligger på hotellet och slappar.
Jag älskar dessa utbildningar och hotelvistelser, hur mycket jag än uppskattar 5 barn, sambo, 2 hundar, 2 hästar och en egoistisk katt så njuter jag av ensamheten och tystnaden på hotellrummet. Inga måsten, ingen mat som ska lagas, inga djur som ska fodras och inga boxar som ska mockas. Ingen kö till toaletten. Jag behöver inte vara trevlig mot någon så länge jag är inne på mitt rum, jag kan bara vara.
Bonus är att jag vidareutvecklar mig i det ämne jag är intresserad av, får traktamente och en maffig hotelfrukost.
Jag passar på att gå på stan, något jag sällan har tid till hemma, tittar på tv i sängen, rensar plånboken och handväskan och slänger en miljon kvitton, ja jag gör sånt jag sällan hinner hemma. Idag har jag med papper till F-kassan som ska fyllas i och postas.
Jag gick en stund på stan, hotellet ligger mitt i city. Det är så galet mycket fräscha kläder nu till våren, en helt fantastisk symfoni av vackra färger, turkos, cerise, lime blandat med basfärger.
Min egna garderob som mest består av svart, grått, brunt och vitt känns väldigt tråkig.
Hittade en fräsch blårutig skjorta på HM för endast 98 kronor, har en jeans kjol nerpackad så jag tänkte det kunde funka. Jag blir så glad när jag får köpa något nytt, det är så sällan. En billig eyeliner för 49 kr köpte jag oxå.
Men maten snålar jag med, har med mig 3 matlådor hemifrån och köpte med mig kvällsmat hem till rummet från en livsmedel affär som räcker 2 kvällar. 3 luncher a minst 60 kr och 2 kvällsmål ute a minst 50 kr ger en besparing på 280 kronor.
På torsdagkväll ska vi alla på utbildningen gå ut och äta.
Nu ska jag stryka(har strykjärn och strykbräda på rummet!) jeanskjol och ny skjorta, ta en lång dusch och krypa i myskläderna. Sen lägger jag mig i sängen med min medhavda laptop och bara njuta av min ensamhet.

måndag 24 mars 2008

Ris åt Dagens nyheter

Skrev ett inlägg i början på mars där jag rosade DN, om det kan ni läsa här, tyvärr måste jag idag ge dem en rejäl omgång med riset. Jag fick första numret den 5 mars, lördagsnumret har kommit 1 gång med lokaltidningen på lördagen och 2 ggr med posten på måndagen, redan där brister de. Sen kommer inte tidningen alls sen i måndags förra veckan. Samtidigt har någon från DN ringt hit och frågat efter mig måndag, tisd,onsd och torsdag, när jag inte varit hemma har de frågat familjen om vi vill köpa en helårsprenumeration nu efter provtiden. De har då sagt, observera vid samtliga samtal, att den uteblivit, och den andra änden i luren har lovat åtgärda...
Så idag ringer de igen och frågar om jag vill ha det unika erbjudandet om ettårs prenumeration för halva priset. Jag frågar vad de gjort av de uteblivna tidningarna, om detta har han ingen kännedom utan säger att de haft påskledigt, tidningen kommer inte alla dagar under påsken?? Hallååå?? Har ni ingen log ni kan titta i frågar jag, om aktuell kundstatus innan ni ringer? För i så fall skulle du veta allt om min kalkon till prenumeration? Detta svarar han inte på utan vill sälja en prenumeration, det är det enda han vill, han skiter fullständigt i att jag inte fått några tidningar. Han har mage och säga "du har ju nu fått ett unikt erbjudande att prova på, vill du inte förlänga då??" Nej det kan jag inte ta något beslut om eftersom jag inte har provat på, ÄN... Jag blev tämligen irriterad. Jag tackade nej till hans värdelösa erbjudande och frågade vad han tänkte göra åt de tidningar som inte kommit. " Ring kundtjänst vardagar mellan 8 och 5, blev svaret...
Sen som grädde på moset och lök på laxen och droppen som fick bägaren att rinna över så hittar jag en räkning som kommit häromdagen på 49 kronor???? Fast de så gentilt skickade ett brev den 5 mars att jag fick prova gratis pga av alla problem...
Jag blir så matt, hur tror de att man ska kunna öka försäljningen av en så pass bra och intressant morgon tidning som DN med såna klåpare ombord på skeppet???
Hade jag haft detta på mitt eget jobb hade jag skämts brallan av mig och till vilket pris som helst åtgärdat problemet pronto, om det så hade inneburit att jag fått cykla ut med tidningsskrället själv..
Har folk ingen yrkesstolthet? Mannen som ringde idag var tyvärr ingen skolungdom som knäckade extra, de kan kanske sakna initiativ förmåga ibland, utan en man i medelåldern....Rätt åt honom att jobba på annandagpåsk, jag hoppas han jobbar enbart på provision och inte fick nåt sålt :)
Nu ska jag maila Dns kundtjänst och fråga om räkningen, och fråga what the f... they mean....
Sen ska jag ta tag i månades roliga, betala räkningar som är alldeles för många och göra en månadssammanställning med pengar som är alldeles för få.

söndag 23 mars 2008

Som i fjällen..fast hemma

Inatt hade vi -16 grader ute, och konstigt nog var det varmt och skönt inne. Jag trodde inte mina ögon när jag tittade på termometern. När det är +2 och blåsigt ute så är hela huset nerkylt och jag går påpälsad i flera lager och raggsockor. Så det får gärna vara så här kallt så länge det inte blåser.
Det är konstigt vad lite ledighet kan göra, jag känner mig som en ny människa och har varit riktigt kreativ idag. Lappat och lagat, mår så bra när jag lagar kläder, och jag fick ett par jeans till att använda hemma, det är väldigt klent med jeansbeståndet, ett par gamla godingar som fick gå i graven när jag fick ett stort hål ändalykten i somras , nu sitter där istället en lapp.
Jag har lagat en god middag till oss alla, 7 personer, varmrökt lax med pressad potatis och en lyx hollandaise, vanlig hollandaise på påse med lite dill, stenbitsrom och lite vispad grädde. Väldigt gott. Jag tvekade vid inköpet av laxen, fast jag älskar varmrökt lax men 99 kronor kilot!!!
De brukar ha på extrapris för 49 kronor. Men det är ju typisk påskmat så de passar väl på att tjäna pluring, handlarna. Vi åt oss iaf mätta och det blev en matlåda.
Vi tog fyrhjulingen och åkte ut i skogen. Man tror inte sina ögon, sol och kristallklar himmel och massor med snö.. Vi hade med ved och gjorde upp eld och grillade korv. ( Ja, det äts mycket dessa dagar)
Jag har alltid älskat friluftsliv men inte haft så stora chanser att leva ut det. I stan blev det inte mycket sånt, stallet var väl det friluftsliv vi hade. Det gjorde mig frustrerad ofta, saker som inte gick att göra i stan. En påsk tex, jag hade alla tre barnen och skulle dela ut påskägg, men vi har traditionen som många andra, påskharen gömmer dem i trädgården och barnen får var sin karta till sitt ägg. Detta kunde jag inte göra i stan, lägenheten blev inte samma sak, så vi gjorde en utflykt med fika till en skog jag inte kände och där improviserade jag lite och gömde äggen. Inte särskilt trovärdigt men barnen uppskattade det och pratar om det ibland.
Min sambo är en riktig skog och natur människa, han älskar jakt och fiske och hittar på bra saker att göra. Det var därför denna skogsutflykt blev av. Lillkillen och en kompis åkte pulka bakom fyrhjulingen och tyckte det var stört mysigt.
Efter det så gjorde jag vanliga stalljobbet och sen bakade jag.. Vilken energi.. Jag som gått på knäna länge , bara att sätta på sig strumpor varje morgon har varit ett projekt. Det känns så skönt att göra saker som man länge velat göra och haft dåligt samvete för att det inte blev gjort.
En sån sak är att plocka enris, det har jag tänkt sen i november. Enris är bra att sätta i lite vatten på de ställen som man inte vill ha råttor, de avskyr det. Och i och med flytten så har vi ställt undan 2 soffor och fåtöljer i lagården och jag vill ju inte att råttorna ska bygga bo, men så idag fick jag till en enrisbukett och jag hoppas på att de inte hittat dit innan dess.
Jag bakade bullar och bröd, 2 stora grekiska limpor på färdigmix, kan verkligen rekommendera detta bröd, gott som tusan med ost på, serveras med fördel till soppa, mixen finns att inhandla för mellan 11-15 kr och ger 2 limpor.
Så nu har vi alla fikat och bullarna på fatet är ett minne blott. Jag har plockat bort påsar som ska frysas ner och medtagas till fjällen...
Nu ska vi spela kort , ytterligare en rolig sak som vi gör alldeles för sällan.
Inga pengar har gått åt idag men det har ändå varit en ljuvlig dag, precis som i fjällen, men hemma..

Buffert

Det har snackats mycket om buffert senaste veckan, och DI skriver om detta, 2 månadslöner rekommenderas...Samtidigt som de skriver att var femte familj har 0 kronor i buffert. Att ha 30000 kronor cirka i ren buffert, verkar överdrivet tycker jag, eftersom de ska vara lättillgängliga och sitta på ett sparkonto, med en ofta dålig avkastning.
Min åsikt är att en ren buffert är en summa pengar som man tar till när något oförutsett händer och som man kan låna av en dålig månad, tex om bilen går sönder eller tandläkarräkningen blir dyr. Sen skiljer det förstås om man har hus då kan ju kostnaderna bli högre.
Jag har alltid haft en strävan att ha 10 000 kronor som buffert, då klarar jag det mest akuta. Dessa 10 ooo, har jag långt ifrån alltid haft men det har alltid varit min strävan, och dessa pengar får mig att känna mig trygg och säker, trots sin relativt lilla storlek.
Men jag lägger undan till semester och jag lägger undan om jag ska köpa något större, dessa poster ska inte tas från en ren buffert, anser jag. Så summan skiljer sig inte i stort men jag anser att ren buffert inte behöver vara så stor. Om man tex ska lägga om taket på huset och vill göra det kontant så är det en investering på huset och ska sparas ihop till, inget att ta från bufferten.
Idag äger jag inget boende, vilket faktiskt är skönt, jag har bott i ägt boende i 20 år. Har aldrig råkat ut för någon större utgift men ändå. Idag betalar jag min hyra, thats it. Alla maskiner bara fungerar och gör de inte det så behöver inte jag köpa nya.
Jag kommer att återfå känslan av att vela äga, säkert, men nästa gång jag köper så hoppas jag att jag kan invänta ett bra köpläge och se mig omkring ordentligt.
Så 10 000 kronor i ren buffert, sparande på 1000 kronor per månad till semester och behöver jag köpa något sätter jag undan till det, resten av pengarna anser jag ska kunna arbeta i fonder eller aktier. Visst jag kan inte alltid sälja direkt men jag anser att större köp kan planeras, och tar risken att placera dem. Pengar ska inte stå på ett ett vanligt konto i onödan är min uppfattning, de enda som tjänar på det är bankerna.

Varm korv eller lammfärsbiffar?

Läser idag till min glädje en oerhört rolig artikel, ni kan själva läsa här, den handlar om ekonomi reportern Pontus Herin som bestämmer sig för att göra en klass resa och byta lägenheten i Stockholms innerstad för att flytta till Tensta. Han ville undersöka hur livet levdes i förorten.
Jag älskar människor som gör sådana här udda saker, som struntar i vad folk tycker och tänker och som vågar sticka ut. Han berättar om trevliga grannar, liv och rörelse och det bästa av allt: Vid picnic på dagiset kom han själv och familjen med ett paket grillkorv och bröd, enklast möjliga medan den mångkulturella massan till familjer dukade upp lammfärsbiffar, grillspett, grönsaker och gjorde en härlig måltid av det hela. Jag älskar detta, andra kulturers sätt att förhålla sig till mat, vi svenskar ska ofta ha allt smidigt, äter vi på restaurant får barnen välja en sak. Äter de inte så har de valt fel och får stå sitt kast, medans invandrare beställer många olika saker och alla äter av allt, det snålas inte.
Det var många andra fördelar men även nackdelar med förortslivet också naturligt vis och han har flyttat därifrån, men meningen var aldrig att bo där för alltid utan prova på, och hur ska man kunna ha en åsikt om förortslivet om man aldrig provat själv?
Mer sådana annorlunda projekt önskas av folket. Ska fundera ut ett bra själv....

lördag 22 mars 2008

Ledighet=njutning

Ledighet gör underverk för den uttröttade. Slutade tidigare på skärtorsdagen och bilen var klar på verkstaden så jag hämtade den, 3000 kronor i självrisk. Det finns väl inga tråkigare pengar att lägga ut än de på bilen? Enda roliga i kråksången är att försäkringsbolaget reducerar självrisken med 100 kronor per dag som bilen är inlämnad och man inte tar ut en hyrbil. Det har jag inte gjort och bilen var inne 8 dagar så jag räknar med 800 kronor i reducering, alltid något. Jag sparade bensin oxå förstås. Jag sov en stund på eftermiddagen, något jag aldrig gör längre sen jag började jobba, men när jag pluggade och var arbetslös gjorde jag det varje dag.

Igår hade vi sambons släkt på middag på kvällen, vi var 13 personer sammanlagt. Jag gjorde Libbydibbi och det var uppskattat, även om åldern på gästerna varierade mellan 10 och 83 år. Det var en trevlig kväll, vi tittade på Lets Dance för att se att det blir en, i mitt tycke rättvis final nästa vecka mellan Tina och Tony. Även att vi bor trångt så fick alla plats. Kostnaden blev cirka 230 kronor för mat och cocosbollar( orkadeoch hann inte baka) och vin, öl och läsk ca 150 kronor, 380 kronor. Det är mycket pengar men det var trevligt och vi blir ju bortbjudna ibland också, idag är vi bjudna på påskmiddag allihop så då sparar vi in lite där.
Det är inte så ofta som vi har folk på middag, inte så ofta som jag skulle vilja men det beror på att vi själva är så många och ofta är det någon kompis till nån av barnen som äter på helgerna. Så det är fullt upp ändå.
Idag är det påskafton och lillkillen sprang upp fylld av förväntan. Min omtänksamma sambo hade gått upp tidigt och gjort en karta till påskägget, det tyckte han var roligt. Han letade ivrigt för att till slut finna ett ägg sprängfyllt med godis. Vi åt alla långfrukost , med stekta äggmackor och det slog mig vad härligt det är när man hinner stanna upp lite, njuta och umgås med familjen, känns som om alla i allmänhet och jag själv i synnerhet alltid är på väg någonstans.
Glad i hågen gick jag ut i stallet för att släppa ut hästarna i solskenet, snön gnistrade och det var en ljuvlig morgon. Jag tar alltid en häst i taget och de båda kivas om att få komma ut först. Men så idag stod den ena, vårt bestämda sto, som vi haft en del problem med, hon stod så lugnt och fint. Jag tänkte först att hon var sjuk. Så då bestämde jag mig för att ta henne först. Lugnt gick vi ut i hagen, där jag innan ställt ut hö i 2 stora plastbackar, jag fick se att de stod så nära varandra och kom ihåg att häst nummer 2, valacken, varit ganska elak mot stoet igår, bitit efter henne och så, så jag tänkte att jag ställer lådorna längre ifrån så hon får äta ifred.
In i hagen med henne, men stängde inte, jag tänkte att hon är så lugn och fin och dessutom hungrig på hö, så hon gör ju inget. Jag kan lugnt släppa henne och stänga sedan. Det var mycket dumt tänkt. Jag kopplade bort haken i grimskaftet(bandet jag höll henne i), klappade henne lite på halsen, varav hon vänder på en femöring och glatt galopperar ut från hagen ut på vägen och tillbaka in i stallet....
En hurtig morgon motionär med gångstavar slängde sig förskräckt åt sidan....
Upprörd kom hon fram " Slet den sig???" - Ja , jo hon gjorde visst det, jag höll på att skämmas ihjäl, hon sätter mig i sådana pikära situationer den här hästen.
Så jag blev förbannad, vill hon in i stallet så ska hon in i stallet, jag stängde om henne, hon hade sprungit in i sin box och stod där så glad när jag kom, och så släppte jag ut den andra i vårsolen och den gnistrande snön ensam med allt hö.
Hon stod där och gnäggade efter oss...
Sen kom vi på iden att åka ut en sväng på vår fyrhjuling, vi byltade på oss kläder, sambo, jag och sonen. Han fick sitta på en snowracer och vi på furhjulingen sen åkte vi ut i skogen, det var mycket snö och solen sken.
Njutning.... en rejäl insättning på "må bra kontot" , helt underbart, sonens ansikte sken som solen i Karlstad. Det var värt mycket att se det. Ibland ramlade han av snowracern, men snabbt var han uppe igen och borstade av snön. Kinderna knallröda. När vi for där genom snön så tänkte jag att det är de här stunderna i livet som får en att orka med allt jobbigt i vardagslivet, de här stunderna när man njuter själv och de omkring en mår bra. De är guld värda och man måste själv se till att de blir av med jämna mellanrum. Inte bara rusa på i livet med alla måsten.
Tänk att susa genom snön och bara koppla av, inte bry sig om börskurser, börsen är ändå stängd, inte något som stör och helt gratis, bortsett från bensin. Tänk att få ha snö och sol samtidigt. Imorgon ska vi göra om turen men då ta med ved och grilla korv och dricka varm choklad, mm mysigt.
Väl hemma igen så släppte jag ut den besvärliga madamen till sin kompis och alla var glada och nöjda igen. Ett par timmars slapp med bloggande och telefonsamtal sen ska vi på middag, tänk att få sätta sig vid dukat påskbord och bara njuta....

onsdag 19 mars 2008

Mmmmm äntligen ledig..

Gud vad skönt med påsk! Äntligen lite ledig, vi slutar 2 idag och sen är man ledig 4, observera, 4 hela dagar!!! Sen är det jobb 4 dagar och sen har jag en veckas semester.
Snacka om efterlängtat!!! Har gått på knäna en längre period, har tidvis varit orolig själv, har mått skit och varit trött, trött trött. För en månad sedan var jag hos doktorn för jag hade haft bröstsmärtor i 14 dagar, och till slut kände jag att det måste kollas upp. Det var inget fysiskt fel men dock psykiskt pga all stress runtomkring mig.
Det har varit turbulenta relationer med barnens far och för all del barn, och detta tar ner mig nåt fruktansvärt. Balanserar man på tråden för att orka och klara av så behövs inte mycket.
Jag har ju förändrat mitt liv mycket, och förändringar frestar på även om de är till det bättre.
2006, fram till augusti, var jag arbetslös, det var en stress i sig men jag sökte jobb och däremellan så tränade 3-4 ggr i veckan, hade ett barn jämnt ett varannan vecka och ett varannan helg. Jag kunde planera utifrån det.
Jag promenerade en timma varje dag och mådde hur bra som helst. Läste mycket , och hade tid för mig själv. Synd att jag inte började blogga då, för det tar ju sin tid. Jag bodde mitt i stan och var i stallet på helger och nån gång i veckan. Hemmet var städat och tvätten tvättad.
Det enda problemet var just jobb och pengar.
Idag jobbar jag heltid, har mycket utbildningar på jobbet, har 5 mil tur och retur till jobbet, har en relation och är sambo, har 2,5 barn boendes på heltid och 2 bonus barn. Har 2 hästar där jag lägger minst en timma varje dag. Jag lägger 1-2 timmar per dag på nätet, blogg, kolla börskurser med mera. Barnen har aktiviteter.
Mitt liv är rikare nu, jag har ett jobb, mer pengar, trygghet en underbar man som alltid lyfter upp mig, närmare kontakt med 3e barnet och jag bor som jag vill bo på landet.
Så jag vill inte byta till 2006, no way, men jag skulle vilja ha mer tid för mig själv, hinna läsa böcker och tidningar, andras bloggar. Men det är inte konstigt att jag är trött... Jag biter ihop och hoppas på en tidsmässig förändring, för just tid är det jag saknar....

PS: Hockeyn slutade 3-3, de ledde länge med 3-2 och det var drafflande spänning i hallen men så vid tiden 19.27 i sista perioden kvitterade motståndarna...
Sonens lag hade sånt spel och energi i sista så de hade varit värda ett par mål till men samtididgt så slarvade de och drog på sig onödiga utvisningar så resutlatet var nog rättvist.
En eloge till domaren, han hade verkligen 0 -tolerans och visade ut dem en efter en och flera fick matchstraff (i andra laget :) , det gillar jag för de ska lära sig att inte tacklas.

Ägare till NCC aktier

Ordern på 400 NCC gick igenom idag, jösses där blev jag lite rädd när den gick igenom, hade kanske inte väntat att det skulle gå så fort, men beslutet känns bra.
Har en order om 100 a 151, den får ligga kvar tills nästa vecka, då höjer jag upp men tänker att det kan gå ner igen.
Bästa sättet är, om man har kontanter att avvara, att lägga ordrar lågt och ha pengar på depån så är man beredd när det blir hastiga nedgångar. Som det är nu ska pengar föras över till depån och order läggas. Jag räknar ju inte med att en aktie kan gå ner så mycket på en och samma dag, men jag lär mig. Lite störande är ju dock om det tar tid att depån ger ju inte så bra ränta..
Det är kanske det jag ska göra med utdelningar och vinster, lägga de i depån och lägga skam-ordrar...
Ja, ja nu ska jag gympa och sen gå på hockey, sista kvalet för att sonen ska hålla sig kvar i div 1, de behöver bara vinna med 11 mål, så är det klart :)
Säger som Jim Carrey i "Dum eller dummare" När han är kär i en skitsnygg rik tjej och frågar henne hur stor chans han har på henne -En på 10???? Hon - snarare en på miljonen, han -efter lite betänketid - Ahhh there IS a chanse!!!!!

Ericsson

Jeezes..... Ericsson är nere på 10.29.................De vinstvarnar och marknaden svarar med en blixtens hastighet, känns hopplöst och jag undrar hur Svanberg och co ska orka med detta.
När företaget får stora och högt värderade ordrar eller andra positiva händelse, vad händer???
Nada. Men när det är på andra hållet så smäller det direkt.
Tråkigt, mycket tråkigt för alla aktieägare men även för personal och ledning som försöker vända skeppet. De har haft höga utgifter för forskning och utveckling därför blir resultatet sämre första kvartalet. Vi får hoppas att denna forskning verkligen ger resultat så att det börjar vända, eller( de har själva endast vetat om siffrorona i ett dygn), tänk om några högt betalda controllers räknat fel :) Det skulle de väl aldrig gå ut med, ha ha det vore roligt. Vilken skandal.
Det sista som överger människan är hoppet, och jag håller tummarna för denna stackars åtsatta aktie...

tisdag 18 mars 2008

Daytrader eller "luta sig tillbakare" ??

Idag lade jag in ytterligare köporder på NCC, pengarna från bankkontot hade kommit över. Det är lite jobbigt när jag har pengarna på annat konto för det blir alltid en fördröjning om man ska köpa och inte varit ute i god tid.
Lade i förrgår, när börsen dippade, en order på 100 st a 151 kronor, den ligger kvar eftersom aktien vände upp till 157.50. Den får ligga kvar någån dag, likadant där om man vill anullera en order och få de pengarna tillgängliga så tar det en dag.
Lade i allafall en ny order på 400 Ncc a 154 kronor..mycket pengar på en gång, men det känns ändå rätt. Målet är att ha 500 st vid utdelningen i april, det ger 10500 kr
och dessa ska jag köpa antingen mer Net insight eller Ericsson för. Har 3000 Ericsson och målet är 5000 st.
Eventuellt blir det en om vänd split 5:1 och då skulle jag ha 1000 st.
Måste erkänna att jag, som många andra, börjar tröttna på Ericsson, jag tror fortfarande på både aktien och företaget men den får ingen rättvis värdering
på börsen, kommer inte till sin rätt....
Kanske kan det hjälpa om det blir färre aktier i omlopp. Sen är det dock slut på aktier i det bolaget på ett tag.
Många ibland oss har mål hur mycket deras samlade förmögenhet ska vara värd, vid olika årtal i framtiden. Det ska man ju ha men det är svårt då börsen är som den är.
Det enda som går att målsätta är ju sitt sparande. En person sa till mig för många år sen att ett bra riktmärke att sälja en aktie är när den ligger 40% +, och det låter väl
ganska bra, sen beror det ju på om man tänker långsiktigt eller ej.
Om denna NCC affär går igenom så blir det min sista "stora" på ett tag, då är de pengarna placerade som ska placeras och efter det blir det mindre belopp om jag inte säljer av något annat. Känns ganska bra, då kan jag koppla av lite för jag har gjort vad jag kunnat, 150 000 till bra ränta på banken, de ska jag inte tulla på, även om det finns bättre sätt för dem att arbeta på, de är min absoluta trygghet. De andra 150000 är placerade till ganska låga inköpsbelopp och jag kan börja vänta på att börsen vänder upp. Sen måste jag lära mig mer och våga mig på annat än kända aktier, men det blir mer att bevaka.
Det ska bli kul att se hur jag handlar i framtiden, om jag blir ivrig och säljer vid 40 + eller om jag tänker mer långsiktigt, det vet jag inte än. Men om mina placerade pengar ska
öka med 40 % tills årsskiftet innebär det att det sammanlagda värdet ska vara 210 000 kronor, en ökning med 60 000 kr, det blir det som styr tror jag, att nå dit.
Sen om börsen fortsätter vara turbulent så kommer det antagligen bli att jag säljer, för att köpa på nytt.
Har en intressant fundering på om man istället för att investera vinst och utdelning i nya aktier skulle investera dessa i något helt annat, kanske en lägenhet så småningom om. För att sprida riskerna. Men allt går ju hand i hand. Vi får se men roligt ska det bli att få första utdelningen, 10500 kronor från NCC enligt planen och 1500 från Ericsson, 12000 kronor.
Ännu roligare blir det när man kan se börskurserna gå upp på de inköpta aktierna även om det dröjer en stund.
Bodo Shcäfer skriver att man INTE ska göra som alla andra... utan investera i annat, men det är ju en enorm risk och dessutom kräver det kunskap i mängder och engagemang, och det är väl här det brister. Jag tycker inte att det är så roligt att läsa årsredovisningar och hitta nya okända bolag, jag har inte heller tiden nu.
Jag vill ha något som engagerar mig från själen, för om det är roligt är hälften av jobbet ändå gjort.
Jag skulle vilja öppna eget, starta upp och driva ett par år. Jag skulle inte lämna mitt jobb utan bara vara tjänstledig ett par månader. Vi har ju många ungdomar i familjen som behöver arbete en period. Detta skulle vara en alternativ investering, en rolig men samtidigt riskfylld och tidskrävande. Det är detta som urskiljer människor som blir framgångsrika och lyckas, att de faktiskt vågar.
Jag funderar vidare...............

Snökaos

Oboy, snacka om snökaos igår. När vi åkte hem från cupen i förrgår satt jag och funderade på att vi hade tur som sluppit snö den här vintern, det har varit ovanligt trafikvänligt.
Så vaknade jag upp igår morse och allt var vitt, tung snö hängde på träden och alla bilar hade sommardäck..
Sambon fick krypköra in till stan och släppa av mig. 3 olyckor var inrapporterade på morgon. Snacka om väder som kommer out of the blue.....
Igår satt vi ju och solade.
Men så i stan låg det knappt någon snö så jag tänkte att det var högst lokalt och högst tillfälligt. På eftermiddagen en timme innan jag skulle gå till tåget kom ovädret tillbaka , regnet piskade och det blåste. Satt in i det sista för jag ville verkligen inte gå ut men samtidigt var jag tvungen att hinna med tåget.
Det var en sorglig figur som klev på tåget en kvart senare, mascaran rann, näsan rann och jag var fullständigt genomblöt. Delade kupe med 4 tonårsfräscha gymnasietjejer som tittade lite skeptiskt på monstret bredvid. Hur dessa nyponfräscha kom till tåget undrar jag, en jordisk undergång kanske?
Ute på landet hos mig var regnet förvandlat till tung blötsnö, att ta sig hem med bilen från stationen var en bedrift med sommar däck, jag svor för mig själv.
Klockan var 5 och hästarna vrålhungriga så när jag klev ut bilen sprang de som tokiga, hunger blandat med en skräckblandad förtjusning över snöstorm och blåst. De blir verkligen så skafsiga vid förändringar, beter sig som kalvar på grönbete.
Katten kom springande från någonstans med en min av "stackars mig jag har varit ute HELA dagen", jag fick dåligt samvete och släppte snabbt in henne. För att mötas av två
hundar med ledsna ögon som istället inte hade varit ute på ett tag.
Snabbt bytte jag om, släppte ut hundarna och hämtade hö till hästarna, 5 individer som inom en minut gett mig dåligt samvete för att jag inte varit hemma och för att det är sånt dåligt väder så de var blöta..........
Hundarna var med på galoppen och for igenom snön. Hästarna galopperade runt i sin väntan på mat, och bar sig allmänt förbryllande åt, sparkade och stegrade sig mot varandra.
Ja detta vädret fick igång djuren minsann, och de fick igång mig. Istället för att gnälla över frusna händer och allt jobb som måste göras så blev det istället en mysfaktor. Och så skulle jag ta mitt en timmes stalljobb med mockning i besittning, tänkte det är lika bra annars kommer jag kanske inte ut igen. Då öppnar närmsta grannen dörren, de är pensionärer, och vill bjuda på kaffe och tårta för hon fyllde 76 år... Snälla, goa, rara. Spontant tänkte jag säga nej, hade inte tid men så kom jag på bättre tankar, vad är en timme...
Så icke planerat i mitt detaljstyrda liv, men så gulligt, hon hade stått i fönstret och väntat in mig, så visst blev det kaffe och tårta i stugvärmen. Den hade det så förnöjsamt och hade inte varit ute på hela dagen. Vill oxå bli sån när jag blir gammal, baka tårta och bjuda på kaffe, ha tid och ordning på saker.....
Det blev en riktigt mysig eftermiddag, en att plocka fram när livet känns mindre mysigt.

måndag 17 mars 2008

NCC

Börsen ökade idag rejält och Ncc med den, ska nu se om jag kan hänga med tåget och köpa. Hade på depåkontot så att det räckte till 100 st a 151 kronor, den stod som lägst idag i 150.50. chansen är nog liten att den går igenom. Har fört över pengar från sparkontot så jag ska lägga en total order om 500 st när de kommit in. Den stod förra veckan i 165.50 och jag tror att jag lägger den totala på 155 kronor om pengarna hinner in imon och aktien gått upp lite, vilket jag tror. Den varierar så mycket och snabbt så det är osäkert. Efter denna NCC order är det slut med större köp, då är lägenhetspengarna investerade, hälften och andra hälften på konto. Sen blir det att spara och köpa småposter. Men det känns skönt på något vis för jag vet att jag gjort vad jag kunnat och köpt aktier när de stått lågt, sen att de nu står ännu lägre - ja det är en test för min uthållighet. Sen är det bara att bita ihop och fortsätta leva livet och hoppas att jag gjort rätt......
Skräckblandad förtjusning är vad det är....
Men det ska bli kul att för första gången få utdelning, det blir isf från Ericsson och Ncc och de ska investeras förstås. Söderberg skriver att pengarna ska jobba 2 ggr och sen kan man göra eller köpa något trevligt för pengarna, låter bra men kanske jag höjer antalet ggr det beror på hur det går. Det känns som om alla vinster både i fonder och aktier låter vänta på sig, det går inte snabbt utom då möjligen med Ncc som skiftar upp och ner på en tia, det innebär att med 500 st kan man tjäna/förlora 5000 kronor på samma dag....

Helghockey

Har varit iväg på ishockey cup i helgen, lördag till söndag. Killarna vann hela cupen så det var trevligt och roligt för dem efter många matchers slit.
Pengarna rullar visst så fort man kommer förbi femtioskyltarna, ändå hittade vi ett billigt pensionat, eller föredetta mentalsjukhus från femtiotalet om man så vill.
Man kunde höra naglar krafsa på väggen och skrik i korridorerna,tunga apatiska slag mot galler och dörrar som bryskt slogs igen - om man slöt ögonen och lät sig påverkas av miljön.....
Men personalen var urtrevlig så den var ju utbytt :)
Det blir en speciell situation, 30 grabbar och kanske 20 talet föräldrar par, även om det är trevligt så blir man trött.
Vi gjorde alla vad som kundes för att få ner priset, ja boendet talar ju för sig själv, 120 kronor per bädd, sen lagade vi middagen på lördagkvällen själva, 20 kr per person. Men sen kommer bensin till, lunch lördag, frukost 50 kronor på söndagen, då smugglade jag och sambon med oss varsin smörgås ut faktiskt. Kaffe och mat på söndagen.
Ja pengarna går och så är det, en sak man måste ta med i sin kalkylering. Jag ska ta lite pengar från sonens budgeterade kostnader för detta tänkte jag. Lägger undan 500 kronor på levnadskontot för honom, till kläder och aktiviteter och detta konto får vara med och finansiera utsvävningarna.
Hann med 2 timmars fönstershoppande i närmsta stad också och det var kul.
Summa summarum så var det en bra helg, skönt att komma hemifrån lite, och kostnaderna:
Bensin 300:-
cup 350:-
rum 360:-
frukost 100:-
Pizzahut 247:-
gatukök 62:-
kaffe 62:-
middag 40
godis 60:-
------------------------
summa 1221:-
Det är endast att konstatera att allting kostar och att jag inte klarar mig som det är nu, jag kan inte leva på min lön och samtidigt spara. Jag måste ha mer lön och mindre utgifter.Och
jag måste lära mig att planera mer i detalj och inte lite på att det löser sig, det blir dyrare än vad jag trott, jämnt.
Det hade blivit ca 650 kronor billigare om jag åkt med en annan mamma, delat bil och rum med henne och inte tagit med mig sambon.
Nu var det trevligt att han var med självklart men jag hadeinte råd att ha det nöjet, inte nu. Han tyckte inte heller det var så kul.
Vi behöver komma bort också men då spara till det och kanske vara barnfria eller åtminstone inte sitta i en ishall 12 timmar och frysa rumporna blåa.
Så detta lärde jag mig denna helgen, nästa cup så planerar jag med en annan mamma. Och jag måste även lära mig uppskatta att det faktiskt fanns ekonomiska kryphål som andra föräldrar hittade åt oss alla, billigt husrum och gemensamt lagad middag på lördagkvällen. Kunde varit en dyr middag och dyrt hotelrum istället.
Det är bra så länge man lär sig iallafall.

fredag 14 mars 2008

Lägsta nivå på ekonomisk standard

Läser idag att var tredje ensamstående med fler än 1 barn har låg ekonomisk standard, det är dubbelt så många mot år 2000....
Det är skrämmande i sig tycker jag, eftersom det finns så många barn i samhället idag som lever med separerade föräldrar. Och vart tredje har låg ekonomisk standard.

Än mer skrämmande är att se hur lågt de satt nivån för att platsa i "låg ekonomisk standard"
En ensamstående vuxen med två barn måste ha 14000-15000 kronor i månaden FÖRE skatt, för att INTE hamna i facket för "låg ekonomisk standard". För att INTE hamna där.
Om du tjänar 14000x12 ger det en årsinkomst på 168 000 kronor. Då begränsar du, om du inte har en hög kontantintinsats, vilket du med automatik har liten möjlighet till - lånemöjligheterna för att kunna köpa din bostad.
Då återstår det att hyra. Om du ger barnen varsitt rum och sover i vardagsrummet själv så hamnar du i ett behov av tre rum och kök. En sån lägenhet kostar minst 5000 kronor, kan jag med bestämdhet påstå. Och utan att kunna alla nivåer av bostadsbidrag så vill jag ändå ge mig på ett antagande att det ger ett bostads bidrag på cirka 1000 kronor i månaden.

Sen kan det variera, antingen har man barnen på heltid och får 1273 kronor i underhåll, per barn och 2100 kronor i barnbidrag. Vanligt är dock att man har barnen varannan vecka och då utgår inget underhåll och eventuellt delar man på barnbidraget.
I de fall då föräldrar inte kommer överens vid separationen och besöker familjerätten uppmuntras denna lösning, för barnens skull säger man då , men jag tror att det är delvis rent samhällsekonomiska perspektiv som spelar in, för om inget bidragsförskott, underhåll, utgår behöver inte Försäkringskassan handha dessa och inte heller lägga ut i de fall den underhållsskyldige föräldern inte kan betala. Jag tror visst att barn behöver båda sina föräldrar men inte att de mår bra av att slitas mellan 2 hem. Jag tror på en bas för mesta möjliga trygghet.
Har varannan vecka själv, av familjerätten rekommenderat, vill inte ha det så men alternativet är en smutsig strid i tingsrätten eller att avstå till den andra förälderns fördel och till det finns en hel massa skäl till att jag hellre tar varannan vecka. Men det är ingen bra lösning...
Vid varannan vecka situation får varje förälder klara sig själv, och det är inte lätt, för även om du har barnen halva tiden så måste du ha ett fungerande hem med mat och plats den veckan de kommer. Och en så länge hyr de inte ut lägenheter varannan vecka...
Men anta nu att detta handlar om en varannan vecka förälder, utan underhåll och halvt barnbidrag.
Det ger ca 9800 kr i lön efter skatt +1000 kronor i bostadsbidrag och 1050 i barnbidrag. 11850 kronor -5000 kronor i hyra=6850 kronor kvar.Till detta kommer hemförsäkring, tvlicens, telefon och dagis. Och mat för 3 personer. Bil kan ju knappast vara att tänka på och då tillkommer någon slags transportkostnad typ busskort. Sen kommer hälften av barnens kläder och aktiviteter, frisör, mediciner.
Ibland måste man vara hemma då barnen är sjuka på "ens" vecka, där går ett par hundra per dag. Kanske har man studielån eller lån på annat och där försvinner ytterligare lite. En rimlig summa kvar efter alla utgifter kan tänkas vara:
6850
- hemförsäkring 200 kr
-tvlicens 167
-telefon 500
- mat 2000
- dagis 600
- csn 500
- busskort 500
------------------------
2383
2383 kronor kvar till kläder, hygien, frisör, aktiviteter och sparande.
Och då är du över nivån för lägsta standard, över.
Du har händerna bakbundna och inget oförutsätt får hända, ingen semester men du är INTE i facket för lägsta nivå. Då undrar jag hur de som platsar i lägsta nivån har det.

När det gäller sammanboende går gränsen för att inte hamna i lägsta nivån vid att de måste tjäna 12000-13000 kronor var, brutto.

Värst är det för barn till ensamstående som inte är födda i Sverige, där lever vartannat hushåll i låg ekonomisk standard.

Känns skönt med ovanstående information i bakfickan att veta att vår nya regering lade allt fokus på att slopa förmögenhetsskatten och att sänka fastighetsskatten, och att de till slut fick till ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster .
Nu kan Hamids ensamstående mamma pusta ut, hennes städerska kan arbeta vitt, och fortsätta komma och städa jättekåken och mamman själv som saknar arbete och sysselsättning kan då ägna sig åt att räkna ut de besparingar hon gör på förmögenhetsskatten, hon kan dessutom bo kvar i villan i Danderyd för nu är ligger ju fastighetsskatten på en rimlig nivå....

Frysta barn och griljerade tallkottar

Idag är en sån dag när jag känner att jag är på väg att ge upp, det var längesen jag kände så. Med att ge upp menar jag min ekonomiska strategi. Det känns som om andra jag möter i min vardag klarar sig så mycket bättre än jag rent ekonomisk och de kan ändå spendera, äta ute ofta, resa osv. Detta är REN OCH SKÄR SJÄLVÖMKAN, mycket medveten om detta, men känslan är min och den är här och därför måste jag ta tag i det.
Har känt mig depp hela veckan men det har inte blivit bättre utan snarare sämre. Anledningen är en grav kollision i en av mina nära relationer, kollissionen inkluderar mycket känslor, samvete skuld och pengar. Det är det första. Sen har veckan varit stökig och inte följt sin vanliga lunk, stökigt värre på jobbet och det känns som om jag inte får nånting gjort. Jag blir splittrad av personliga tankar. Jag hade bestämt att gå ut och käka med gamla kollegor en dag, eftersom jag gör det så sällan så såg jag fram emot det. Då tänker jag att okey, 75 kr för en asiatisk buffe är helt klart värt och det unnar jag mig denna veckan. Så glömmer jag matlådan dagen före detta, så jag var tvungen att äta ute. Och denna dagen kände jag mig så depp så depp, så jag gjorde något jag aldrig gör annars : Går ensam till en pizzeria, beställer en mega kebab pizza och ser fram emot att äta denna i min ensamhet och läsa Charlie Söderberg. Pizzerian är nästan tom, jag slår mig ner med min fettmåltid och lyfter blicken, då sitter en kollega vid ett bord rakt över, oxå med pizza och bok. En sån där kollega ni vet som är trevlig men jag känner honom inte så det är bara pinsamt att träffas... Skämdes som en hund av någon anledning, vet inte om jag omedvetet vill göra sken av att jag alltid har kamrater och aldrig behöver käka ensam och att om jag äter-så äter jag aldrig pizza. Fast han gjorde samma sak.
Efter det att han gått och jag smällt i mig minsta smul av jättepizzan, gör jag något annat jag aldrig gör, styr stegen mot godisbutiken och köper en gigantisk godispåse. Så jag smällde 25 kr på godis och 65 kr på pizza och fick i mig kanske 2500 kalorier eller 66 points eller ett Gi värde som får Anna Skipper att gråta, detta bara för att jag glömde matlådan.
Sen åt jag lunch ute igår som var planerat.
Så idag när jag stressat ska hämta matlådan i kylen innan jag ska till jobbet, så är denna BORTA, någon av alla ungdomar i huset har tagit denna...
Så idag var jag tvungen att äta ute igen, nej inte tvungen jag kunde köpt nåt billigt i affären men de renoverar fika rummet på jobbet så det är inte så kul att sitta där själv , alla andra käkade ute. Så skulle jag då gå och äta med en anonym kollega, ni vet en sån snäll och vänlig som man aldrig egentligen pratar med. Så gick vi till ett italienskt fik och jag beställde nån grillad macka med mozzarella-59 kr. Så börjar den väna kollegan berätta om sitt liv och det var så synd om henne så jag bjöd på en Latte, och köpte en till mig själv-60 kronor till.
Jag vill kunna göra sånt, någon enda gång. Men snåltarmen svider för nu är jag övertrasserad mot kontot för" övrigt", flera gånger om.
Och detta hade räckt bra, men det är den 14e idag, endast den 14e... och lördag -söndag ska vi på hockeycup och bo på vandrarhem, jag sambon och lillkillen. Jag betalar bensin och vandrar hem eftersom det är mitt barn och sambon följer med mig...
JAG KOMMER JU FÖR FAN ALDRIG IKAPP!!!!
Jag vill ha pengar till sånt här men det går ju inte, det är alltid en fallfärdig garderob som måste förnyas eller en bil som ska lagas, eller en cup som ska betalas, eller en häst som behöver vetrinär. Hur i hela friden klarade jag mig när jag var arbetslös och hade 9600 i A-kassa. Detta gör mig så ledsen för jag måste vara helt jävla värdelös på att lägga budget och att hålla budget.
Det jag köpt fonder för är sparade pengar, garderoben "lånar" jag av mig själv. Min vinst från bostadsrätten ska inte användas till att leva för, endast placeras och sparas.
Jag är ju för tusan sambo nu, VAR ÄR ÖVERSKOTTET.
Vill lägga ner allt och komma på fötter, ställa av bil, frysa in hästar, barn och annat som kostar pengar, leva på nudlar och tallkottar, gå eller cykla 5 mil tur och retur till jobbet, samtidigt som jag där ska göra en kometkarriär och öka på lönen med 5-6000 kronor i månaden. Genom detta skulle jag kunna spara 10 000 kr i månaden så nån gång frampå höstkanten har jag kommit ikapp och då kan jag köpa tågkort och tina upp barnen....

torsdag 13 mars 2008

Vrålande gaphalsar

Hockeymatchen slutade med förlust 2-1, andra målet gjordes när det var endast 2 minuter kvar i sista perioden så det var snöpligt.
Sonens lag gjorde dock en bra insats, vissa drog dock på sig onödiga utvisningar och de spelade vid två tillfällen 4 mot fem i 5 minuter,så nog fick de jobba.
De har en chans kvar att behålla sin plats i div1 och vi håller tummarna .
Det är kul med hockey tycker jag, fotboll är inte lika roligt jag tappar focus för det är så långsamt mellan varven. Men hockey håller adrenalinet på en jämn nivå. En sak jag undrar över dock är VARFÖR man tacklas så.Hänsynslöst kör de på varandra och trycker upp varandra mot sargen, slåss med klubborna och försöker jävlas i största allmänhet. Svett och saliv sprutar. Svaret måste väl vara alla skydd de har på sig, för i handboll och fotboll slåss man ju inte lika mycket. Skydden ger paradoxalt nog en säkerhet att ge sig in i farliga situationer. Men märkligt ändå att så många hockeyspelare har såna aggressioner inom sig, så att de med mord i blicken kan attackera någon de aldrig pratat med, kan ju världens schysstaste kille, vad vet de?
Det skulle jag själv aldrig kunna göra. Är inte fysisk på det sättet, men det är väl även manligt och kvinnligt där som spelar in. Å andra sidan när någon kaxig 105 kilos neandertalare från landet proppar till min son så händer det att jag vill ge mig in i matchen och då skulle även jag kunna bli i aggressiv .

Värre ändå att se och höra är alla män på läktaren som skriker och bär sig åt, ja ursäkta ni män som läser detta men det är faktiskt så att ni är överrepresenterade i denna skara, 100 % representerade faktiskt. Det spelar ingen roll om jag är på Ishallen i ute i busken och tittar eller om det är elitserie hockey, de som skriker, svär och är , men de hörs. Och jag tycker det är hemskt att höra, störande, och bedrövligt för alla barn som får se och höra. Tyvärr är min sons pappa en sån gaphals, så himla konstigt för han är gammal hockeyspelare själv och hatade gubbar som skrek från läktaren när han själv höll på, nu gör han likadant. Och jag tycker så synd om sonen, det är pinsamt. Jag tycker det är pinsamt även om jag sitter tre rader längre ner, de flesta skulle inte se nåt samband mellan oss men jag skäms ändå. Klagar på domaren och sånt, "Dags att vakna nu Håkansson, offside Håkansson, vad fan blåser du för Håkansson." Och den där stackars Håkansson, som om han inte hade nog med att uppfostra våra pojkar på isen, att markera vad som är fel för att sänka ribban på vad som är acceptabelt av allt fysiskt våld på planen, vilket vi alla är tacksamma att han gör. För dagens ungdomar är framtidens elit och så mycket våld som det är nu vill vi ju inte ha på planen i framtiden.
Nej då ska Håkansson få ta gnäll och jämmerlåt och smädelser från överviktiga föredettingar som inte kan behålla sin åsikt för sig själv, patetiskt.
Skulle vara kul att se hur samma män skulle reagera om en grupp överviktiga damer i samma ålder satt och skrek, stördes mer och tog PLATS, då skulle samma gaphalsar skaka på huvudet, tystna och titta menande på varandra "- kärringar" ......"kan väl inget om idrott" Kvinnor ska ju ,om idrott. MEN jag tror faktiskt att alla lag skulle ha en kvinna inblandad , det skulle tillföra, är jag övertygad om. Vi är bra på att se och uppfatta och bra på att ha en plan. Sånt kan man vara bra på utan att kunna spela hockey. I kvinnliga idrotts lag sätter tjejerna sån press på sig själva, de planerar och snackar ihop sig, har krav på sig själva att prestera. Vill leverera . Lämnar inget åt slumpen. Min dotter som rider planerar ritten hela dagen innan, inget får glömmas bort, hon kan banan i sömnen och har koll på konkurrenterna. Hästen tvättas och ryktas tills den blänker, utrustning putsas. Det gör killar också men inte lika ofta, är min uppfattning. De går in och gör sin uppgift, kort och gott.
Som igår tex, då får motståndarna en utvisad precis i slutet på andra perioden och de leder med 1-0 mot vårat lag. Det blir paus. I min organisatoriska och strategiska värld, går man då ut i pausen och tränarna gör en plan hur de 5 man ska agera som ska spela mot endast 4, i 90 sekunder. Men nej, det glömde de visst bort i kisspausandet för de kommer in, motståndarna vinner tekningen och 5 laget drar sig liksom bara tillbaka, 3 man åker energilöst och vispar lite med klubborna, liksom ett försvarstänk istället för att komma in med massor av ny energi och tänka " vi äger" och ta över spelet. Sånt hade jag kommit med om jag varit assisterande kvinnlig tränare. Frågade sonen om vad som hände egentligen i omklädningsrummet.
- Äh ,öhh äh ...(de talar på ett visst sätt tonåringarna nu för tiden) vi sa så som du sa men en var på toa så han hörde inte......:)

onsdag 12 mars 2008

Ditten och datten

Jaha, så var det så igen, kan det jäklas så gör det, Ncc låg på 155 kr häromdagen och jag hade näst intill bestämt mig för att köpa, då steg de med blixtens hastighet.. men de jag redan har går inget vidare. Men det är lika för alla givetvis, hur de man har går är ju inte så viktigt så länge man inte tänker sälja men just när man ska köpa så... Sen kan jag undra hur en aktie kan gå upp och ner 10 kronor på samma dag och inget omvälvande har hänt.
Jag ska lägga en order iaf, på 155-157 någonstans och sen avvakta någon vecka. Ordern måste vara igenom kring den 25-30 mars så att jag får min utdelning. Och den vill jag ha. Aktien lovordades i Di idag så jag tänker rätt och det är ju kul.
Är inte på topp för övrigt, down värre. Så är det väl för alla ibland men det är inte kul, jag är så ofantligt trött på relationer med andra människor. Skulle vilja åka bort 1 vecka och bo på hotell själv och bara läsa böcker och dricka rödvin och tycka riktigt synd om mig själv. Det är inte synd om mig men jag är ledsen ändå.
På tal om böcker håller jag på att läsa Charlie Söderbergs bok " Ett rikare liv". Den är bra so far, men jag är besviken på att det är mycket fel i texten, fel ordföljd och en del missade ord. Tycker att det ska vara en perfekt text när den går i tryck och man förväntar sig att folk ska betala för texten. Jag har en tredjedel kvar av boken så jag ska inte säga mer än. Har beställt " Rich dad-Poor dad från min vänlige bibliotekarie och det ska bli kul när den kommer. Biblioteket i hela landet har förövrigt lånestopp i 2 veckor för att de håller på att byta sitt datasystem, det gör de inte i en handvändning tydligen......
Men min snälla biblo lät mig slinka förbi förbudet sist jag var där, de har ändå öppet trots lånestoppet och det är ju generöst. Har läst klart Schäfers bok , plöjde igenom den och ska snart läsa om den och göra alla övningar och anteckna som han vill man ska göra. Den boken tyckte jag om , även om allt inte gick applicera på mitt liv och kändes lite osvenskt.. med all rätt eftersom han är tysk.
Söderbergs bok känns mer nära på det sättet.
Idag ska jag skippa gympan, inte för att jag är depp, vilket annars hade varit en typisk
anledning till att hoppa utan jag ska gå på hockey, sonen kvalar för att hålla sig kvar i div 1 med sitt lag så det gäller lite ikväll kul! De har vunnit 1 match mota samma lag innan.
Först ska jag mocka 2 boxar och fodra 2 hungriga kusar. Hämtade kornet igår och den vänliga mannen skänkte mig 25 kilo, fick det på köpet, i butik värt ca 130 kronor. Det gjorde mig glad i all depp. Till oss alla stor och småsparare och ALLA vänliga människor: Råg i ryggen och ett hopp om ett rikare liv!

tisdag 11 mars 2008

Den första resan...

Jag läser runt bland mina loggkamrater om deras olika resor i livet, per penning har precis kommit hem från fjällen och finanskvinnan och life skriver om barndomens resor, lite kul tema så här på vårkanten. Jag är en medelmåtta beträffande resor, men hade för egen maskin tagit mig både till Los Angeles(15000 kronors resan på checkkredit) och till Toronto före jag var 19, det tycker jag var bra. Har sen varit i Danmark,Tyskland,Italien och Spanien som gift och som skild i Budapest och Pragh, har inte varit iväg själv med barnen dock men det kommer
.
Men min först resa, ever, gjorde jag 1976. Hade innan den inte varit i varken Stockholm eller Göteborg, inte ens i Borås faktiskt, så jag var ju förberedd måste jag säga, på vad som komma skulle.
Min mor som för övrigt heller aldrig hade varit utomlands, ärvde lite pengar av en avlägsen släkting. Hon ville åka utomlands och min syster som var 18 och jag skulle följa med. Resan gick från den tinywiny flygplatsen där vi bodde, med ett skrangligt turkost plan till Mallorca. Hotellet hette Isla de Mallorca. Resan kostade 575 kronor för 2 veckors helpension, det var en restresa.
Det började hur bra som helst: Planet gick klockan 16.00, vi skulle åka hemifrån typ 14.00, klockan 13.00, efter det att vi hade poppat popcorn och lagt i en plastpåse för att käka på planet, så fick min syster för sig att hon skulle klippa min lugg. Den var lite lång och hängde i ögonen.
-Jag vill inte ha för kort, sa jag lite nervöst, jag var bara elva och hade respekt för min syster, men jag hade inte sett några bevis på att hon faktiskt kunde klippa hår.
Det är lugnt sa hon, jag tar bara lite. Hon tar tag i luggen och höll den mellan pekfinger och långfinger, rakt ut från pannan, och klippte av, slant, så när saxen slog igen skillde det en decimeter från det kortaste till det längsta på luggen. Det kortaste var bara lite stubb uppe vid hårfästet. Jag lipade som en idiot och skulle inte åka, skulle aldrig kunna visa mig bland folk mer osv. Efter hysterin satte nån på mig ett hårspänne, tog den långa hårtesten och drog luggen fult åt sidan för att täcka upp det korta, lite Robin Hood frilla.
Vi kom iväg. Jag kommer ihåg att jag var så fruktansvärt irriterad på min mamma på flygresan, hon var glad över att få flyga för första gången och var förväntansfull och jag med min fula frilla och rödgråtna ögon retade ihjäl mig bara hon öppnade munnen.
Hotellet var okey men låg ganska långt från havet, man var tvungen att åka en fullproppad buss dit, så på 14 dagar var vi 2 ggr vid havet tror jag. Men poolen var underbar, en njurformad med knallblått vatten och 15 meter lång. Jag var 11 år och fortfarande i den där åldern ni vet när man kan hänge sig fullständigtåt något för att man tycker att det är så roligt, jag var i poolen hela dagarna och tyckte det var kul. Jag hade en grön bikini.
Jag kunde inte dyka så jag hade gett mig fanken på att när jag kom hem från Mallorca skulle jag dyka som en gudinna. Jag tränade dag ut och dag in, magplask efter magplask. De andra hotellgästerna låg vid poolenkanten och skrattade. En efter en skulle hjälpa mig men misslyckades och gick ifrån. Magen var knallröd av smärta, men jag "dök" igen. Jag hade ett annat nyfångat mål oxå, jag skulle simma hela poolen under vattnet, 15 meter men detta lyckades jag med näst sista dagen.
Det var så mycket som var nytt, jag var inte van och tittade med stora ögon på de andra gästerna, där fanns en skitsnygg tjej som hette Madelen och var 15 år, hon sprang ute hela tiden och flirtade med spanjorerna i baren. En kväll var hon skitfull och däckade vid poolen. Hon var oxå där med sin syster och mamma. Men hennes lillasyster var färgad, mina ögon höll på att trilla ut, hur gick det ihop??? Om de var syskon? Madelen var från Hökarängen. Hade aldrig hört namnet förut, men att komma från Hökarängen, ha en mulatt till syster och röka inför sin mamma, det var coolt, tyckte jag. Det var disco på hotellet varje kväll, jag och min syster dansade, min mamma dansade och jag skämdes. Hon var ju tant, att hon aldrig kunde begränsa sig.Hon saknade helt taktkänsla.
Min syster var arg på mig för att jag bara tjatade om chips och läsk.

Vi for på grillfest, buss från hotellet, sillidill sillidill, silli dilll dill dill..... Sångerna ljöd i bussen a la sällskapsresan. Charmig reseledare med solblont hår och bruna, väderbitna kinder, himmelsblå ögon. Jag tog i, SILL I DILL...
Jag fick smaka vin från en vinkaraff med kraftig pip, trodde jag skulle bli berusad, jag kände efter och kände efter.
Har kort på detta, jag lipar mot kameran med min fula lugg och hårspänne. Mitt fina ljusblonda hår var turkost av allt klour.
Jag skämdes när de andra gästerna pratade med min mamma, hon var urdålig på engelska. Hon dansade med någon länge och gav honom en puss på kinden i all vänskaplighet, som tack för en trevlig kväll, då vi skulle åka med bussen hem.
Jag - skitförbannad, tyckte hon var otrogen.
Veckan därpå föreslog min syster att mamma skulle åka ensam på grillfest, igen. Hon blev glad, inte jag, varför skulle det vara nödvändigt, skulle hon åka och pussas med den där mesen igen?
Min syster skulle passa mig lovade hon. Detta innebar att jag fick följa med när hon gick på date med en vildvuxen dansk, var träffade hon honom?? Kommer inte ihåg. Jag gick 2m bakom dem när de gick längs de små butikerna och restaurangerna och höll i handen. Han försökte prata med mig men jag fattade inte ett ord av vad han sa, han skrattade åt min lugg, och jag tyckte han var dum. De träffades aldrig mer men han ringde henne på jobbet, 10 år senare och sa på bred danska -Höur dou vem det äirrrrrrrrrrr.
Jag skrattade så jag tjöt när jag hörde det. Hade önskat att han kommit live, ha ha...
Maten på hotellet var asäcklig men eftersom den ingick och vi hade det knapert var det inte tal om att äta elsewhere. Jag åt ingenting annat än chips denna resan.
Sista dagen och vi ska åka hem, jag har hög feber och öroninflammation. En buss kommer för att hämta oss, vi är först av de 10 hotell som har gäster som ska plockas upp, jag mår mer och mer illa. Bussen kör slingriga vägar till hotellen. Min syster grälar på mig och tycker jag är sjåpig. På flygplatsen byter vi till en sån fönsterlös buss som ska köra ut oss till planet, fullt med folk, kräket åker upp och ner, bussen stannar och jag far ut som en torped och kräks rakt ut. Resan hem till Sverige är en mardröm. Öronen spränger. Flygvärdinnorna är oroliga, jag är näst intill medvetslös. De andra resenärerna är oroliga, men inte min syster, hon sitter väl och drömmer om dansken. Väl hemma igen tar vi tempen och jag har 41.2 grader.
Herre jösses vilken resa, vilka minnen......

måndag 10 mars 2008

Neråt på börsen

Det mesta kröp neråt på börsen idag, tråkigt, Ericsson var nere på 12:- och vände. Mina älskade åtråvärda RNB som gick upp länge går oxå ner sakta men olidligt säkert. Enda positiva är Net Insight som sakta kryper upp med 5 öre om dagen, 1 krona upp totalt.
Jag funderar på nästa inköp och överväger starkt NCC, de gick ner till 155 idag, 165 förra veckan. De har utdelning i april och det är föreslaget 11+10 kr, 21 riksdaler det är inte koskit. Den känns stabil och trygg, har dock inte läst på så mycket som jag behöver
än. Men det känns bra i magen .
Frågan är bara om byggtempot kommer att hålla i sig, förra året byggdes det väldigt mycket men kommer det finnas pengar, kommer man våga satsa på stora komplex när räntorna inte är stabila och Usa kan vifta med trollspöet i vilken riktning som helst. Jag vet inte....
Tar tacksamt emot rådfrån er som har åsikter och kunskap!!!

Köper jag 500 st, så ger det 10500 kronor i utdelning. Sätter jag köpkurs på 155 kr ger det ett snitt på 134 kronor per aktie, och det känns rimligt. Har tittat lite på HM och NCC ett tag, men HM kostar mer än det dubbla, det är samma bransch som RNB.
Teknik, detaljhandeln, Telecom och byggnadsbranschen,det känns som en bra blandning. Det är inte roligt och definitivt mer riskfyllt att köpa dessa dyra aktier men å andra sidan fluktuerar dessa aktier med 10 kronor om dagen ibland. Och det är ju lite annat än 5 öreskolan Net Insight:) Men blandningen, den kan vara bra. Det vet man efteråt. Pengarna det handlar om är ungefär det jag har kvar enligt plan att placera efter försäljningen. Och det måste vara värt att köpa nu när allt nästan är undervärderat. Borde löna sig om man bara inte har bråttom. Men imorgon är det en ny dag på börsen och man blir lite luttrad, redan, att ta allt man läser lite med en nypa salt. Om aktiestinsen i Nässjö , han som blivit mångmiljonär på aktier och är typ runt 88 år, hade låtit sig påverkas av allt som stått om aktier och kursfall genom åren så hade han nog aldrig varit där han är, jag menar inte i Nässjö utan ekonomiskt....
Hans råd är långsiktighet och att det alltid kommer att gå upp och ner.
Finns så mycket att lära. 2002 -2003 hade jag en lärare i Finansiering och kalkylering. En lektion analyserade han ABB, berättade hur han tänkte osv. Företaget var enligt honom klart undervärderat och borde stått betydligt högre. Jag följde hans resonemang och sög in allt han sa. Aktien stod då i 18.70. Jag hade inga pengar och funderade starkt på att låna pengarna och köpa 1000st. Men så visste jag att jag läst att Finansmannen Erik Penser sagt en gång att man aldrig skulle låna för att spekulera i aktier, utan endast köpa för pengar som man faktiskt har. Och detta var ju helt mitt eget resonemang. Abb hade oxå ett stämningsmål på halsen så det var ovisst. I slutet av 2007 var den uppe i över 200kr, det hade gett drygt 180 000 kronor i vinst om jag hade fullföljt. Återigen : Ibland gör man smarta drag och ibland inte. 1984 tog jag en checkkredit på 15000 kronor och åkte till Usa i tre veckor på semester. Jag var ung,dum och naiv och tyvärr var det ingen som stoppade mig, inte ens Götabanken som de hette, de som lånade ut pengarna. Den resan betalade jag 500 kr i månaden på i 3 år!!! Så jämfört med det känns aktier ganska bra att investera i.

2.25 kilot

Den vänliga bonden hade plockat ihop 250 kilo korn till mig och lagt i säckar, han ringde idag. Han har lite mer, typ 100 kg om jag vill ha senare. 2.25 skulle han ha, jag räknade ut att jag betalar 5.60 på Lantmännen så jag tjänar in mer än halva priset. Det går åt idag 60 kg men vi ska öka till 90 kg per månad. Thank good att jag kom på att fråga den här bonden. Har annonserat efter någon som säljer korn men alla bönder satsar visst på havre, konstigt när kornet är dyrare kilot. Enda svaret jag fick var av en bonde i Gävle, jodå han kunde leverera fritt till dörren men då handlade det om inköp av ton!!!
Efterfrågan kanske inte är lika stor men det finns många hästar som inte tål havre. Glad är jag för detta iaf, väldigt glad!!!!
Där ser man att trägen lönar sig och att man inte bara behöver buga och bocka och betala vad handlarna kräver, det går ofta att hitta billigare alternativ.
Ett sämte alternativ jag valde en gång var att köpa komineraler istället för hästmineraler. För några år sedan var vi just på Lantmännen och skulle köpa mineraler, jag beklagade mig för dottern över de dyra priserna. En vänlig kvinna stod ett stycke därifrån och efter en stund kom hon fram och informerade om att man kunde köpa Ko mineraler, jag tittade skeptiskt på henne. Skulle mitt fina halvblod käka kreaturstillsatser, vad innebar det, skulle hennes enda mage räcka till???
Jodå det innehöll samma sak och hon köpte alltid det till sina hästar. Jag beslöt mig för att tjäna, tror det var 120 pix på att köpa kreatursmineraler istället för till häst.
-Tillsätt bara B-vitamin, ropade hon efter oss, för det ingår inte. En säck ko mineraler räckte i ca 18 månader, vi hade bara 1 häst då. Och jag köpte och tillsatte B-vitamin, extra mycket vid fällningstider. Tills den dagen komineralerna tog slut och jag skulle köpa nya, då skilde det kanske 100 kr på ko och häst, och då slog det mig att varje flaska B-vitamin kostar en hundring!!! Och under dessa 18 månader hade jag köpt 8-10 flaskor.. VAD VAR VINSTEN???
Så det blev hästmineraler igen, ibland gör man smarta drag-ibland mindre smarta :)

Häst Besparing

Som jag berättat tidigare har jag 2 hästar och dessa äter mig ur huset. Den ena äter 4 kg havre/dag och mängder med hö, havren köper jag för 1.50 så där kommr jag undan hyfsat. Den andra och den äldsta är ett sto som har så svårt att gå upp i vikt, hon stressar så allt rinner av henne och hon är svår att muskla. Hon kan inte äta havre för hon blir ding i skallen så hon får korn istället. 2 kg om dagen a 4.50 kronor på Lantmännen... Detta suger musten ur mig, med alla andra kostnader såsom försäkring för 800 kr per månad, spån 170 kronor och hovslagare 425 per månad. Därtill kommer vetrinär ett par gånger om året, om hon INTE blir sjuk, det är bara rutin besök, skulle hon bli sjuk blir det dyrare men som tur är, peppar peppar är hon frisk och skadefri. Har letat efter billigare kornleverantör så länge men inte hittat. När allt är så dyrt får man försöka dra in där det går, till försäkringar, vetrinärvård, mat spån och hovslagare kommer skatt och försäkring på transporten. Hästar och ridsport är underbart men ekonomiskt bara ett djupt svart hål där pengarna ramlar ner och sen ser man dem aldrig igen.

Så igår så kom jag på en bonde som jag handlade av mycket för några år sen, när jag bodde några mil bort, ringde honom och han hade till min glädje några hundra kilo som jag fick köpa. Skulle tippa priset blir 1-1.50 per kilo. Stoet behöver gå upp i vikt och nu ska jag göra en raid och proppa i mat så hon ökar. Ska antagligen sälja henne i vår. Hon är för dyr i drift och utvecklas inte så som vi hade hoppats, den andra och senaste hästen har bättre framtidsutsikter, och med hänsyn till den detalj som heter pengar måste vi gå vidare och ta rätt beslut. Vi är oerhört fästa vid stoet men hon är för dyr att bara "ha".
Räknade på kul ut en ekonomisk plan om vi skulle behålla henne och avla på, då hon har bra stam. Jag räknade på en tioårsplan, första betäckningen i år, sen en om året. Räknade varje betäckning 30 000 kronor. Inga skor på stoet och extra försäkringar på fölet i magen. Räknade vartannat föl som sto föl och vartannat som hingst, räknade med att stofölen skulle få ett föl vid treårs ålder och säljas som 4 åringar. De skulle då vara inridna och utbildade. Och räknade ett försäljningspris på 100000 kronor, per sto och hingsfölen skulle vi sälja efter separationen från mamman och där räkande jag med 25 000 kr. Om jag började med att få ett stoföl såg kostnaden och intäkterna ut så här, kom ihåg att detta är en snabb "mellan tummen och pekfinger" räkning och att jag inte är någon avelsexpert!!!
Efter 10 år skulle jag ha fått 550 000 i intäkter och ha mitt första sto, 2 st 3åriga ston och 1 åring kvar och jag skulle haft 864000 kronor i utgifter.....
Jag beundrar de som håller på med avel för det är en enorm investering och chansning för att ett fåtal verkligen kan gå med vinst. Visst det är en livsstil och roligt oxå det ska jag inte glömma, men mycket jobb och vilka pengar!!!

söndag 9 mars 2008

Tidsoptimistisk trix och fixare

Garderoben är uppsatt, inredningen i och fylld av kläder och strumpor, den blev väldigt fin och vitt blev kanonfint i rummet, som jag hoppats blev det ljusare. Gardinerna är sydda och soffan omklädd och det blev oxå väldigt fint. Jag är så nöjd, det är så kul att få iordning på kläderna och att få det fint omkring sig. Men vägen hit var inte så snabb som jag trodde...
Jag trodde att allt skulle varit klart igårkväll.
Började tömma alla kläder och underkläder och la allt på sängen. -Ska du verkligen lägga allt på sängen, frågade sambon.
- ???
-Jo men vi ska ju sova där sen och då kommer ju allt att åka ner på golvet..
Nehej då svarade jag alert, vi blir klara.
Klockan halvtolv igår kväll, efter melodifestivalen som vi pausade för, så --- åkte allt ner på golvet!
Själva stommarna var uppe iaf. Men sambon kom på nån gång under kvällen att alla gångjärn till dörrarna saknades, eller saknades, vi hade glömt köpa. Jag tog för givet att de följde med dörrarna. Så klockan 10 på söndagsmorgonen hängde han på låset till Ikea.
Jag måste ge sambon en eloge för tålamodet. Han började , efter Ikeabesöket, med att sätta i inredningen, sammanlagt 12 st trådkorgar, vilket ger ett iskruvande av 24 st skenor till dessa. Han satte i korgarna och jag fyllde dem med blixtens hastighet. När jag var klar skulle han då sätta i gångjärnen, och då visade det sig att de skulle sitta just där han satt skenorna till korgarna.... Det gick liksom inte sätta gångjärnen snäppet högre eller snäppet lägre för de skulle passa till ett arrangemang på själva dörren... Han upptäckte detta på spegeldörren. Vi har två likadana garderober med vita dörrar och en med en spegeldörr. Han svor en ramsa om " Murphys lag" - kan det jäklas, så gör det det. .....
Sen drog han ur alla 12 korgar, som var snäppet tyngre nu med kläder i, och flyttade alla 24 skenorna så att gångjärnen kom rätt, skruvade i alla skenorna och satte upp spegeldörren. Perfekt.

Skulle sen sätta upp de andra dörrarna... DÅ SATT DE GÅNGJÄRNEN INTE PÅ SAMMA STÄLLE SOM PÅ SPEGELDÖRRREN UTAN SNÄPPET HÖGRE. Borde man förstått det?????

Så han fick börja om igen. .... Och inte gnällde han nämnvärt.
Men väldigt bra blev det. Efter det racersydde jag gardiner och köksdyna, så det blev klart precis så jag hann ta en dusch innan söndagsfilmen på 4an.
Bortsätt från inköpet av garderober och tyg så har inga pengar rullat i helgen. Men inköpet gräver ett hål naturligtvis. Men det blir bra mycket roligare att klä sig och sköta sina kläder när man slipper knyckla ihop dem och trycka in dem i skåpet.
Rensade upp och slängde lite kläder, gjorde en utrensning när jag nyligen flyttade, ändå blev det en säck till, gränsen går vid icke använt på 3 år. Men lite är inte använt på 10-15 år, sentimental kläder, kallas de :)
Jag upptäckte en sak när jag gick igenom kläderna, att jag har skapat en ganska bra bas garderob, en som passar bra just till jobbet. Att ha en bra bas garderob för jobbet var planen när jag började jobba, så det var kul att se att jag fått ihop det.
Den består av
svarta byxor
brun, svart och beige manchester kjol
2 vita och 2 svarta skjortor
2 svarta kavajer
1 svart väst
Detta är till vintern förstås. Med en bra bas kan man variera med linnen och tshirts i olika färger.
Det skapar ett hyfsat enkelt,billigt och tidsbesparande sätt att klä sig. Och att jag känner mig någorlunda bra klädd varje dag.
Uppdatering: Fick precis reda på av sambon att gångjärnen kostade 400 spänn!!!!!
Vad tänker de på Ikea?? Att det inte behöver ingå gångjärn i deras egna special dörrar för att man kanske hittar på ett alternativ själv? ???
Dåligt, dåligt tycker jag, det är inte att förenkla för kunden. Tänk om man kört 30 mil enkel resa för att handla garderober och kommer hem för att upptäcka att man inte får upp dörrarna....

lördag 8 mars 2008

Snåltarm

Har idag gjort slag i saken och inköpt garderober till sovrummet, den ska täcka min, sonens och sambons kläder. Vi åkte till Ikea, av nån anledning hade en miljon andra par bestämt sig exakt samtidigt för att besöka varuhuset. Folk! Folk överallt!!! Och de går så långsamt med sina vagnar, stannar upp och pratar, skulle jag aldrig göra(eller hur).
Att hitta två lediga parkeringsplatser i rad, framåt för att få plats med bil och släpvagn tog sin tid.Hittade iaf en väldigt fiffig(tror jag, än är den inte färdigmonterad) lösning som ska sluka mängder av kläder. Sambon var inne på Ek, jättefint men jag tycker att vårt sovrum, för övrigt hela huset, är så mörkt och har små fönster, så jag ville ha vita garderober som kan plocka upp ljuset från det fönstren. De vita var oxå billigare. Ser lite plastigt ut men ljuset är viktigt. På morgnarna när jag ska till jobbet och klär på mig ser jag inte om jag har hundhår på kläderna för att det är så mörkt. Jag måste rusa in på toan med klädborste det första jag gör och fixa till. Sambon köpte argumentet och vita blev det. Efter 1,5 timmars letande och ihoptråcklande för att få ihop kombinationen gick vi till kassan och jag såg skylten FYND, tänkte att jag går in o kikar. Vår vita kombination kostade 4800 kronor, då var det en dörr som var spegeldörr där man kan spegla sig i helfigur. Kommer in på fynd och hittar en EXAKT kombination som den vi valt, inklusive spegeldörren för det fascila priset 1800 kronor, men den var i EK....
Snåltarmen vreds om rejält, TÄNK jag skulle kunna spara 3000 kronor!!!!! Jag ska betala denna nämligen. Eftersom vi är nya sambos känns det bra att vi betalar olika saker, så vet man.
Snålvattnet rann i mungipan, resonerade snabbt, Ville HA VITT OCH LJUST, men Ek var ju snyggt, hämtade sambon som lagom irriterad stod i kön och försökte bängla fram vagnen med 2.35 meters paket framåt kassan i snigelfart, efter övertalning fick jag honom att ställa vagnen åt sidan och kolla fyndet. Men till, någonstans ändå, min glädje sa han nej. Det var ett skyltex och alldeles för rangligtr och det skulle bli skit jobbigt att få ut skåpen och hem dom. KLARRT!! Jag behövde inte fundera. Och glad blev jag, om jag hade varit själv så hade jag parkerat min vagn med 2.36 skåpen diskret och hämtat en ny vagn för att prompt bängla hem dem och tjäna pengarna. Sen hade jag inte blivit helnöjd, ändå. Har ett löfte till mig själv att köpa det jag vill ha och behöver, inte det som är billigast. Har svårt med detta. Är så van att tacksamt köpa billigt.

Jag köpte även nytt gardintyg till köket, turkosmänstrade panelgardiner, så nu åker julgardinerna ner,entlich, har aldrig haft dem uppe till Mars förut. Och så köpte tjock turkos sammet som jag ska klä om kökssoffan med. Gardinerna 149:- ( 19 kr metern och det räcker till en duk med) och sofftyget 160:-, det är pengar men det blir nytt i köket och det känns bra att få sätta lite av min prägel här eftersom jag är inflyttad så att säga.

Så nu börjar det roliga: tömma de gamla (jag) sätta ihop de nya(sambon) Fylla de nya (JAG!)

fredag 7 mars 2008

Ericsson A

Köpte ytterligare 1000 st Ericsson A idag, har nu totalt 3000 st. Har länge haft en order om 1000 för 12 kr, så idag såg jag de var nere på 12.32 så då höjde jag upp och den gick igenom. Utdelningen är snart så då tjänar jag in de 320 kr som det kostade extra.
Vad är 320 kr, en loppiss i havet sen när de ligger på 45 kr :) Jag skojar, med det tänket blir man inte rik, men lite så är det ändå, jag kan inte låta några hundringar styra om jag tror på aktien och det gör jag.
Nöjd är jag över det beslutet, sämre beslut har jag tagit i mitt liv.
Mitt absolut sämsta är en gång när jag åkte för att köpa 2 Duxsängar på annons, 400 kr. Nyskild-ville ha dubbelsäng istället för den rangliga extrasäng jag sov på...
Inte för att jag hade nån ny utan för att lillkillen ofta kom på natten, och jag hade kanske ändå en förhoppning om att det kunde komma nån och då är det ju trevligt med dubbelsäng.
Tanten som sålde var trevlig och skulle flytta och sålde rubbet. Hon hade hängt upp mängder med kläder på en stång.
Damen ifråga kallade sig författare,(hade skrivit en typ parlör tror jag) och hon hade sånt munläder och sån försäljningsteknik så när jag åkte därifrån hade jag de 2 sängarna för 400, en minkpäls från 1968-1969 för 200 och en dress från London på sjuttitalet i storlek 36 ( jag har 40) för 200 kronor. Minkpälsen har jag haft en gång, nyår för 3 år sen när det var kallt satan. Hatar plågsamma djurförsök och att människor bär äkta päls. Vad tänkte jag? Att brottet var preskriberat??
Dressen har min dotter haft1 gång på maskerad men inte ens hon kommer i den längre. Bättre jag hade lagt de 400 kronorna för päls och dress på bättre sängar, för de var STENHÅRDA, gick inte att vända sig och samtidigt fortsätta sova, smärtan väckte en.
Så beträffande 320 kr extra för Ericsson så är glad att jag gör bättre val idag:)

Libbydibby

Eftersom vi är några stycken i familjen har vi fördelat matlagningen till en dag i veckan och detta funkar bra, det är lite sämre med att göra ordning köket efteråt av nån anledning.
På fredagar är det yngsta barnets dag och han väljer alltid typ Kebabtallrik eller pizza. Det får ju i såfall bli hemmagjord eftersom han ska hjälpa till att laga, han försöker propsa på köpt och det går bra säger jag, om du bjuder och funkar det med hemmagjord, för hans sparade pengar i kassaskåpet ska av nån anledning inte gå till hämtmat men han troddde kanske att mina kunde göra det.
En annan favorit är Libbydibby.
När vi bodde hemma på vår gata i stan, :) hade vi en Libanesisk kvarterskrog som även hade framgånsrik take away och det brukade vi göra ibland. Grillspett med kyckling,nötfärs och fläskfile, strips eller ris eller bulgur och en mängd valfria mezaz, smårätter där självklara valet alltid låg på hommus och en persiljesallad, där fanns så mycket annat gott oxå, fetaostminipiroger med mera med mera. Till detta fick man (får, de har inte slagit igen) libanesiskt bröd som är urgott att doppa i hommusen.
Eftersom vi är många och även om vi inte är många som ska äta så är det dyrt att hämta så vi har gjort en egen variant av detta. Detta står på sonens meny för kvällen:
Kycklingfile
Fläskfile
Klyftpotatis
Hommus
persiljesallad
Libanesisktbröd.

Gör så här:
Hommusen: Billigaste alternativet är att göra sjäv och att även koka kikärterna själva. Willys har billiga på påse, lägg i blöt några timmar minst, gärna över natten. Koka upp i nytt vatten med lite salt i låt koka ca 1 timme.
Köp annars färdigkokade på burk.
Ta fyra deciliter kikärter o mixa i beredare, pressa i 1-2 vitlöksklyftor, några droppar citronsaft(går bra med den i en plastcitron), lite salt vit peppar och svartpeppar. Fyll på med grekisk youghurt, ta lite i taget och mixa ihop allt det ska inte bli rinnigt utan en slät sträv massa, smaka av och krydda eventuellt mer. Låt stå svalt till serveringen.

Klyftpotatis köp färdig eller det billigare alternativet, gör själv. Skala potatis, eller låt skalet sitta och skrubba endast av(blir lite krispigare) skär potatisen i klyftor och lägg på plåt med bakplåtspapper under, häll över salt, vanligt eller flingsalt och gärna lite smulade torkade örter, Rosmarin eller Timjan, eller annan, Ringla över olja, den du har raps,oliv eller majsolja. Blanda ihop allt och sprid sen ut det på plåten, in i ugnen 225 grader i ca 40 min, de ska vara gyllenbruna, rör om efter halva tiden.

Kött och kyckling, stek i strimlor, krydda med grillkrydda.
Den ambitiöse kan givetvis trä upp på spett och grilla i ugnen, men jag orkar sällan det, de ska ju ändå träs av och ätas upp.
Beräkna kött och potatis för antal personer, hommusen räcker till 4-6

Persiljesallad
Hacka ett knippe persilja smått, skär 3-4 tomater, smått, smått blanda ihop, pressa över en citron och ringla över olivolja(helst), det ska vara mer citron än olja och salladen ska vara väldigt blöt.

Libby bröd: Finns billigt, 6 kr på Willys bland annat.

Ät och njut!

Uppdatering: Hittade endast svindyr fläskfile i affären så jag hoppade över det och gjorde Cevapcici istället till och det var nästan godare.
Nötfärs och påsmix för Cevapcici var det som behövdes.

torsdag 6 mars 2008

Du är vad du äter

Har precis sett ett avsnitt av programmet. Torsdagar klockan 8 på tv3 är ofta en bokad tv-tid för mig. Vi är så många hemma hos mig så om jag vill se något på tvn i vardagsrummet måste jag boka tid. Annars får jag titta i sovrummet. Anna Skipper brukar jag följa och innan denna omgången började igen så var det Charlie Söderberg med Lyxfällan, tycker om båda dessa program. Idag var Skipper på besök hos Dominika Peczynski, tidigare medlem i Army of lovers och nu framgångsrik företagare. Hon driver en prbyrå och har/har haft en lovematching "byrå" där de parade ihop ensamma människor som söker partner. Hon var ganska rolig men gav ett ganska puckat intryck vilket måste vara någon slags fejkad image för hon är nog allt annat än puckad denna kvinna. Ensamstående mamma med lägenhet i Stockholm city, åker aldrig kommunalt utan tar taxi med dottern till skolan varje dag och åker sen vidare 200m till sitt eget jobb. Äter ute varje lunch och är ute och festar mycket när hon inte har flickan. Köper dyra kläder och njuter av det goda i livet. Jag förutsätter att hon inte gör detta på kredit, hon har hållit på några år, utan hon är framgånsrik företagare som tjänar pengar. Roligt, mycket roligt skulle gärna vilja veta mer om hur hon lyckats och hur hon tänkt när hon bytt inriktningar i sin verksamhet. Jag kunde inte låta bli att drömma iväg lite, tänk att få leva så en vecka, lägenhet i stan, massa shopping och restaurang besök, aldrig behöva vara rädd i tunnelbanan utan åka taxi fram och tillbaka. Ja en vecka skulle det va kul, absolut. Men inte mer för det är inte jag. Fast när jag blir oberoende så ska jag definitivt shoppa mer och äta mer ute, resa mer. Ja så där vill jag ha det emellanåt. Jag ska snart göra en pärm ala Bodo, där allt jag vill ha som rik ska porträtteras, där ska vara en stor bild på ett hus på Mosebacke, för där vill jag ha en stor lägenhet. Det ska vara bilder på små boutiqer och restauranger, bland annat. Där ska självklart vara mycket mer. Men jag är så glad när jag får titta in en stund i Dominikas liv, smaka på lite, för det är sån enorm skillnad från mitt eget med hästskit, tunga skottkärror, stressande till tåg, prasslande med rabattkuponger och medhavda matlådor.......