måndag 28 april 2008

Det är sen timme

och allt är packat, jag är nybadad och längtar efter att få komma iväg...
Kunde inte låta bli att lägga en köporder på Ncc, 100 st a 117 kronor, utdelningen på 8800 och lite buffert, eller månadens sparande som inte är klar än. Det känns som ett bra köp. Utdelningen från bolaget genererar ännu fler aktier....

Stockholm

Imorgon är det dags att åka till Stockholm, bussen går på eftermiddagen... Kan knappt bärga mig och tycker att jag är så priviligierad som får göra så många roliga saker på kort tid. Ska packa nu och det är så kul att planera vad man ska ha med sig. Jag hoppas givetvis på fint väder men måste gardera mig lite med lite varma kläder också. Kommer inte att skriva så mycket nu fram till söndag men ramlar jag på en internetuppkoppling kan jag inte låta bli att berätta lite om vad som händer. Jag ska även ta ett börsuppehåll.. är det semester så är det. Ericsson har varit stabila men mitt nya sorgebarn är NCC, stod som bekant i 174 kronor för , ja knappt 3 veckor sen och idag 116!!! Och jag förstår det inte... Men nu när de är så billiga kan jag kanske inte låta bli att köpa 100 st till... Har ju nästan 9000 från utdelningen och funderar på att ta 2600 från denna månadens sparande eller bufferten. Jag tror ju även på denna arma aktie. Jag ska fundera medans jag packar.
Friskt vågat hälften vunnnit säger de ju och det är fortfarande pengar som jag inte behöver inom en snar framtid. Och även om de säger att byggandet minskar så är ju Ncc inblandat i nästan varje stort nybygge man ser...
Rnb balanserar på en femtioöring upp eller ner, den har svårt att återhämta sig.
Jag hinner inte med min månadssammanställning innan jag åker utan gör den när jag kommer hem, förutom aktierna som jag ligger plenty back på så har fonderna rört sig lite uppåt och även snigeln IPS har förflyttat sig marginellt åt rätt håll.
Jag har fått andra goda nyheter, en hyressänkning är på gång. Har tidigare betalat 5000 kronor för allt, hyra, telefon, hemförsäkring med mera. Allt som hör till själva boendet och sen betalat min bil och mobil själv. Har nu satt mig in i alla kostnader i mitt nya hem och vi har bestämt att dela rakt av på dessa räkningar varje månad. Detta ger en sänkning och jag ska dessutom byta telefonbolag vilket kommer ge cirka 5oo kronors sänkning ytterligare per månad. Äldsta barnet i familjen, sambons dotter har börjat jobba och ska betala hemma. Så jag räknar med att sänka mina månadskostnader cirka 2000-2500 kronor på detta sätt. Maten drar iväg lite ibland istället men där finns mycket att göra. Jag , och därmed vi, handlar väldigt mycket mat och där kan jag dra ner lite. Sambon säger att innan jag flyttade in så handlade inte han lika mycket på en månad som vi gör varje vecka:) Jag vet att jag handlar mycket mat men jag prioriterar att dels ha fullt kylskåp och skafferi men även bra råvaror och mycket grönsaker och frukt.
Så trots Ncc:s förfall :) så ser min budget och ekonomi ut att lyfta.
Bussresa till Stockholm kostar drygt 800 kronor tur och retur för mig och dottern och det känns ändå okey. Bilen hade inte kostat så mycket mindre när bensinen är så dyr och då skulle jag behöva parkera också. Nu kan jag koppla av med en bok istället, har "Den flygande draken" liggandes och längtar efter att läsa den.
Ja, ha det så bra nu alla så länge, så hörs vi snart igen ...

söndag 27 april 2008

Scandinavium

var fantastiskt...det blev bättre än vad jag kunnat tro. Hög stämning och mycket trevlig ridning att titta på. Vi hade perfekta platser i mitten på långsidan precis där prisutdelningen var.
Som förhandstippat och av mig önskat vann Meredith Michaels Beerbaum och var just då bäst i världen. Eftersom ridning är så totalt och oavkortat avgörande av hästens och ryttarens dagsform, speciellt hästens så skriver jag "just då". Det är små marginaler som avgör och efter många dagars tävlande så var många hästar lite matta. Men Meredith som alltid håller hög standard lyckades hålla ihop sitt resultat under helgen och vann med endast 4 fel sammanlagt. Det var en sån förmån att se henne rida, att se hur genuint glad hon blev och hur mycket hon uppskattade hästens insats. En rolx klocka och en okänd summa pengar fick hon som pris.
Under årets tävlingar världen runt är det ungefär samma elit som figurerar på de bästa poängerna och resultaten men just under själva finalen så kan det dyka upp lite otippade kort som man aldrig hört talas om. Såna som skrapat ihop tillräckligt med poäng för att kvalificera sig och som sen gör riktigt bra rundor i finalen. Därför var det så roligt att just Meredith vann, det var på håret, hade hon haft ett enda nedslag hade vinsten gått till en, för mig, helt okänd amerikan.Efter förra årets snöpliga avslut i finalen var hon så värd att vinna detta evenemang. Och jag är glad över att jag fick uppleva detta.

En annan sak jag är glad att jag fick uppleva, men som inte alls är roligt utan sorgligt var Malin Baryards tillännagivande att hon aldrig mer ska ställa upp i Scandinavium med Flippan, hon sa Scandinavium men jag tror det blir för gott. Stoet är 17 år och de hade inte kvalat till finalen men fick ett wildcard pga tidigare framgångar. En fin runda i torsdags där hon var ensam svensk nolla, men sen ett stopp på fredagen gjorde att detta beslut togs. Hon hade en avskedsceremoni och ett bildspel visades med deras framgångar världen runt. Malin fick stående ovationer av en rörd publik. Nu tycker jag att om det bara handlade om att inte mer vara med i Scandinavium så var det lite väl mycket ståhej, men eftersom hon har HM som stor sponsor och hade fått avbryta tävlingen(mycket reklam på banan var knutet just till detta ekipage, hinder med stor bild på Malin, etc) så handlade det nog mer om att antingen få en highlight på ekipaget ändå, trots uteblivna rundor och resultat. Eller så har beslutet redan tagits att hon inte mer ska tävla henne men de kan inte gå ut med detta då hon även är ett stort dragplåster till Falsterbo i sommar. Får publiken veta redan nu att de inte är med så kommer en del låta bli att åka dit. Malin, Flippan och HM är en giganstisk maskin på dessa evenemang. Malin sa nämligen igår att hon inte skulle sluta tävla henne helt, men inte vara med just på Scandinavium.... Märkligt att bestämma just detta tycker jag, en sån stor häst gör man väl en ordentlig sordi med..... Men detta är mina tankar ingen fakta. Ekipaget har iaf haft 10 fantstiska år och representerat Sverige med den äran och jag hoppas och önskar att Malin får fram en ny världshäst....Malin och Meredith är fantastiska förebilder för alla småflickor som sliter där ute i stallarna...

lördag 26 april 2008

Ullared nr 2

Ja så kom vi iväg till Köpparadisets mecka... Ett synnerligen smart drag att åka dit lördagen den 26e måste jag säga. Folk, folk överallt... Och kundvagnarna är en halvmeter längre en normalt så att man inte ska tycka att man handlar så mycket. Och dessa halvmetrar knycker en hel del space som hade behövts för att tillexempel - ta sig fram... Hur man än gick så gick man på någon annan eller blev pågången... Detta begränsade min shopping, detta och att sonen tröttnade efter 25 minuter... Varje gång jag är där förundras jag över att så många tar med sig så många barn dit. En vanlig syn är en köpsugen mamma med en utråkad pappa och 3-4 gnälliga barn som inte alls tycker att det är kul. Och när det är fyra-fem personer kring varje vagn är det ju ändå svårare att komma fram. Jag ska inte klaga på andras barn eftersom min son gnällde med han är 10 och han gnällde endast till mig. Många uttråkade barn är yngre och vrålar rakt ut. På skivavdelningen hördes ett sånt gällt skrik så jag var tvungen att gå och titta var det var. Trodde minst att någon drog han i håret eller nöp honom i armen. Har aldrig hört något liknande skrik förut. Kom fram och Mussepigg öronen hörde att det handlade om att denna 2-3 åring ville ha ett tvspel för 600 kronor. Mamman, pappan och de två äldre syskonen såg helt uppgivna ut... Då led jag med dem, vad gör man i botten på detta megavaruhus och det är folk överallt, ungen vrålar som en stucken gris och man inte vill köpa ett tvspel från 12 år för 600 kronor?? Och man kanske har åkt långt och sett fram emot utflykten. I vanliga fall kan man ju slänga in ungen i bilen och köra hem. Men nu hade de ju fler barn att ta hänsyn till.... Jag har givetvis varit i samma situation när mina barn var små men till tröst för er som ännu inga barn har --- man glömmer det tråkiga och jobbiga jättefort och kommer bara ihåg de bra grejorna från när barnen var små.
Jag har aldrig handlat så lite på Ullared, inte ens när jag hade det som sämst ställt. Ovanstående anledningar plus att jag blivit en riktig snåltarm är förklaringen. Nu tänkte jag igenom precis varje sak som dök ner i vagnen. Men lite fyndade jag. Till sonen som ändå behövde påfyllnad köpte jag 2 par joggingbyxor a 40 kr, ett par jeans-99kr ett par jeans som är halvlånga-89 kr, en pyjamas 34 kr, en piketröja till skolavslutningen 49 kr. Om vi hade gått ner på stan och inköpt detsamma som var meningen skulle det kanske kostat ca 1000 kronor. Dessa inköp var jag nöjd med.
Till mig själv köpte jag en snygg bikini för 110 kr och en kofta för 119. Sen var det lite godis och nyttigheter till hushållet så det slutade på 1300 kronor. Men vissa av dessa pengar tas från maten då jag bunkrat upp där och med hygien grejor. Så jag är ganska nöjd med resan ändå, den kostade inget i bensin så jag tjänade in det.
Jag har, efter denna långa och mörka och även ganska händelsefattiga vinter kommit in i ett stim med roliga saker att göra, Ullared idag, Scandinavium imorgon , nästa vecka Stockholm, nästa söndag min inkomstdeklaration.. nej skojar lite bara, den räknar jag inte in där även om det faktiskt ska bli roligt att göra den klar och se om jag får behålla min preliminära återbäring på 6000 kr efter det att jag deklarerat lägenhetsförsäljningen.

Tredje veckan

har gått på hälsoresan. Imorse vaknade jag av mig själv halv 7 och kände mig -utsövd, samma sak hände förra lördagen men det har aldrig hänt förut. Jag brukar vara skit slut efter en veckas tidig uppstigning = 05.40. Jag drar slutsasten att min kropp har betydligt mindre gifter att bearbeta nu så jag återhämtar mig snabbare. Nu sover jag och ger kroppen den sömn jag behöver, förut tog jag ett eller två glas vin på fredagen och var så mycket tröttare. För då skulle kroppen ta hand om det också. Och ett glas vin är ju inte särskilt mycket alkohol, det är ungefär 12 % av 2.5 dl . Detta är min teori, visst hjälper ljuset till också, men ändå. Nyttig mat och sunt leverne är nog ändå svaret.
När jag slog upp ögonen var jag så jättesugen på att väga mig, lördagen är stora vägardagen här.
Och jag hade gått upp de 3 hekto som jag hade gått ner förra veckan vilket gjorde mig nedstämd i ungefär 3 sekunder. För då slog det mig att eftersom jag just nu har en viss månatlig "hormonrubbning" som i vanliga fall gör att jag går upp 1-2 kg ett par dagar så är de 3 hektona en droppe i Missisippi, en loppiss i havet, som att spotta en törstig kamel i halsen alltså - Ingenting. Jag ska vara glad ändå och har säkert gått ner det plus kanske 3 till nästa lördag om jag sköter mig. Som jag skrev igår - Hoppet är det sista som överger ger människan i allmänhet och mig i synnerhet. Iaf när det är nåt jag verkligen vill.

Världscups besök!!!!

Imorgon ska jag för första gången besöka Scandinavium i Göteborg för att titta på Världscup finalen i hästhoppning!!!! Och det är även första gången som den går i Sverige. Hela världseliten är samlad så det ska bli så roligt. Tyvärr har Malin Baryard avbrutit och jag är i skrivandes stund inte uppdaterad på om någon av de andra svenskarna är kvar i final. Men de andra är alltid trevliga att titta på och i hästhoppning kan allting hända. Förra året var en kvinna vid namn Meredith Beerbaum förhandstippad till vinst efter en fantastisk säsong. Meredith kommer från Usa men är gift i och tävlar för Tyskland. Hon ligger alltid bland de högst rankade och hon var då och kanske är fortfarande bland topp 10 i världen och bland de kvinnliga ryttarna är hon bland de 2 bästa skulle jag tippa. Iallafall, Meredith höll sig kvar som väntat in i finalen och var nolla så i sista rundan, hon hade verkligen vinsten i näven, men så blev det ett missförstånd och i en sväng sprang hästen åt ett håll och Meredith åt ett helt annat... Ramlar man av blir man med automatik utesluten i den rundan... Jag led med henne, nåt så fruktansvärt genant bara att ramla av inför sina konkurrenter , men i en värlscupfinal dessutom där man är rankad som etta.... Så , ja, allting kan hända. Hon och hennes fantastiska häst är otroligt samspelta men just i detta kritiska ögonblick så skar det sig. Man ska även komma ihåg att i i ridsporten tävlar män och kvinnor mot varandra, det är nog ända sporten. Meredith är också en av mycket få som tjänat pengar på sin ridning, mycket pengar också. Hon är en förebild för många ryttartjejer. Så har ni en stund över slå på ettan imorgon klockan 13.00 och titta, många som inte är ett dugg hästintresserade/kunniga tycker att just detta är kul att se på. Det händer mycket, går fort och man ser resultatet direkt.
Biljetterna är köpta och beställda redan i december och nu är det äntligen dags. Det ska bli jättekul och det är jag, sambon och de två övriga tjejerna i familjen som ska åka. Biljetterna är ju klara och kostar inget men bensinen tur och retur. Och bensinen är skyhög nu, jag har en seriös spekulant på min bil som varit till salu i 2 månader. Därför tankar jag inte fullt utan sniktankar för 200 kr per gång och då märker man tydligt hur lite man kan köra för dessa 200 kr. Jag åker tåg eller samåker med sambon mest men vissa turer måste jag ta för yngste sonens skull. Så för att spara in så tar jag med all mat vi kan tänkas behöva imorgon, och fika. Bulgur och kycklingsallad som även jag kan äta tänkte jag. Och massor med frukt och en flaska vatten. Kul att se fram emot något...

fredag 25 april 2008

Ullared och student buffe

Har varit sugen på att åka till Ullared en längre tid har inte varit där sen förra sommaren. Innan jag började arbeta heltid var jag där minst 2 ggr per år. Handlar inga mängder men alla familjens strumpor och underkläder köps där. Ett par barnstrumpor på stan kostar minst 30 kr och där runt en tia. Schampoo, balsam, plastpåsar, bakplåtspapper, diskdukar med mera är betydligt billigare även det. Sen brukar det bli ett par tröjor och kanske ett par jeans, ca 25 modeller för endast 129 kronor.. Efter ett sånt besök blir jag tillfredställd och klarar mig klädmässigt ett tag. Allt är ju inte köpvärt, exempelvis pojkbyxor och pojkkläder övht är ganska dåligt men till flickor finns det mer. Heminredsningsprylar är prisvärda och även saker till häst och hund. Okey nu har jag lobbat hårt för Gekås ett tag, varför?? Jo jag ska nämligen dit imorgon, helt spontant... Sambon måste i jobbet åka till ett ställe i närheten så då passar jag på. Lillsonen behöver ändå lite nytt så istället för att gå ner på stan ska vi kolla där. Ett par vårkläder till mig själv oxå, jeans vet jag inte då jag inte gått ner dit jag vill än.. Kanske gör som många ggr förut och köper ett par för små och bantar mig i dem, men det beteendet har jag försökt gå ifrån sen ett tag eftersom jag strävar efter balans i livet och det beteendet tyder på obalans:) Skojar bara. Har inga mängder pengar att spendera utan tar det jag behöver, vilket är ovanstående och sen ska jag och sonen gå på BurgerKing vilket bara det är en lycka för oss båda eftersom vi inte har det i våran stad. Han får ta vad han vill och jag tar kanske en sallad om de har(:
Imorgon har jag följt dieten i 3 veckor och vill inte bryta det.
Åkte och tittade på dynorna som jag fick nys om i ett reklamblad som skulle ha det ovanliga måttet som jag behövde. Dagen efter reklambladet kom ut fanns endast 2 dynor kvar och de var bara 50 cm istället för de utlovade 55. Fast det står i bladet och på själva dynan... Suck.Undrar hur många som åkt hem med dynor i hela bagaget och till sin sorg upptäcker att de inte passar-trots allt. Jag gör ett sista försök på Ullared. De har inte, mig veterligen haft dynor förut men hoppet är det sista som överger mig. Ibland känner jag mig som figuren i filmen " Life of Brian", den som får armarna borthuggna av fienden, sen benen och sen själva kroppen till slut har han bara munnen kvar, då säger han till fienden -" Jag hugger dig i hälen"....
Ska se om jag hittar den filmen billigt oxå, vill se den med barnen.
Studenten närmar sig och här i familjen har vi 2 som tar samma dag. Jag tänkte bjuda på en buffe eftersom många gäster har rest långt. Men jag betalar inte de ,mellan 100-200 kronor per person som det kostar. Så jag var inne på nätet och kollade på ett ställe där jag vet att deras buffeer är väldigt uppskattade, och såg vad de hade kombinerat ihop för rätter. Så nu ska jag plagiera det rakt av och börja provlaga och leta recept så det blir bra. Jag tänker Västerbotten paj, paj med fetaost,oliver och soltorkade tomater, pastasallad, sallad, små frallor med soltorkade tomater och en olivröra, typ pesto till, kycklingspett och lasagne. Och lite ostar.
Efter det hembakad tårta. Vad tror ni om det? Låter det bra? Låter det gott?
På mig själv rinner snålvattnet efter 3 veckors diet :) Är det mat som passar de flesta tror ni? Äldsta personerna är 83 år och yngsta 10 år. Och vi blir sammanlagt 40-50 personer. Problemet är med varm mat att det måste värmas på och jag har bara en ugn men man kan ju laga till det innan. Det kommer bli ett styr hur jag än gör, endast kall mat är ju enklare men kanske lite tråkigt. Likadant hur jag ska servera maten... funderar på att låna eller köpa lite större snygga formar, typ storleken av en ungsplåt för de är ju inte så roliga att ställa fram. Utemöbler får vi låna ihop och om utifall det blir regn så ska vi ha ett hembyggt skydd av pressenningar för inne får vi inte plats. Kollade på ett Rent a tent men de skulle ha 3000 kronor för det... Värt?? Ja om man har gardenparty ofta men vi tillhör inte den kategorin som har det så på landet får ett hembyggt duga... Måste dock hitta dynor, eller helt nya utemöbler tills dess för man kan inte sätta gäster direkt på träet...

Äntligen glädje yra på börsen...

Väntade med hjärtat i halsgropen på Ericssons resultat i morse och till min, och många andras glädje var det positivt. Aktien har gått upp, i denna stund 2.18 !!! Väldigt kul för en innehavare med 3000 aktier. Ligger dock bara plus på 1000 stycken av dem inköpta för 12.36 de andra är köpta för 15 kr. Men vi är äntligen på rätt väg och det är ju fantastiskt kul. Det är oerhört charmerande att läsa att många experter och proffsanalytiker plötsligt vänder beträffande aktien och att den blir prisad och ansedd köpvärd.... Grattis till Svanberg och alla andra som slitit hund och fått kritik. Man ska inte ropa hej....mycket kan hända men det känns lite som payback time för oss som trott på aktien. Ncc hakade på och har gått upp 3 kronor men det är det långt kvar till inköpspriset där, likadant Rnb där jag köpte för 41 och de står i drygt 26 nu efter en uppgång på 30 öre. Jag tycker iaf att det är fantastiskt kul att det är lite aktivitet på börsen och bland mina innehav efter en lång, som det känns kräftgång. Jag har ju valt att nästan uteslutande placerat i aktier, har endast 1 fond, Seb:s Östeuropafond som jag haft ett tag. Anledningen till det är--antar jag, att jag förstår och följer en enskild aktie lättare, känns mer flummigt med fonder. Så för mig är detta ett bra alternativ. Funderar på att söka mig utanför Seb:s fondutbud, där har jag varit lite för lat för att kolla, men genom mitt jobb kan jag se utfallet på fonder och ser ju att många gått riktigt bra förra året och borde därmed engagera mig mer. Men som det är nu måste det ramla en riktigt bra fond ner i skallen på mig för att jag ska satsa pengar i en, har inte engagemanget och tiden. Så det blir aktier ett tag till.

torsdag 24 april 2008

Radisostyrd bil a 5000:-

Ja så var det torsdag och äntligen dags för Lyxfällan..Har gnällt lite över att kontentan av samtliga lösningar på ekonomiska problemen varit att höja upp lånet på bostaden och lösa alla lån... Det blev lite tråkigt i längden. Men idag funkade inte denna lösningen då programdeltagarna inte ägde sin bostad. Ett par runt 30 år som vid första anblicken betedde sig som två förvuxna barn. Killen var värst som köpte inte en radiostyrd bil för 5000 kronor utan 4 !!! Han köpte massa teknisk utrustning på avbetalning men ändå ägde de inget av värde. Tjejen försökte bara att le och betala alla räkningar men hade ingen aning om vad hon egentligen betalade för. De måste verkligen haft foogy brains i dessa beslut. Men bakom dessa slarvputtar döljde sig jättegulliga människor, framförallt verkade de ha en enorm kärlek till varandra. Och de löste sina problem utan att ens få ett banklån. All heder åt dem och jag önskar dem lycka till med sin nya ekonomiska och sunda livsstil. Det konstigaste var att de hade råkat så illa ut, flera ärenden hos kronofogden och mängder av inkassokrav när den sammanlagda skulden var "endast" 92000 kronor. Ingen omöjlig summa att få ordning på med 2 löner. Förvånande är att de inte heller visste vad alla skulder var för något. Jag trodde att kronofogden hade en muntlig kontakt innan de började med utmätning på lönen...Kanske hade de haft det men att de glömde bort att fråga vad skulden var....Vet inte men jag håller tummarna för dem och tackar min lyckliga stjärna för att jag är född med det ekonomiska tänk som jag är. Under de senaste åren har jag kokat soppa på en spik, många gånger. Och hade jag då haft en tendens att köpa först och betala sen så hade jag haft en väldigt risig framtid framför mig. Nu är jag, av naturen, inte sån och har därför rett ut stormen. Min tanke (och tröst när jag aldrig kunde köpa något) många gånger var att rikedom är att vara skuldfri... Och den åsikten håller jag fast vid. Jag är hellre utan prylar och sover gott om natten. Men jag kastar inte ris på någon för jag är mycket medveten om att jag är lyckligt lottad som har kunskapen och insikten om pengar, för det är där det brister för många som är skuldsatta. Därför är det viktigt att skolan sätter upp detta ämne på schemat så våra barn och ungdomar lär sig och att vi anställer fler skuldsanerare och ekonomiska rådgivare i kommunerna.

onsdag 23 april 2008

Att sälja sin bostad

Skatteverkets information var väldigt intressant men det är otroligt krångliga regler för dem som bott i hus länge och gjort renoveringar över tiden, vad får man dra av vid försäljningen och vad får man inte dra av? De flesta som var med var just lite äldre personer som sålt huset och köpt bostadsrätt. De har gjort höga vinster men även lagt ner en del på huset.
Alla jämförelser görs med skicket på bostaden(gäller samma för br) när man flyttade in. Så flyttade man in i ett helt nytt hus så kan man knappt dra av nånting.
Det enda som är avdragsgillt är förbättrande förändringar typ att det saknades torktumlare och man sedan har installerat det. Då är det en förbättring.
Men byter man torktumlare så är inte detta avdragsgillt eftersom man endast återställer ordningen till den som var när man flyttade in....
Det finns olika tabeller också som används för hur länge sakerna ska hålla. Ett parkettgolv förväntas hålla i 45 år exempelvis. Ett plastgolv 20 år, så var det plastgolv från början och man lägger in parkett, vilket är dyrt, så får man dra av mellanskillnaden vad det skulle kosta att reparera plastgolvet och vad parketten kostar.
Alla förbättringar ska även vara gjorda de sista 5 åren, även om de håller längre som exempelvis ett hustak, för att vara avdragsgillt.
Jag klarar mig dock som det verkar med mina avdrag. Jag renoverade hela lägenheten som jag sålde. Men det var inget gjort på
15 år så nästan allt anses förbrukat. Och allt som jag gjorde var ju en förbättring mot när jag flyttade in.
Jag tycker inte att Skatteverkets lyckats göra dessa regler bra, det skapar ångest hos många människor som inte förstår och då mäklarna inte heller kan/förstår blir det ett moment 22 som leder till felaktigheter och/eller att människor avstår avdragen i rädsla över att göra fel. Detta kan inte vara rätt. Snabbt Enkelt och Rätt, är myndigheternas melodi sen ett par år tillbaka. Då ska man skapa förutsättningar att det kan bli just det.
Smörgåsarna de bjöd på var inga gigantiska kycklingmackor som jag hade föreställt mig utan vanliga ostfrallor....
Intressant var det iaf och kunniga personer som pratade, och när det dyker upp en Info om värdepappper ska jag gå på denna också. Har inte sålt i årr men nästa år blir det aktuellt.

tisdag 22 april 2008

Öppet hus på Skatteverket

Imorgon ska jag gå på information om bostadsförsäljning på Skatteverket. Jag har ungefär klart för mig vilka förbättringskostnader jag kan dra av men vill vara med och se om jag missat nåt
eller missförstått något. Jag får dra av alla kostnader för renoveringen eftersom inget var gjort på över 15 år, jag saknar 2 kvitton men resten har jag kvar. Skriver ett öppet yrkande på dessa kostnader så har jag ryggen fri. På föra årets blankett för försäljning av bostadsrätter och hus skulle man specificera alla avdrag och det fanns olika rutor man skulle fylla i om man hade kvitton på allt eller om man hade på en del. Den nya blanketten kräver ingen specifikation och har inga rutor. Däremot är grundförutsättningen att kvitton finns.
Förutom information så bjuder de på macka och kaffe. Gott, synd bara att jag inte äter smörgås just nu.
Jag föreställer mig dem enorma och dubbla med massor av kyckling eller räkor på, lite typ ciabatta bröd. Jag har varit på möte i samma lokaler tidigare och då fick man såna mackor. Jättegoda. Jag tar med en förstärkt matlåda imorgon och tar ett mellanmål innan jag går dit direkt efter jobbet.Annars hungrar jag ihjäl, tänker på vad jag ska äta större delen av tiden nu. Kanske jag kan ta en macka och bara äta upp kycklingen... Men man vill ju inte verka ohyfsad bland alla människor.
Positivt är att jag kommer att få ca 10 timmar övertid framåt, det kommer på majlönen. Vi har sällan övertid men nu behövs det lite extra. Det passar bra nu med evetuellt inköp av utemöbler och Stockholmsresan.

Eventuellt rätt storlek.

Fick reklam hem idag från en av de affärer vi besökte igår och där hittade jag dynor som kanske skulle kunna passa utemöblerna. De blir ca 20 cm för höga i ryggen och jag vet inte om det stör..Men de var rätt bredd på och de var billigare än de på Ikea, 119 kr per styck eller 399 kr för 4 och jag behöver 5. Det vore bra för då slipper vi köpa nya möbler. Ska fundera, men samtidigt som jag blir glad över att slippa utgiften så blir jag orolig att det blir ett , ännu ett, misslyckat projekt just beträffande utemöbler, och att vi inte blir helt nöjda. Då är ju de 518 kronorna kastade i sjön. Men jag skulle kunna ta hem och prova. Vi har tittat lite på begagnade utemöbler på blocket men hittade inget som passade. Vi behöver ett stort med många sittplatser, iaf 6-7 stycken. Och det verkar gå att hitta rejäla i trä för 3-4000 kronor plus dynor.
Det är mycket pengar...

Att spara

En av de tråkigaste bitarna med att spara och att hålla igen på utgifterna är att inte kunna ge bort presenter och att skämma bort de jag tycker om.
Eftersom min budget är snålt tilltagen så finns helt enkelt inget utrymme. Jag har ju som ensamstående och student inte kunnat göra det tidigare heller så det skulle vara kul att kunna göra det nån gång. Kunna köpa kläder eller annat till barnen som inte heller har så mycket pengar, skulle kännas värdefullt.
Nu kostar de ju ändå, mellanbarnet fyllde 18 förra veckan och fick ett startpaket till körkortet av oss och av sin far. Det kommer kosta mig ca 3000 kronor.
Deras far betalade äldsta barnets hela körkort för att jag inte hade råd men nu är jag med och delar. Körkort är ju naturligtvis angeläget att de får och jag prioriterar att kunna hjälpa till med det. Äldsta dottern tar snart studenten och ALLT som har med studenten att göra kostar pengar, detta delas på henne och oss.
Så pengarna går ändå men just överaskande saker eller kläder skulle vara kul att nån gång kunna köpa.
SÅ, när utdelningen arbetat 2 ggr så ska jag köpa något spontant till barnen tänkte jag. Inget märkvärdigt men något.
Får extra lön denna månaden i form av traktamente och löneförhöjning, dessa kommer att gå till mitt efterlängtade Stockholmsbesök.
2 nätter på hotell och mat för 5 dagar, och dessutom bussresan. Jag ser fram emot detta jättemycket, och hoppas på att det fina vädret håller i sig.
Stockholm i fint väder är suveränt. Det blir inga restaurangbesök utan jag får ordna till det ändå, första dagarna bor jag hos en kompis så då kan vi laga själva.
Sen får vi köpa mat och äta rejäl frukost på hotellet, det går alltid att fixa till på nåt sätt. Men ska man gå ut och äta drar pengarna iväg och resaturangbesök är inte det primära med resan, utan att bara vara, strosa runt på Stockholm gator. Kanske sitta på en uteservering och ta en latte...
Vi ska gå i affärer, alla de som inte finns hemma, typ Topshop och liknande. En sak vill jag köpa och detta är inplanerat, ett par snygga sommarskor, annars finns det
inga pengar till handlande direkt. Känner att man behöver såna här oaser av härligheter för att orka kämpa på med sitt sparande och övriga liv.
Visst är allt lättare nu med solen och ljuset, men ändå. Att spara pengar och att känna mig snål/fattig som jag ibland gör, inte alltid men ibland, är tärande.
Jag har sagt det förut men säger det igen, för att orka med att spara måste det finnas ljusglimtar oxå. För mig är ju denna resan rena strålkastaren och jag kommer att leva på den länge. Men annars kan en ljusglimt vara ett nytt plagg, min blus som jag köpte för 98 kronor förra månaden har gett mig glädje de gånger jag haft den, 6 ca.
Sen finns det naturligtvis saker som är gratis som ger värme, ni vet själva vilka, poängen är att jag tror att för att orka spara och få motivation till det så måste man ibland få göra nåt. Det sparsamma lämnar jag ju inte, det finns hela tiden där, kan jag hitta en billigare variant så gör jag det.
Och man får ibland tänka till på hur duktig man är, en sak är lunchen. Jag tar alltid med mig lunch förutom max en gång i månaden då jag äter ute, och då planerar jag oftast
detta med mina kollegor innan, vart vi ska gå osv. Sen njuter jag av maten och miljön. Men resten av alla arbetsdagar tar jag matlåda.
Och tänk vad pengar man sparar på det, ca 22 arbetsdagar per månad x i snitt 60 kronor för en lunch det blir 1320 kronor i månaden....
Jag arbetar på en stor arbetsplats och väldigt många äter ute varje dag, fler äter ute några gånger i veckan...
Hur läget än är så fixar jag till en låda, ibland är den inte så kul men den är billig....

måndag 21 april 2008

För stora aktieposter och för gamla utemöbler

Har gått och klurat i helgen vilka aktier jag ska köpa för utdelningen, det bränner lite i fingrarna efter att få lägga en order. Så bestämde jag mig idag för 500 Ericsson, och 100 Rnb, inget nytt under solen som jag egentligen hade velat men jag tog det beslutet. Då var en Ercisson post på 1000 st. Det räckte inte pengarna till. Tänkte då om till Rnb och 2000 Phonera, men då var minsta posten på Phonera 5000 st och det var lite väl djärvt för mig. Så det blev inget köpt alls. Är tvehågsen med Rnb... New wave group har gjort stora förluster och man vet ju inte. Men det är övht svårt att välja nu. Om bara någon av mina aktieslag kunde gå upp lite så kan jag sälja och välja en lite dyrare aktie. Men de aktier jag funderar över nu, som är rimliga att inhandla, Rnb,Ericsson och Phonera klassas som köpvärda så det känns inte som jag är helt fel ute. Den här kräftgången på börsen är så otroligt tråkig... Men jag avvaktar köp lite grann iaf.
En annan tråkig sak var att jag ju köpte nya dynor till utemöblerna. Själva köpet var inte så tråkigt, det var jag jätteglad för men så passade inte dynorna, Jag visste att det fattades 5 cm per dyna men tänkte att 2,5 cm per sida inte var så farligt och det var det inte på fåtöljerna men på soffan blev det alldeles för stort glapp. Och ska jag nu lägga runt tusenlappen på nya dynor vill jag att det ska bli bra. Vi lämnade tillbaka dem idag och var på sammanlagt 5 ställen och letade dynor men måttet fanns inte. Möblerna är för gamla... Så nu måste vi köpa nya möbler oxå. Visst kan jag sy och trixa men det blir ju inte riktigt bra. Och när man står ut hela långa vintern i mörkret och det äntligen blir lite sol så vill jag kunna sitta och njuta av den. Jag har aldrig haft fräscha utemöbler. Min första grupp fick jag av ett äldre grannpar för 18 år sen, jag blev jätteglad för med nybyggd villa och extremt ansträngd ekonomi, räntan då stod i 12.75 % ,fanns det inga pengar att handla för. Det var en brun trägrupp. Men när jag tacksamt tagit emot den kom de med skitfula orangea dynor, de var fula redan då, och sa att dynorna ville de ha 200 kronor för. Då kunde jag inte med att säga nej och så stod jag där med fula dynor men jag hade ju betalat för dem så jag var ju tvungen att ha dem. Grannarna hade jättefräscha grupper och dynor kommer jag ihåg.
Så efter kanske 5 år, bättrades ekonomin på något och vi köpte en vit plastgrupp och till den ubertunna dynor, 1 cm kanske med nåt brokigt mönster, det vi hade råd med. Sen hängde den med tills vi skilde oss och exet har den än även om den nu antagit en mer grönaktig mögelnyans...
Så i lägenheten hade jag vårt gamla campingbord och fyra stolar. Min nyblivna sambo har den här 15 år gamla, strolekshopplösa bruna trägruppen som jag tänkte fräscha till och måla vit om nu dynjävlarna hade passat. Han har alltså inte heller haft nåt direkt snyggt. Så nu känner jag att vi får ta den här utgiften. Det skulle vara så skönt att ha en snygg grupp med snygga dynor som passar. En grupp som bara står där rätt upp och ner och är fin utan skavanker. Det blir tråkigt med utgiften men roligt att ha den. Sen ska jag vara nöjd ett tag...

lördag 19 april 2008

våryra=köpyra

Vilken härlig dag det var igår, äntligen lite sol. Det är märkligt vad lite sol kan göra, helt plötsligt får man massor med energi och vill göra allt det som legat på is, i mitt fall inföll sig en lust att:
måla lilla stugan
köpa dynor till utemöblerna
vädra sängkläderr
tvätta mattor
bygga ihop hopphinder (till hästarna)
städa
grilla
Gjorde allt utan att bygga ihop hinder, det lämnades med vänlig hand över till min händiga sambo.
Åkte in till Ikea med barnen och hade en mysig stund, vilken köpust man får plötsligt!!!!
Köpte dynor, 1000 kronor, sved men det behövs. Hela förra sommaren satt vi direkt på trät och fick ont i rumporna. Vissa utgifter måste man ta, även om man sparar så kan man inte sluta leva. Möblerna är från 80-talet så helst ville vi ha nya fräscha men där gick gränsen. Ska måla om de här istället och köpa nya när pengar finns till detta.
Köpte en ställning med fack, dokumentavskiljare?? att ha på bänken i köket där våran respektive post direkt kan sorteras in istället för att ligga i drivor på köksbordet, för att sen flyttas undan när vi ska äta, till köksfönstret , för att sen flyttas till nån bänk.... Hopplöst. Men nu ska det bli bättre. Spontanhandlade oxå... ve och förbannelse för detta ord och handling som jag aldrig ska göra. Men har inte ångrat mig än. Hittade 2 jättefina kuddfodral 50x50, sandfärgade för endast 29 kr. Med innekuddar blev inalles 80 kronor för 2 stora fina kuddar som passar perfekt på sängen. Det är bra på Ikea, när de sänker priset gör de det rejält ofta. Hittade även en underbar murrig pläd i bruna/sandfärgade nyanser som jag tittat på innan, hade kostat 299 kr men nu sänkt till 179 kr. Hade passat perfekt på sängen, till överkast och nya kuddar. Men 179 kr är ju just 179 kr och det var inte riktigt budgeterat.Måste fundera en stund men när tanken är klar och köpet eventuellt ska göra är de garanterat putz weg. Har hänt många ggr förr.
Investerade i en bordsstrykbräda också, en sån med en liten ställning som man kan ställa direkt på en bänk och stryka. Vi är över 40 både jag och sambon men äger inte en strykbräda!!!! Det visar ju dels hur ofta vi stryker och dels hur vi prioriterar...OM jag nån gång måste stryka får jag göra det på ett knöligt badlakan på köksbordet, och resultatet kan ni ju tänka er, vet inte om skrynklorna var fler eller färre efteråt :). Endast 39 kronor för denna strykfascilitet iaf.
Och slutlige inhandlades ett paket värmeljus, 100 st för 19 kr!!! Hur kan man göra 100 värmeljus för endast 19 kronor? Därtill paketera och transportera dem?? Ja Ikea är bra ibland. Det är himla kul att handla till hemmet, börjar känna mig hemma i mitt nya hem nu och det är väl anledningen till att lusten har väckts.
Och sist på kvällen grillade vi och firade mellanbarnet som blivit myndigt, alla i the big family råkade vara hemma samtidigt så det var jättekul. Nu är sonen 18, får ta körkort, gå på krogen, och ta smslån och andra idiotlån typ mobilabbonemang och sånt.Är så orolig för detta, särskilt krogen och lånemöjligheterna. Han har lovat att inte ta såna lån och jag hoppas han håller det. Samtidigt rinner studiebidraget mellan fingrarna på honom och skulle han få smak på kroglivet så??? Ja, jag är inte mer än människa och inte han heller, jag talar med honom informerar honom om alla faror och resten måste han upptäcka själv...Och som han sa:
"Men morsan, du kan va lugn, hur ska jag kunnna ta smslån?? Jag har ju inte ens pengar på mobilen......

Hälsoresan

Idag har jag varit på väg på min hälsoresa i 2 veckor, det har gått förvånansvärt bra måste jag säga. Att jag trots detta får äta riktigt god mat är nog tillsammans med min motivation anledningen. Jag är på det hela nöjd med det jag kan äta men börjar bli lite trött på äggfrukost, omelett på ägg, kokta ägg det går inte variera så mycket. Äter youghurt och bär oxå men det räcker inte. Annars går det bra men jag äter mycket och ofta, eftersom det jag äter passerar fortare genom kroppen. Äter man kolhydrater och protein samtidigt får magen mer att jobba mer och man är mätt längre.
Hursomhelst så är det lördag och vägningsdag idag, nervöst klev jag upp på vågen, -0.3 kg viktnedgång, eller 3 hekto om man vill eller 1 kycklingsfiles vikt om man hellre jämför med det. Inte mycket men jag är ändå nöjd. Förra veckans "dramatiska" viktnedgång :) kan ju inte hålla i sig men nu är det mer normalt. Lite mer motion behövs för att öka på nedgången.
Jag är mest nöjd med att jag helt avstår vinet på helgerna och snacks som chips och popcorn.
Jag är även nöjd med att jag tar besväret, för det är både merarbete och merkostnader med denna diet. Nyttiga råvaror kostar mer. De andra äter ju som vanligt och det går snabbare med makaroner och falukorv än bulgur,massa grönsaker och något till det. Igår till hockeyn tex, då åt de andra stekt bratwurst med bröd och tillbehör och jag grönsaker, crabsticks, persiljesallad och feta ost. Men jag funderade inte ens på bratwursten.
Nu var jag ju ingen storätare av bratwurst innan heller men ändå, nån gång som exempelvis igår har det kunnat slinka ner.
Så en viktnedgång på 2.8 kg på 2 veckor det är bra ändå. 6 veckor kvar att hålla i och jag tror att det går denna gång. Den största bonusen med detta är att jag känner mig starkare och piggare.

fredag 18 april 2008

SM guldet i hamn...

Efter en krampande och rafflande och framförallt otroligt spännande 6e slutspelsmatch så vann HV till slut i sudden, otroligt bra jobbat av killarna. De kämpar så in i baljan de blå/vita vinnarskallarna. Där har man lite att lära, aldrig ge upp bara ta nya tag och komma igen...
Är stolt över detta härliga hockeygäng!!!

Vad ska man handla?

Fick utdelning från Ericsson idag, 1050 kr efter skatt och har nu sammanlagt 8400 kr att handla för, problemet är att jag inte vet vad och att jag är så sugen på aktivitet i min ekonomi. Som jag skrev igår tycker jag att det varit stiltje en tid. Jag har fyra aktieslag och vill ha 5, vissa är långsiktiga, som Ericsson exempelvis men jag behöver någon eller ett par som snurrar oxå. Detta för att kunna bygga på lite och sen kunna bygga vidare men även för att jag är sådan som person. Jag är på mitt sätt strategisk och långsiktig men vill ha lite handling oxå. Vill framåt och vidare, detta är en egenskap som jag är mycket glad över. Har periodvis förbannat den och många gånger undrat varför jag inte kan vara som många andra i min situation, tillfredställda och nöjda, men jag har aldrig varit sådan. Varken privat, på jobbet eller annat. Idag har jag accepterat att jag är sån och efter en rad tråkiga omständigheter är jag tom väldigt glad för den egenskapen, insett att den räddat mig och gett mig hög kvalite på mitt liv.
Men nu gällde det aktier, hade mina funderingar på att köpa till 50 NCC de står i 131 och var uppe i 174 för ett par veckor sen, så 50 stycken till kan räcka långt om det går bra men en aktiepost var på 100 st så det gick inte.
Får ägna helgen åt att tänka vidare, Rnb är fortfarande aktuella samt Phonera men jag måste hitta alternativ.
Jag läser och följer råd, tips och analytiska sammandrag men finner det svårt att dra slutsatser. Dels ändras det väldigt ofta, ibland dag för dag, sen kan en aktie hyllas på ett ställe för att sågas på ett annat. Hittar inte fram och kan ännu inte sålla bland informationen fullt. Men som alla ni andra så kommer jag att bli bättre på det. 8400 kronor rikare är jag iaf och det ska bli kul att göra sammanställningen denna månad, hoppas börsen ökat lite tills dess.

torsdag 17 april 2008

Torsdag=Lyxfällandag

Idag blev en lång dag, jobb till halv5, var och kollade på bilar med sambon, storhandlade , hämtade sonen på fotollsträning, hem lasta av mat för 1200 kronor, äta för att välta ner i soffan prick klockan 8, för att sen mocka och fodra hästarna.
Prioriterade att se Lyxfällan även om jag blev sen i säng. En 23 åring som lyckats sätta sprätt på 200 000 på lyxkonsumtion var programmets huvudpunkt. Han hade oxå "spontan"köpt en bostadsrätt, hur man nu kan göra det? Men han visade bot och bättring och allt verkade frid och fröjd. En rolig sak var bara att, ( denna kille åt mycket på krogen och lagade sällan mat själv) han fick i uppdrag att göra en matsedel, han skrev pasta med köttfärssås, korv stroganoff med mera och så på lördagen skrev han OXFILE , det tyckte jag var roligt... Oxfile?? Köper väl vanliga människor utan 200' i konsumtionsskulder som inte går back 13000 kr per månad, ja kanske på nyårsafton... Men jag hoppas det löser sig för honom och att han får trevligt på sin surfingresa till Frankrike som han fick i present av Charlie o Mattias.

Nilörngruppen

Jag handlade aldrig några Nilörngruppen, mag känslan sa nej. Intresset vaknade för denna aktie för några dagar sedan, Den har fått bra vitsord och har "bra" namn både i styrelse och bland ägarna. Torsten Jansson och Ragnhild Wihlborg för att nämna några. De arbetar med varumärken för konfektion, ettikettlösningar med mera. De har ökat lite sista tiden och så skulle de komma med rapport idag så jag tänkte handla lite igår. Men så efter att ha läst lite mer, bla att det handlades väldigt lite med aktien förra året och att det varit lite stiltje gjorde att jag drog öronen åt mig. Och det är jag glad för, de visade minusresultat med 1,3 miljoner och aktien backade 5.90.
Det var ju skönt att det inte blev av. Jag tror fortfarande på den på lite längre sikt, men det var inte det jag var ute efter just nu. De aktier jag har nu verkar få vara kvar ett tag, alla utom Net insight har backat så jag var ute efter en snabbare variant, quick in-quick out. Har tjatat mycket om att aktier är sparande på lång sikt och det vidhåller jag, köper inte om jag behöver pengarna inom en bestämd tid. Och förlust sker inte förrän man säljer, men just nu ligger jag back och är i behov av, både pengamässigt och stimulansmässigt något som ger snabb avkastning, så jag kan fortsätta köpa och att pengarna växer. Och -5.90 är mycket då. Det är svårt att göra såna affärer nu, funderar lite på Phonera men det lär inte hända så mkt på kort tid men de kanske inte backar särskilt heller. En tanke är även att köpa till 200 RNB men samtidigt funderar jag när den kan börja öka igen, efter en misslyckad vårkollektion vet man kanske inte förrän till sommaren om sommarkollektionen ger nåt så kanske framåt juni-juli. Visst kan jag tåla mig och handla för utdelningarna och månadssparandet men, stimulansen, stimulansen....
Men Net Insight köpte jag för 4.75, 2000 st och på den ligger jag plus 2000 kronor. Kanske ska jag sälja den och köpa den igen när och om den backar. Inga stora pengar men det ska ju vara lite roligt också. Emellanåt blir jag lite rastlös av börsen. Detta blir väl bättre till sommaren när man gör annat kul och inte har tid att kolla börssidorna 8 ggr om dagen.

onsdag 16 april 2008

Första utdelningen

Idag fick jag min första utdelning, vet inte hur jag tänkt men jag utgick ifrån att utdelning fungerade som försäljning av aktier, dvs man betalar skatten året efter. Därför kliade jag mig i huvudet när jag fick 7350 kr istället för 10500 som Ncc gav. Hade tänkt att först handla för pengarna, aktier 1 gång och sen sätta in skatten på Kaupthing där den skulle arbeta 1 år. Men det gick inte då pengarna var skattade och klara...Men 7350 kr är icke att förakta. Är sugen på att lägga en order ikväll på Nilörngruppen, 150 st de kommer med rapport imorgon så det kan gå bra, men än så länge ingen handling gjord, funderar 1 timma till.
Hv gjorde 3 mål i boxplay och istället för att ligga under med 0-2 så leder de nu med 5-3...
Imorgon är det torsdag och storhandling, det tycker jag är roligt. Men min diet kostar skjortan måste jag säga... Jag har varit grymt sugen på en ostsmörgås, spagetti och köttfärssås, potatisbullar med bacon, men detta är inte tillåtet. Idag har jag varit hungrig hela dagen, så kom jag på att jag kan göra köttfärssås på quorn och köpa dinkelpasta. Glad gick jag till Hemköp, men jezees, quornfärsen kostade 34 kr för futtiga 300gram så jag tog vegofärs, 800g för 49 kr så kom jag till pastan, 500g dinkelpasta kostade 29.90!!!! Man får ju ett kilo vanlig spagetti för en tia. Så hela familjen kan inte gå på diet, det har vi inte råd med:) Men maten blev jättegod så det var värt det, halva paketet spagetti och ett paket vegofärs kvar och middag idag och 2 lunchlådor, då blev inte priset så farligt. Imorgon ska jag åka till En lågprismarknad som är välsorterad och se om jag kan köpa på mig lite. Ser fram emot att väga mig på lördag... eller, efter denna jätteportionen spagetti och vegofärssås, kanske inte.

tisdag 15 april 2008

Ericsson tunga väg tillbaka

Sista dagarna har Ericsson kommit med följande nyheter:
"Ericsson tar order värda 9 miljarder"
"Ericsson skär ner 1000 anställda "( ja, de strimlar ju dem inte förstås utan tar bara deras arbete ifrån dem)
"Ericsson nära Kenyansk stororder."
Fantastiska nyheter för vilket bolag som helst men börsen svarar snålt på de släppta godsakerna.
Inalles en ökning på sammanlagt, låt mig se hela 12 öre....
Hade detta varit år 2000 hade de gjort hausse, garanterat.. Men det var andra tider då och allt bolaget gjorde omvänds till guld.
Detta är tråkigt, och ganska ofattbart. Att småspararna har dragit öronen åt sig kan jag förstå men andra, mer kapitalstarka köpare borde se värdet. Trots allt är det många stora, tunga ägare i bolaget så att ALLT som kan göras för att vända skutan kommer att göras, detta är min fasta övertygelse. Det är för mycket som står på spel. Så ihärdigt hejar jag fram denna motvindsaktie och hoppas att allt arbete och alla förändringar de gör ger resultat.
Att skära ner på jobben har alltid lyft en aktie, konstigt nog eftersom bolaget gör sig av med , i de flesta fall, ytterst kompetenta personer som kan bolaget och bidrar till vinsterna. Men så är icke fallet denna gång. Men Ericsson är sen länge en surdeg så detta var väl inte så förvånande, men NCC däremot begriper jag mig inte på, varför backar den?
Den stod i 174 kr för 14 dagar sen, sen sjönk den med samma belopp som utdelningen, detta förstår jag men nu? Den backade 3.50, bara idag och står i endast 136.50. Det skiljer alltså 37.50!!! Och inget har hänt, eller har jag missat något? Samma gäller RNB, den backar sakta men säkert. Varför?
Ja som ni märker analyserar jag ju väldigt subjektivt men jag hinner liksom inte med de andra aktierna som finns:) Ja, ja , jag fortsätter att handla, det är ju ändå det roliga i kråksången att vi kan köpa billigt och lägga på hög.
Nu börjar snart något annat, roligt och efterlängtat "Desperate housewifes" Detta är en av få, eller rättare sagt den enda serie jag följer och den har haft ett långt uppehåll så det är lite premiär ikväll. Alla flickor i familjen, 3 ,följer denna och vi ÄGER tvn mellan 21-22 på tisdagar :)
Igår såg jag en gammal film på 9an, "Kalenderflickorna", har länge tänkt se den. Det var en riktig feelgood film fram tills att de publicerade kalendern. Sen spårade den ut i värsta hollywood fantasin, (den är engelsk). Hur trovärdigt är det att det blir en kioskvältare av en kalender med halvnakna damer i 55-65 årsålderna. Att Hollywood är intresserade och att folk rusar åstad och journalisterna hänger utanför deras fönster?? Det är inget fel med halvnakna damer i den åldern, det menar jag inte men varför förstöra en mysig film? Lite trovärdighet vill vi väl ha ändå?? Nu ska jag sluta gnälla och göra en fruktsallad med youghurt och njuta av andra hysteriska damer, go kväll på er alla!!!

måndag 14 april 2008

Ska Adsense redovisas? Hobby eller Näring?

Jag har undersökt hur man ska behandla Adsense inkomsterna och vad som gäller från Skatteverkets sida.
Följande gäller:
Alla inkomster ska redovisas som man får och man kan då välja på att redovisa det som Hobby eller som näringsverksamhet.
Kriterierna för respektive är följande:
Näringsverksamhet: Det ska finnas en självständighet i näringen, den ska ha ett vinstsyfte och en varaktighet.
Hobby: Självständighet och varaktighet men SAKNA vinstsyfte.
Man får fundera på varför man bloggar och vad syftet är. Tror man och arbetar man för att bloggandet ska ge inkomster av typen
Adsense, och att "verksamheten" ska bära sig kanske man ska fundera på att registrera sig för näringsverksamhet.
Då beskattas intomsten i Näring. Och du blir då enskild näringsidkare.
Dessa deklarerar inkomsterna på nya blanketten NE, där man tar upp intäkter och kostnader.
Denna typ tror jag är ganska ovanlig för denna typen av bloggande men man får ta sig en funderare själv och beakta hur mycket inkomsterman får och framförallt vad syftet med bloggandet är. Är det en fritidssyssla som råkar ge inkomster är Hobby att rekommendera.
Hobby: Detta är något som INTE ska vara knutet till sin egen tjänst utan något som man gör på fritiden.
Vanligt är typ, om man odlar saker, tillverkar saker i mindre omfattning. Man ska då deklarera på blankett T2. Där tar man upp intäkterna men får även dra av utgifterna. I vårt fall med Adsense kan man då tänka sig att man tar upp inkomsterna för förra året och drar av sina kostnader. Du får inte dra av för nerlagd egen tid men man kan tänka sig
ett litet förslitningsavdrag på datorn, ett avdrag för bredband exempelvis. Om man har tjänat ca 1000 kronor på Adsense så kan man ju tänka sig att detta avdrag tar ut intäkterna och det blir + - 0. Men kommer man upp i kanske 2000 kronor är saken annorlunda.
På överskottet betalar man själv sina sociala avgifter och inkomsten läggs uppepå din tjänsteinkomst.
Går man med förlust i sin hobbyverksamhet något år får man INTE dra av detta under tjänst MEN man kan rulla underskottet vidare till ett annat år när verksamheten går med vinst.
Hoppas att någon blev lite klokare...

Vila i frid lilla Engla...

Det som har hänt är för hemskt, för ofattbart och för smärtsamt för att klä i skrivna ord. Inga ord täcker det hemska.
Dessutom skrivs det och pratas om händelsen överallt, så jag
tänker inte ta upp detta i någon omfattning. Jag ska i likhet med många av er andra, bearbeta händelsen för mig själv och sända mina tankar till alla
världens barn som på ett eller annat sätt far illa . Och jag ska tänka på Engla.
Vila i frid lilla Engla.

söndag 13 april 2008

Deklaration av försäljning av bostadsrätt

Fick sent omsider min deklaration och jag ska få tillbaka preliminärt 6500!!! Jag har även sålt en bostadsrätt 2007 och det ska deklareras. Började med det idag och mina beräkningar på en reavinst på 70 000 stämde bra och dessa betalade jag in i februari för att slippa betala ränta. Hade egentligen bara behövt betala 50' i februari och resterande 20' före 5 maj. Under den perioden tar de endast ränta på allt över 20'. Är glad att min beräkning på alla förbättringsavdrag stämde så summan av kardemumman blir ungefär 6500 kronor tillbaka iaf!!


Jag har under 2007 års sista tremånader pendlat till jobbet 5 mil om dagen men detta kan jag inte dra av då man måste passera 8000 kr för att få avdrag på det däröver. Detta är fel tycker jag, de kan dela de 8000 på 12 månader istället för såna som jag som inte bott eller pendlat ett helt år, betalar ju lika mycket per resa även om jag flyttar under året. Likadant alla skolungdomar som pendlar till sommarjobb eller extra jobb har svårt att komma upp i de 8' och förlorar då helt rätten till avdrag, är det rätt??? Nej det tycker jag inte, kostnad och lön har man per tillfälle och kostnader man har för inkomstens förvärv ska man kunna dra av. Men ett årskort på SL i Stockholm ligger väl strax under 8000 kr och då sätter man ribban där så alla stockholmare ska förlora avdraget, antar jag ..suck. Tänk vad de tjänat på att göra vissa avdrag möjliga. Ett avdrag är som balsam för själen på alla oss skattebetalare, vi behöver ett litet godkänt avdrag och skulle generellt ha en mer positiv inställning till att betala skatt om vi fick ett rättvist avdrag. Och glada skattebetalare främjar skattebrott - tror jag. Då kanske någon tycker att vi kan skippa avdragen och sänka skatten, förvisso men jag tror att ett ärligt avdrag ger bättre effekt....Man vänjer sig snabbt vid lägre skatt och vill få undan ännu lite mer...

Nya skor och tacofärs klockan 10.00

Idag är det fotbollsturnering hela dagen med samling 06:45!!! Förstår inted e som planerar såna här saker, har de inget liv? Hur som helst uppskattar jag att de ordnar cupen förstås, det betyder mycket för barnen. Sonen skulle ha matsäck för hela dagen, eller pengar att handla för i cafeterian, men här blev det givetsvis matsäck. Sambon kunde slänga i sig ett par mackor 06.00... För mig innebar det att jag i denna arla morgonstund fick göra och äta omelett för att inte bli hungrig på cupen och falla för en god macka. Det var långa uppehåll mellan matcherna så 8.30 stod vi och hade inget att göra..stan låg öde.. Då kom sambon på den brillianta iden att IcaMaxi öppnat tidigt så vi åkte dit och fick en stunds strosande i lugn och ro. Givetvis ryker det pengar bara man närmar sig en affär men jag gjorde ett bra inköp. Ett par vit/röda ballerina skor för 179 kronor. De hade köp tre och betala för två, så först tänkte jag skrapa ihop 3 par, (eventuellt ge ett par till min dotter) men sen kom ekonomitarmen igång och jag avböjde det. Jag behövde ett par skor, inte tre!
Men de skorna jag köpte är jag nöjd med, de är inte i skinn men hittade ett liknande par i samma material i veckan för 350 kronor, dessa har jag funderat på att köpa. Men nu hittade jag dessa i stället och det känns som ett bra köp. Gick igenom budgeten igår och såg att jag hade 220 kronor kvar på klädkontot så det var okey. Skönt att eventuellt kunna lämna vinterstövlarna hemma denna veckan.... En ny teflonpanna köpte vi oxå,169 kronor.
Efter ytterligare en fotbollsmatch tog sonens fader över och vi kunde åka hem. Klockan var endast 10.00 och jag var vrålhungrig, de andra åt smörgåsar..så jag värmde på lite älgfärs med taco krydda, för tredje dagen i rad.. Inte ofta jag ätit det så tidigt på dagen:) Men man får ställa om sig lite.

lördag 12 april 2008

Snöoväder och viktnedgång

Vaknade full av förväntan inför vägningen och städdagen och upptäckte att snön vräkte ner... Det är inte så lätt att räfsa löv då, så vi får ställa in trädgårdsarbetet och kommendera om till lite gemensam städning inomhus istället...
Och så vågen, hade gått ner 2.5 kg på en vecka!!! 2.5 kilo!! Det är jag jätteglad för och jag inser att jag är på rätt väg med min diet. Nu kommer ju inte 2.5 kilo ramla av varje vecka men jag är tacksam för 1 kilo per vecka iaf. Denna veckan är det väl bara fjällens chips och muffins som förbränts antar jag. Hur som helst, jättekul, Håller jag 1 kilo i veckan så hinner jag gå ner 2.5 kilo tills Stockholmsresan och det skulle vara kanon kul. Om någon vill veta och/eller uppdateras på vad jag inte äter i denna diet, som är baserad på Anna Skippers "Du är vad du äter" så kommer en lista.
Saker man inte ska äta:

Kött (vilt,kyckling och fisk går bra)
korv,skinka,bacon
bröd (bröd bakat på dinkelmjöl är tillåtet)
pasta potatis,ris (bulgur är okey, är osäker på couscous men ska kolla upp det)
socker i olika former
margarin (ok med smör,olja)
saker men ej ska dricka

läsk
kaffe
alkohol
mjölk (grekisk youghurt och grädde går bra)

Detta är en snabb överblick på tillåtet och icke tillåtet, mer finns på tv3.se Det handlar ju inte bara om viktnedgång utan ett bra välbefinnande och en utrensning av gifter i kroppen.

fredag 11 april 2008

Hälsostatus

Imorgon har jag hållit i mitt sunda liv en vecka och det är dags för vägning, lite nervis för detta men det ska bli kul att se om jag är rätt ute. Har inte tagit några promenader i veckan men ska ta det nu lördag, söndag. Men jag har haft grovarbete i form av stalljobb, två mockar att boxa varje dag ger "saftiga" armmuskler( och värk i armarna) så lite kalorier har jag bränt.
Idag åt de andra pitabröd med köttfärs, men jag får inte äta annat kött än vilt och fågel. Då råkar det falla sig så att min kärlek är jägare och det fanns ett paket älgfärs i frysen och jag åt det med sallad, mycket gott. Sen åt de andra salami med picklesgurka till fredagsmys(chips är av mig bannlyst) men jag föll inte för de feta korvarna utan åt mosad banan med youghurt. Är ganska stolt över mig själv men samtidigt orolig om jag ska klara svackan, för den kommer som ett brev på posten det vet jag som gammal bantar-räv.
Imorgon har min sambo fuhrer utlyst en städdag på gården, alla barn är inkommenderade att räfsa och röja upp. Själv ska jag städa inomhus, det är så svårt att hinna med det. Jag har släppt mycket på mina städkrav sen jag flyttade hit. Hinner inte och det är ettt otacksamt göra med 2 stora hundar och alla människor som samsas på liten yta. Men imorgon ska det tas tag i.
Mår bra men har varit så trött idag, vet inte om det beror på omställningen av maten eller annat. Gick och la mig när jag kom hem, somnade och sov i 2 timmar...Vill bli pigg och stark, måste orka med allt och vill inte vara trött.
En glad nyhet fick jag idag, min semester gick igenom sista veckan i april. Vi har så mycket på jobbet så semesterförbud var utlyst men jag fick dispens. Så nu ska min Stockholmsresa bli av, har längtat dit sen i december. Åker dagen före valborgsmässoafton och tar ledigt onsdag och fredag, blir då ledig 5 hela dagar. Ska bo första dagarna hos en vännina och sen på hotell. Har ett bra erbjudande från Coop på hotellrum. Ska träffa vänner och unna mig lite shopping, min dotter ska följa med vi ska ha lite kvalitetstid. Denna hösten och vintern har varit tuff för oss, mor och dotter relationen har kommit i kläm och det har mest handlat om skola, arbete och hästar. Men nu blir det av, härligt. Får löneförhöjningen utbetald från januari och lite traktamente, nice, dessa ska gå till detta och så har jag fordringar på utlånade pengar på 800 kronor. Det känns så värt att göra detta. En aktiv utgift kan man säga:)

HV blå, tjalalala

HV blå, tjalalallalla... Äntligen vann Hv mot Linköping, helt otippat i sudden death faktiskt. Trodde nog att Linköpingsbusarna skulle klippa även denna matchen. Glad och nöjd är jag för detta. Så nu blir det hockey måndag, onsdag fredag även nästa vecka. Kul, men man får inte mycket annat gjort.

torsdag 10 april 2008

Rnb

är minst sagt svajig, den har backat betydligt, även om den idag gick upp 50 öre. Kvartalsrapporten visade på 45 milj back... Men vdn för Rnb ägda Jc samt vdn för Polarn och pyret har båda köpt till stora poster av aktien. Vad betyder det... Att de tror på aktien, att de har bra framtidsplaner, att de vill få upp värdet - men varför satsa privata pengar på det? De måste ju helt enkelt veta eller tro att den kommer att öka, och det snart, så det är därför de passar på att tanka hem stora innehav när den står så lågt... Svårt, svårt för en köpare. Det är lite kul med detaljhandeln ändå för så små saker spelar in. Tex att det var skottår och en extra dag i februari, då hade de räknat med plus, påsken kom redan i mars i år vilket gör att april blir sämre. Det är i det lilla på något sätt. Det tänker inte jag på när jag är på Jc för jag tycker det är folk överallt och långa köer. Jag tror inte att de gör annat än tjänar pengar, men det är små saker som påverkar. Nu har vårkollektionen slagit fel, vet man redan nu och har nu stor press på sig för hösten. Funderar å ena sidan starkt på att köpa till nu när den står så lågt, känner å andra sidan en oro..

Lyxfällan

är äntligen tillbaka, som jag har längtat. Tycker att detta program är väldigt bra och vill ge en eloge till de människor som ställer upp och medverkar och vill bjuda in resten av befolkningen i deras ekonomiska liv. Idag var det ett ungt par, hon 23 och han 27 och redan två barnsföräldrar. De kom från Husum eller någonstans däromkring och där i området var man inte bortskämda på något sätt tycker jag. Han hade inte fast jobb utan gick på ett 2 veckors schema i taget, det kunde bli jobb eller inte. Och hon var mamma ledig och fick ut 4000 kronor. Deras glädje när han fick fast jobb och hon fick ett extra jobb varje lördag, var genuin. De hade köpt ett hus för 225 000 kronor!! En fis i rymden jämfört med priserna häromkring och i Stockholms trakten. Vilket klipp tänkte jag. Huset var stort och jättefint. De hade investerat i en pelletspanna och bytt fönster, vilket kostar skjortan, och värderingen efter det blev värderingen 275000 kronor!!!.... Tänk om båda haft arbete vilket bra liv de kunde ha....Jag förstod aldrig riktigt hur de kunde halkat efter så för förutom huset, och renovering på ca 250 000 kr hade de inte mycket. Ingen egen bil eller några lyxprylar. Utan vanliga möbler, iofs kanske köpta på kredit, detta i samband med att han inte hade regelbunden inkomst var anledningen tror jag. Ett mysigt och ödmjukt par var de iaf och jag håller tummarna för dem och deras 2 små barn däruppe i Husum. Ska tänka på dem när det känns motigt för mig med pengar, och vara tacksam för att jag har arbete och utbildning. Man behöver en påminnelse ibland över hur bra man har det.

onsdag 9 april 2008

NCC ner

exakt samma summa som utdelningen blir totalt, 21 kronor, detta var att vänta enligt ekonomi journalistiken. Det kan jag förstå men jag undrar hur lång tid det kommer ta att gå upp de 21 igen....RNB fortsätter ner ligger på ca 27, Ericsson gick upp med 19 öre... Det är inte så roliga siffror. Funderar nu som bäst på vad nästa köp blir , tankarna går kring Ericsson, har 3000 och vill ha efter den omvända spliten 1000, så det kan vara en ide. Även RNB, de står endast i 27 nu och där har jag 400, kan vara ide att öka på där. Men jag är även sugen på nytt, började läsa om Phonera, den står i 1.59 och verkar lite intressant. Får fortsätta läsa...
Ikväll blir det hockey igen på tv, har inhandlat waffles och vaniljglass till de andra men avstår själv. Denna dag i hälsans tecken har gått bättre och inga undantag är gjorda.
Middagen för mig blev bulgur,sallad och lax. Mår ganska bra idag. Man kan bli lite deppig när man äter så här och rensar ur kroppen och det var jag igår. Var och storhandlade på Netto, eller veckohandlade. Kassörskan blev alldeles matt av alla mina varor, de fick knappt plats på bandet. Så är det när man är en storfamilj men notan slutade endast på 780 kronor. Mycket frukt och grönsaker blev det till dieten, ska jag fixa detta måste jag ha grejorna hemma. Annars tar jag första bästa, som då kan vara en näve av sambons jordnötter. Imorgon har jag som uppgift att inhandla fika bröd till ett möte, 18 stycken muffins. En utmaning att stå emot en vaniljfylld ljuvlig muffins, men a woman gotta to do, what a woman gotta do....

Dagens spar/miljötips: Tvätta inte allt i maskin, mycket enkla saker, typ tshirts och skjortor som är använda men inte smutsiga blir rena och fräscha i en enkel handtvätt. Plaggen håller bättre och blir inte lika urtvättade. Och vi sparar på elen.

tisdag 8 april 2008

Ingen ekonomisk inspiration men en enorm aptit..

Börsen går ner och med den samtliga aktier som jag har. Har tappat lite inspiration beträffande börsen, buden och analyserna är så enormt många och det kommer ta tid innan jag lär mig tolka all information och hittar en röd tråd...
Önskar det fanns mer relevanta investeringsformer, eller det kanske det gör men att jag inte hittar dem. Kanske jag borde skippa att följa kurserna ett tag, koppla av upp och nedgång, fram till mitten på april då utdelningarna förväntas komma. Hitta på andra saker, eller läsa annan information än DI, hitta nya små bolag. Men tiden, det är tiden som är knapp, hinner inte allt jag vill. Men har ändå en drivkraft att komma vidare.
Det är dags att planera semestern och jag har ett drömresemål, inget exotisk ala Mauritzius, även om jag även vill åka dit, utan en bilresa till England. Bila runt och bo på bed and breakfast, gå på byns lokala pub och annat trevligt. Har aldrig varit där men älskar engelska serier , deras landsbygd och natur. När jag pluggade var pausfavoriten på dagen Aidensfield och Hem till gården. Lugnt och harmoniskt, inget blod eller våld...
Så sambon och jag funderar på detta sen en tid. Vi har diskuterat huruvuda några barn ska följa med eller om vi ska åka själva. Eftersom vi har ganska intensivt hemma med många barn och lite egen tid så lutar det åt att vi åker själva när jag är barnledig. Sambon har inte heller varit i England så han vill gärna åka dit också vilket är toppen.
Så långt är vi överens... Men så var det färdsättet... Jag är livrädd för att flyga och väljer helst andra färdsätt när det går, pga min rädsla och ur miljöperspektiv,så går det ju då båt till England vilket jag tycker är urbra. Men sambon vill inte åka båt. Vi behöver bil där och han vill flyga och hyra en bil. Där körde vi fast redan i december och har inte kommit vidare. Så igår bestämde vi att ta det billigaste alternativet, eller mest prisvärda. Och idag kollade vi, för oss och bilen på båt tur och retur skulle det kosta drygt 8000 kronor och med flyget och hyrbil på stället blev det halva det priset..Och då får man en högerstyrd bil vilket kan underlätta i vänstertrafik. Så nu är jag lite depp för detta, hade så gärna velat åka båt, det känns mycket bättre..
Beträffande hälsoresan har denna fjärde dagen varit urjobbig, har varit vrålhungrig hela dagen sen lunch, hade matlåda med vegetarisk lasagne från igår, men det var för lite för att bli mätt på, kan bero på att jag åt 2/3 av formen till middag igår, det svepte jag glupskt i mig.
Gjorde en sallad på massa kycklingfile, lite bulgur och grönsaker och åt säkert en liter:) Sambon bara tittar undrande på de stora lass jag vräker i mig. Han undrar nog hur i hela friden jag ska kunna gå ner i vikt med den tungviktardieten. Men allt jag äter är nyttigt och tillåtet så än har jag inget dåligt samvete. På jobbet åt de bakelse men där sa jag nej. Tänkte att jag väger mig varje vecka och detta blir första gången på lördag. Och har jag gått ner då så är jag på rätt väg.
Tyckte lite synd om mig själv, utan anledning bara allmänt så jag övertalade sambon att gå och lägga sig med mig halvnio och så kollade vi filmen Solstorm själva i sovrummet. Jag gjorde en fruktsallad och mumsade på. Det är bra att göra såna saker en sån här dag...Filmen var enligt mitt tycke knepig men sevärd, med enorm många bra svenska skådespelare. Jag har inte läst boken innan och vet ine om det är bra eller dåligt.
Imorgon är det ny dag och nya bekymmer, det kan man vara säker på...

Dagens miljö/spartips: Ställ bilen och åk kommunalt, gå eller cykla,

måndag 7 april 2008

Hälsostatus

Tredje dagen på hälsoresan har gått kanon. Vaknade pigg och utvilad fast jag var uppe och såg på filmen på 4an, "Flight plane", vilken förövrigt var jättebra. Hade inte sett den innan, det enda som var riktigt dåligt var slutet, typiskt "the american dream", men Jodie Foster var kanon.
Nyttig frukost och för tredje dagen i rad, kokt blomkål med laxbiffar( dessa är inte att rekommendera, smakar bäver men nu är påsen slut). Till middag en vegetarisk lasagne. Inga kolhydrater förutom de i grönsaker och frukt. Vi tittar på hockey ikväll och jag kände att jag ville mysa till lite och gjorde en gigantisk fruktsallad, toppad med lite solrosfrön ,de andra tog vaniljglass men jag tog grekisk youghurt till , mycket gott. Känner migg pigg och sund och är nöjd med min insats på hälsoplanet.
Det är lite svårt med fika rasten på förmiddagen på jobbet, alla andra käkar ju mackor och med den lighta frukosten jag äter är jag lite hungrig så en frukt räcker inte. Men köpte med mig en tetra pack youghurt och tog med lite malen ingefära, bra för förbränningen, och det hjälpte.
Så dag tre får ett plus i protokollet, skönt.

Skickar med receptet på vegetarisk lasagne.
VEGETARISK LASAGNE.
En halv röd chili
Två vitlöksklyftor
en morot
en stor aubergine
svarta oliver
olja
kapris
passerade tomater, en tetra pack.
Feta ost
eventuellt lite hackad bladpersilja

Fräs hackad chili och vitlök i lite olja, riv moroten och lägg i. Häll över passerade tomater, låt koka upp och därefter småkoka. Salta och peppra. Hacka svarta oliver, 10 -20 st, lägg i såsen
tillsammans med ca 3 matskedar kapris. Häll i persiljan.
Skär Auberginer i tunna skivor och varva dessa i form med såsen. Sås på toppen och smula fetaost över. Låt puttra i ugn på 200 grader i ca en halvtimma.
Denna såsen är även väldigt god till pasta och även billig.
Lycka till !!!

Dagens miljö/ekonomi tips: Köp inte vatten/läsk på flaska, ta en gammal flaska och bär med dig i väskan med vanligt kranvatten så minskar du risken för spontana inköp. Bra för miljön OCH plånboken.

söndag 6 april 2008

2 miljoner in...

Läste en bra artikel igår om en framgångsrik kvinna, Ragnhild Wiborg som har egen kapitalförvaltning och egen hedge fond, Consepio, ni kan läsa mer om den här. Trevligt inslag och alltid lika roligt och inspirerande att läsa om människor som lyckas och vågar gå emot strömmen. Kvinnan bor i Norge och av artikeln att döma har hon framgångsmässigt gått från klarhet till klarhet. Av någon anledning såg jag en mycket mänsklig och mjuk människa framför mig som vill hjälpa den lilla människan att investera och att lyckas. Så kan mycket väl vara fallet men Consepio var inte riktigt my cup of thea, om man säger.
Fonden går bra nu och jag tänkte att med mina väntade utdelningar kunde jag köpa in mig lite där. Ha ha, vilket fantastiskt skämt, "du är en riktig skämtare du ekonomisk fighter", måste någon ha där uppe ha tänkt.
Var inne på hemsidan för att uppdatera mig lite men intresset svalnade av snabbt när jag insåg att lägsta insatsen var 2 000 000 kronor!!!!! Och därefter lägsta köp på 500 000 kronor. Vi snackar svenska kronor, inte Lire eller dinarer... Outch vilken blåsning, där kom man inte långt med 12600 kronor som utdelningen lär bli.. Thats life. Och jag får leta vidare. Det känns lite motigt att välja aktier nu, vet inte alls och måste ta mig tid att läsa på, önskar att jag hade någon kunnig person i min närhet. Det tar mycket tid att läsa och lära sig nya saker. Men däri ligger även utmaningen.

Beröm

Vill bara berömma mina 2 hästar med ett snabbt inlägg, ett söndagsflanerande par knackade på och berättade att staketet låg nere i hagen. Jag hade släppt dem i en annan hage som de inte varit i på ett par veckor och antagligen har en älg eller ett rådjur gått igenom. Staketet låg nere, livet låg utanför, 2 andra hästar ett par hundra meter bort men de bara stod där och tittade, och blev jätte glada när jag kom och såg felet. Ibland är det ordning - även på dem :)

Dag 2 sundare liv

Vaknade klockan halv7 !!!! och kände mig utvilad och ville gå upp...
Har aldrig hänt tidigare på en ledig söndag, kan det vara den sundare linjen som gör att jag känner så, eller den totala avsaknaden av vin?? Var trött igår kväll och rasade i säng halvelva efter körslaget, och sov hela natten. En vanlig lördag hade jag druckit ett el två glas vin, ätit en god middag och ätit något framför tvn. Tänker att jag sov mina timmar jag behövde och det räckte. Vinet gör en ju trött i sig så ett par timmars sömn går ju faktiskt åt till det kanske. Igår blev det efter en nyttig middag ett glas vatten och ett äpple framför tvn, och det bästa ingen somm helst hunger...
Var raskt uppe i morse och gick en timmes promenad, fick motvilligt med mig sambon, det här med hälsoliv är inte riktigt hans grej, än :) Efter det längtade jag hem till frukosten, blåbärsmoothie, omelett med färskt tomat och lite fetaost och stekta färska champinjoner.
Är nu redo att ta tag i denna dagen. Måste åka och handla mer nyttigt, det blr kanske lite dyrare detta men får försöka göra övriga maten lite billigare. Varje middag kommer i framtiden bestå av en måltid till mig och minst 4 övriga plus en nyttig matlåda till mig och en vanlig, i juni blir det ytterligare matlådor till ungdomarna så det blir stor kok och billigare mat framöver. Bor i en blåbärsskog och tog de sista hemplockade bären idag, får köpa till sommaren kommer och då hamstra på mig. Blåbär är gott mixat med youghurt och nyttigt satan för synen och full med antioxidanter, hallon lika så....
Har till min glädje fått med perpenning på min hälsolinje och välkomnar flera, kom ihåg att balans i livet gäller alla delar, en jämnvikt av sunt leverne, sund ekonomi och utveckling!

Tyckte inte att Körslaget på tv4 imponerade igår, lite svaga körer men de är ju nybörjare. Vill dock hylla unga Agnes som tydligt entusiasmerar och får en riktigt bra kör, annars är Brolle kören favoriten.

Dagens ekonomi/miljötips: Slopa dyra och miljöfarliga rengöringsmedel och använd grönsåpa, mycket nyttigare,billigare och luktar gudomligt rent! Går att använda både till badrum och golven samt till att tvätta bilen.

lördag 5 april 2008

Sol i sinnet

Idag har varit en bra dag, efter den förträffliga starten med promix och nyttig frukost, gick allt av bara farten. Jag har varit igång hela dagen. Borstat hästarna ute, de fäller så det bara snöar päls. En sån här dag med solsken, värme och att vara ute med dem får en att förstå varför man håller på. Det behövs en påminnelse efter den dystra och gråa vintern. Även hundarna har fått en genomborstning och nagelklippning.
Mitt sunda liv kommer av att uppnå en slags balans och jämvikt i livet. Ungefär som att få ordning på pengarna och uppnå en trygghet där. Allting hänger ihop och eftersom jag kommit på god väg och utvecklat ett bra tänk rent ekonomiskt vill jag fortsätta med kroppen och hälsan.
En gång för ganska länge sen, efter två graviditeter gick jag ner mycket i vikt. Jag har två starka minnen ifrån det: Det ena är lyckan att kunna komma i gamla jeans, och den andra är att folk plötsligt såg mig och lyssnade på mig. Detta är tragiskt för man ska respektera mig och andra även om vi väger lite för mycket. Men i mångas ögon är man en loser om man drar på sig övervikt. Tror inte det är illa ment utan det bara blivit så.
Jag vill bara säga att jag menar inte gnälla, jag är ingen jättekoloss utan har ca 10 kg övervikt, är mycket medveten om att detta är en loppiss i havet jämfört med de som verkligen lider av fetma. Men problemet och upplevelsen är min egen.
Och eftersom jag vill uppnå lycka och framgång och jobbar och har jobbat mycket med mitt inre, och faktiskt utvecklats enormt under de sista 5 åren, så vill jag nå hela vägen. Och jag vill vara frisk och få ett bra liv förstås, det är drivkrafterna för mig.
Sambon har lovat att inte köpa hem chips, nötter är okey för de får han ha ifred.
Jag ska informera övriga i familjen så de ställer upp på detta, 8 veckor är ju inte resten av livet. Efter 8 veckor räknar med att jag har förändrat mitt tänk och med automatik säger nej till chips, godis och fika bröd. Jag undrar om det kanske finns några läsare som hänger på de här 8 veckorna? Tänk att möta sommaren mindre och fräschare och framförallt piggare.


Hälsoresan Status dag 1: Bra dag, en timmes promenad, nyttig frukost och till middag kokt blomkål mixat med grädde och kryddor samt laxbiffar och pizza sallad. Gott. Man får enligt Skipper äta smör och grädde men inte mjölk ?? Detta förstår jag inte men jag gillar läget. Jag gjorde en enorm insats som lagade potatis gratäng med vitlök och grädde och kassler till de övriga, älskar potatisgratäng:) Utan att ens provsmaka själv .Stort plus denna dag.

Någorlunda balans i ekonomin

Har gått igenom siffrorna nu efter fjällen och det ser bra ut. Tack vare semester pengarna som betalade uppehälle och skidkostnader i fjällen ligger min vardags budget i balans, även om det bara är den 5e . Min Ips har gått upp till dryga 51000 från 49000, fonderna har gått upp marginellt. Aktierna är sammanlagt värda 144 ooo kronor och anskaffningsvärdet är 147000, så 3 ooo back i denna turbulens på börsen tycker jag är okey. Det är Ncc förstås som täcker upp där för Rnb och Ericsson. Nästa vecka kommer utdelningarna och jag ska börja titta på ett nytt objekt. Någon som har något tips?
Mitt nya liv kommer spara in på Övrigt kontot då mina nicotugg och vin går där, även på matkontot då chips och godis försvinner. Ska sluta köpa det när vi storhandlar och så åka till affären vid de tillfällen som barnen vill ha och får, nån gång då och då. I dessa hockey tider är det annars chips var och varannan dag.
Strålande ekonomiska tider i sikte:) Jag måste tänka stort, positivt och ljust, annars förminskar jag mig själv i det mörka chips, nikotin, och koffein träsket. .....

Frisk, sund och lycklig...

Jag är och har nästan alltid varit en person som ständigt bantar, ska spara pengar, sluta röka-senare sluta med nikotintuggummi, ska motionera med mera med mera. Jag är alltså en jävligt jobbig människa att vara egentligen. Jag blir så oerhört trött på mig själv. Så lyckas jag ett tag och så tappar jag greppet. Nu sparar jag ju pengar och det går bra, sen 3 veckor har jag nästan helt slutat dricka kaffe. Från 6 muggar per dag till knappt en halv. Det är jag stolt över. Jag bälgade i mig kopp efter kopp både hemma och på jobbet. Slutade och mådde skit första veckan, snacka om avgiftning ! Men nu mår jag bra igen och kaffe är inte lika viktigt i mitt liv.
Jag har länge velat sluta med nicotuggen och med vin, dricker vin men inte öl och sprit. Eller jag behöver inte sluta helt med vin men under en period så jag kan gå ner i vikt. Så nu har jag bestämt mig, klarar jag kaffet så klarar jag vin, kaffebröd och chips. När jag bodde själv skippade jag fikabröd, chips och godis. Sen ett tag tillbaka äter jag det, i fjällen vräkte jag i mig chips fast jag vet att det är förödande. Handen bara far ut i skålen och så muläter jag. Varför köper jag hem chips oc fika bröd övht? Jag tänker att barnen vill ha, och det är klart att de vill men jag vill ju oxå. Jag är trött på känslan över att vara trött på mig själv, vill vara stolt över att vara jag.

Så idag har ett heligt förbund slutits, det mellan mig och ett sunt leverne. Och jag ska klara detta. 8 veckor utan vin, chips, popcorn,godis och fika bröd. Lite kolhydrater och mycket nyttig levande mat. Min dotter tar snart studenten och jag har en vision om att jag ska stå där på skolgården med ett plakat, smärt figur i en snygg dräkt eller klänning och så ska jag gå till frissan och göra en svinrygg. Att jag varit smärt, haft snygg dräkt och svin rygg har aldrig inträffat på samma gång tidigare men nu är det på tiden. Jag är trött på att inte komma i byxorna längre. Köper aldrig byxor då det är jobbigt att prova. Blir genomsvettig bara av att tänka på det.
Igår tog jag farväl av mitt gamla liv genom att gå på puben, dricka 2 glas vin, beställa en nachoskorg och en korg med friterad potatis och aioli!!!!. Ska man ta avsked, så ska det göras med besked. Jag vräkte inte i mig all potatis och nachos själv, men jag åt.
Så idag, första dagen på mina 8 veckor började jag med 1 cm kaffe. Det är inte sunt men ökar förbränningen. Gick sen ut på en timmes promenad i snabbt tempo. Längtade hem till frukosten och gjorde färskpressad apelsinjuice, blåbärssmoothie(turkisk youghurt och blåbär) och en omelett på 3 ägg och lite fetaost. Så nu mår jag som en prinsessa. Ska försöka ta en timmes promenad per dag, eller 7 timmar per vecka, ska gå idag igen och 2 ggr imorgon så blir det 3 promenader på vardagarna.Som en del kanske märker är det Anna Skippers metod jag följer. Tror inte på alla dieter som finns men ska följa hennes i grova drag. Det är ganska dyr mat och eftersom vi är många i familjen som ska äta plus att flera av oss ska ha matlåda funkar det inte att laga till alla. Jag ska äta egen mat i 8 veckor from nu. Mycket grönt , fisk och frukt.
Ingen alkohol, inget kaffe, inga chips, godis eller fika bröd. Och en kraftig neddragning på tuggumina. Jag ska äta detta paket jag har, ca 3 kartor kvar, sen är det goodbye även till dem.
Nu tycker ni med all rätt att jag tar mig vatten över huvudet, men siktar man till himmelen så når man grantopparna. Och varför ska jag övht delge er detta, mina tråkiga problem? Varför visa mina svagheter? Därför att jag vill bli en fast och beslutsam människa, är det till hälften redan idag men har mina tydliga svagheter.
Det är även lättare att genomföra något som finns på pränt.
Målet är ett friskare liv, 1 kg viktnedgång per vecka och det viktigaste av allt : Jag ska vara stolt över det jobb jag lagt ned och stolt över mig själv.
Pengar kommer jag också att spara på chips, godis och nicotugg.
Så håll i hatten för nu börjar hälsoresan...:)

torsdag 3 april 2008

Hemma igen

Nu är jag tillbaka från fjällvärlden och är pigg och utvilad. Hade en kanondag i backen. Efter ett par timmars åkande och ett blogginlägg, det förra, skulle jag och sonen åka igen och då- får han maginfluensa. Var vill man helst inte vara när familjen åker på maginfluensa? Hemma :)
Nej jag skojar men man vill helst inte vara i en trång stuga i fjällen kan jag lova. Stackarn låg hela onsdagen men var piggare idag, jag låg jämte och läste Schäfer. Fick en time out dock då dottern tog över och jag och sambon åkte på scoutersafari. Vädret var ganska dåligt men jag föreställde mig att vi i grupp skulle småfisa lite runt på fjället...Stanna i en mysig fjällstuga och ta en våffla. Fel ! Det gick i ett rasande tempo, jag satt därbak och for som attan, det var som att sitta på en bockande hingst-hela tiden... Och fikat blev en snabbfika på 10 min med 25 personer före i kö. Ingen vill kasta i sig våffla med sylt och grädde, det ska avnjutas.
Men nu har jag åkt scouter och summa summarum var att det trots allt var trevligt men nästa gång vill jag köra själv så det inte skumpar så, men å andra sidan vill jag nog inte åka på sån safari för jag vet inte om jag törs köra så fort.
En dag med fint väder men resten var så där, dimmigt och blött. Sonen kunde iaf köra ett par timmar idag innan vi åkte hem.
Det är dyrt att vara i fjällen, så fort man öppnar bildörren och sätter första foten i backen börjar det ticka pengar. Liftkort, hyra för utrustning. Maten i affären är dyrare, en hämtpizza kostar 99 kronor!!!! Ett glas vin 74 kr med mera med mera.
För övrigt undrar jag en sak - det affären annonserar om är Älgfile a plenty of money, oxfile a 299 kronor, älgstek a - you name it. Köper folk det? Är det inte mest barnfamiljer ändå som är där? Sambon säger att de gör det, att det finns så många som har det gott ställt som unnnar sig. Själv lyfter jag inte nästippen så högt över blandfärsen och falukorven så jag ser det. Men av priserna i skidshopen att döma så måste det ju finnas gott om rika människor däruppe. En vit skidjacka model kort vit inget speciellt av märket Rossignol = 5000 kronor. Och de skulle ju inte ha så dyra kläder i affären om ingen köpte dem. Känns väldigt långt borta för mig dock. Vi diskuterade detta i stugan men då påminde jag mina märkeslösa barn om att det finns en mängd barn som växer upp utan att någonsin få åka till fjällen eller prova att åka skidor. Och då såg den lille allvarlig ut. Men han tjatar nästan aldrig heller.

En glad nyhet jag fick när jag loggade in idag var att jag tjänat in min första dollar på Adsense! High five!!!! Fortsätter jag lika ihärdigt att blogga kanske jag får min första utbetalning lagom tills jag blir pensionär:)
Skämt åsido men den första hoptjänade dollarn måste väl ändå vara en milstolpe...
Börsen har gett ömsom vin ömsom vatten, Ncc är stabila och det är viktigast.
Skönt att vara hemma i det normala igen, med fri tillgång till internet, blogga och kolla börskurser. Det tråkigaste var att lämna över den stafettpinnen, som innebär umgänge med sonen till hans far. Det är alltid lika jobbigt efter en härlig tid tillsammans...

tisdag 1 april 2008

Hälsning från fjällen...

Solen skiner och himmelen är knallblå, och idag har jag åkt skidor så låren darrar, underbart.
Jag är ingen hejare på skidor men håller till i barnbacken med knapplift. Jag och yngste sonen är ett bra team där, de andra i familjen åker betydligt tuffare backar. Men det är så mycket annat än skidåkning som är mysigt i fjällen, 2 kvällar har vi varit på en pub och kollat hockey och idag var vi på after ski. Imorgon ska sambon och jag ta en scotersafari.. Hoppas det blir lika fint väder men de har sagt att det ska bli riktigt skitväder.
Vi har inget trådlöst internet i stugan utan jag får stjäla lite tid i receptionen. Passade på att kolla börsen. Ncc gick igår ner till 169 kr vilket innebär att min köporder på de sista 100 aktierna borde gått igenom på 171. Och idag, nyss stod aktien i 172 kronor. Rnb har för första gången på länge även den gått upp med 2.30 och Ericsson med ca 40 öre, vad kul tycker jag.
Tänk att man kan vara på semester och koppla av och så sköter affärerna sig själv :) Skämt åsido, det är faktiskt så det känns lite grann, vistelsen blir ju mer angenäm på det viset men hade allt vänt ner hade jag stängt av de känslorna denna veckan.

Hur mysigt än fjällen är måste man vara utrustad med bra tålamod:
Dag 1: dotter och son ska hyra delar av skidutrustningen, kommer ner i skidbutiken och det vimlar av folk, flera tusen kändes det som så vi beslöt att åka ner i byn. Där det var minst lika mycket folk. Att prova ut pjäxor var inte lätt, sonen har storlek 35 men fick inte i fötterna i ens 38or, svetten lackade och överallt ramlade stavar och skidor, tills vi kom på att böja ut plösen lite, då gick 38or bra.
Dottern superirriterad för de pjäxor hon lyckades hitta, 38or var de enda som passade till sonens lånade skidor... så hon fick börja prova om....
Jag var nära ett hysteriskt utbrott innan deras utrustningar var klara, och då hade ändå sambon hjälp till. Jag vill aldrig arbeta på en skiduthyrning. Varmt, och gnälliga barn överallt, pjäxor skidor och stavar till förbannelse och sen försöka ställa in skidor med skruvmejsel..
Nej tack jag trivs bra på kontor. Sen var det dags för lift kort vilket tar en evig tid om man ska tråckla ihop en ekonomisk fördelaktig eller mest fördelaktig lösning. Sen klockan 13.00 kunde de börja åka. Eftet 1 åk var vi alla hungriga... och de stängde 16.30..
Då hade ändå inte jag tagit tag i mitt liftkort och skidhyra.
Dag 2: samma sak men det gällde bara mig. Jag skulle hyra pjäxor bara för dagen och hade lånade skidor, då skrattar killen i shopen och säger att det är junior skidor, de skulle bli för fladdriga för mig .
Jag - Men jag ska bara åka ett par timmar, det går bra....
Han - Nehej du här tar jag nog och hyr ut ett par skidor iaf, du får 10% rabatt.....
Men då blev jag förbannad, vem tror de att de är, vill jag bara ha pjäxor så ska väl han skita i om jag får fladdriga skidor eller inte. Jag ska bara åka en eftermiddag. Han var inte van att en okunnig sa emot, det märkte jag så han tystnade tvärt.
Så till slut fick jag ordning på sakerna och ville gå en bit upp i backen för att prova försiktigt ner. Då säger sonen att han skulle åka upp en gång själv, det var ju inget konstigt. Jag stretade på för att komma upp en bit, bakhalt som tusan och så åkte jag ner, allt väl. Många blickar får man när man går upp för backen med skidor.
Jag tog av skidorna och gick upp en bit och åkte ner, allt väl- Men vid det här laget borde sonen kommit ner. Jag väntade och väntade, vågade inte åka upp första gången själv. Ingen son. Jag höll noga koll på liftkön och de som stod där, såg dem åka upp- och komma ner ingen son. Ingen som låg i backen. Jag fick fullständig panik och ringde efter dotter och sambo som åkte upp samma väg som han hade kommit. De kom ner igen-ingen son. Nu var jag beredd att kalla in fjällbevakningen, eller vad det heter. Vad tusan kan hända i en backe där man ser allt. De åkte upp igen och skulle ta varsin sida för att se om han åkt ur backen. Och mycket riktigt, där satt han bredvid ett träd och kom inte upp, varje gång han försökte ställa sig så gled han mer ner mot skogen.
Mina nerver...Det är tur att jag inte är oftare på skidsmester.
Slutet gott allting gott, vi fick ett par härliga timmar i backen iallafall.