lördag 30 augusti 2008

Helg och fint väder

Det är en kombination som sällan inträder nower days men idag så...
Satt på altanen och njöt av en bok och en kopp kaffe i solskenet.
Är ekonomiskt rastlös, om någon kan förstå vad jag menar. Vill att saker ska hända. Har sänkt säljkursen på Net Insight till 5.15, har även gjort något med Ericsson, lagt en säljorder på 75 kr, gav efter omräkning 70 kr. Har tänkt att få iväg dem för 75 och sen lägga en ny på 68-70. Det händer ju lite med dessa har jag lärt mig, de går upp och ned och jag tänkte försöka vara med denna gång. Det ger en vinst på 3000 kr.
Och min övertygelse är fortfarannde att jag satsar långsiktigt på mina aktier, även om man för tillfället inte kan tro det. Jag går emot min övertygelse, många andra bloggares övertygelse och även aktiestinsens övertygelse. Men so what, jag måste få in pengar på något sätt och detta är ett kortsiktigt sätt som inte ska utesluta det andra. Risken är att efter jag sålt dem så ökar de gigantiskt och det blir betydligt dyrare att hoppa på tåget. Erfarenheten med Ericsson säger att inte detta kommer att ske, så jag tar risken. Och hoppas.
Har pratat med SEB idag, de hade fö en bra service där jag på internetbanken skrev i mitt telnr för att jag ville få kontakt.De ringde direkt. Jag såg att mina teckningsrätter på RNB kommit in och undrade hur jag skulle göra. De hade skickat ett brev som kommer att landa i lådan på måndag. Där kan jag fylla i att jag vill delta och skicka tillbaka brevet så ordnar de resten. Bra.
Har mycket utgifter för hästarna, som också de är en investering som just nu ser bra ut. Detta skiftar lite men särskilt den ena har rättat sig till och ser mer lovande ut nu än på 3 år. Största utgiften är för den andra som är på utbildning, 8000 + moms ska jag betala. Det är min övertygelse att detta på sikt är en bra investering men det ska betalas. Så nu letar vi med lykta efter en utbildningsbar ponny som vi kan köpa, utbilda och sälja. Kul men lite svårt att hitta. Var och tittade på 2 för några veckor sen. Såg bilder på nätet, ringde och även om våra förväntningar var låga pga av lågt pris och informationen vi fick, så hade jag inte kunnat bli mer förvånad ens om de hade gått på endast 3 ben. För dåliga. Men vi letar vidare. Har pengarna till utgifterna, dottern jobbar nu och tar ett stort lass ekonomiskt, men det kan inte bara läcka pengar på hästområdet,det måste komma in oxå.

torsdag 28 augusti 2008

Inget

större hände med börskursen på Net Insight idag, även då den var positiv. Marginell ökning. Jag trodde väl inte det heller men man måste ju försöka ändå. Har sänkt säljkursen till 5.35. Företaget tror på en blygsammare utveckling än väntat, nästa kvartal. Återkommer säkert till denna aktien fram igenom men nu känner jag att pengarna som är bundna i dem gör sig bättre i någon annan aktie. Karo bio exempelvis.

onsdag 27 augusti 2008

Månadssammanställning Augusti

Hej hopp i ösregnet! Då var det dags för den roliga sammanställningen som denna månad faktiskt är rolig. Fick lite bättre lön denna månad då semesterersättningen har betalats ut. Det gjorde att jag sammanlagt kan spara 3000 kr och jag har skänkt 200 kr till barnhemmet i Uganda
Sammanställningen ser ut som följer:

Aktier 110240
IPS 48969
buffert 5019
SPAR 160383
Depå 3731
----------------------
summa 328342


Detta innebär ca 8000 kr mer än förra månad.
Det som har hänt är att aktierna gått upp och månadens spar är 3000 kr.
Jag har sålt de ryska fonderna under månaden och gick plus/minus noll på dem.
Det ligger en köporder inne på 100 st Boliden för 36 kr. Jag har även en säljorder inne på Net Insight på 5.30. Ingen har gått igenom. Planen är att köpa Boliden för fondpengarna och att köpa Karobio, bland annat för Net insight pengarna. På torsdag kommer Net Insight med en kvartalsrapport och jag hoppas att den är positiv och att min säljorder går igenom då. Har höjt försäljningspriset till 6.75 fram till fredag. Det kan gå bra... Annars sänker jag igen så jag blir av med dem.
Väntar på ett erbjudande om att delta i nyemmisson på RNB och det kommer jag att acceptera. 400 nya aktier för 6kr st=2400. Ja det händer kanske lite fram tills nästa månad.
Tänker att jag ska ha ca 10 000 kr på mitt buffertkonto, ett mål under hösten, plus minus men som ett riktmärke och övrigt kommer jag att handla för. Har ingen ny fond på lut, och har för övrigt glömt avsluta min Rysslandsfond, men jag kommer att handla små poster med aktier så länge priserna är låga som de är nu.
Snart :) kommer ränteåterbäringen ( i januari)och jag förväntar mig ca 8000 på mitt sparkonto.
Så just nu ser saker bra ut. En rolig sak är att jag på det stora hela börjar få bättre ekonomi nu.
Det känns stabilare än före sommaren. Jag har slutat med excelark och detaljstyrning över mina pengar. Denna månaden har jag betalat mina räkningar, det var ganska mycket så jag behöver inte lägga undan till nästa månad. Jag har storhandlat idag, 1200 kr och har en gång till att handla , denna månaden och där räknar jag med 1000 kr till.Bensin-1000 kr. Och så har jag satt av 1945 kr som jag ska leva på. Det ska gå till allt annat. Det bör gå. Behöver nya skor och byxor och vi ska åka på utflykt med jobbet eventuellt där kommer det gå lite. I övrigt gör jag inte av med mycket. Anledningen till att jag sluta bokföra allting i minsta detalj är att dels har jag kommit in i bra rutiner, vet vart pengarna går och dels att jag tycker att det är lite tidskrävande,krångligt och lite tråkigt att redovisa allt. Nu har jag dessa pengar och kan göra vad jag vill med dem, sen är de slut. Punkt.

måndag 25 augusti 2008

Tid

Läser ett, som vanligt intressant inlägg av perpenning om tid.
Hans tankar och funderingar överenstämmer med mina i dessa post semester tider.
Mer tid åt mig själv, min familj och det som är viktigt.
Snart är jag inne i arbetslunken igen och tankarna kommer att skingras-jag vet det. Men ännu så funderar jag. Jag vill äga min egen tid. En dröm vore att kuna vara ledig varannan vecka, jobba halvtid. Den veckan som jag har yngsta sonen skulle passa bra. Kunna ägna mig åt honom. Jag kan köra honom till skolan och sen hämta honom, 3.5 ochjobba i lugn och ro den andra veckan.
Få mitt sociala behov tillfredställt den veckan.
Jag skulle på min lediga vecka promenera, läsa, skriva och ägna mig åt hästarna. Bygga upp en verksamhet kring dem. Det skulle vara bra tid för mig.
Men jag har inte råd. Det behövs pengar naturligtvis. Pengar skapar en oerhörd frihet.
Så istället för att fundera på det jag inte har-ledig tid-ska jag fokusera på att skapa pengar så att jag kan få min lediga tid. Att bara tråna och önska, genererar ingenting. Men en tydlig målsättning gör det. Och det är bara att sätta igång och jobba. Mål har jag uppfyllt förr, detta är större och en större utmaning men det gör inget.

söndag 24 augusti 2008

Weekend

Har varit vid kusten i svärföräldrarnas stuga över helgen. Det spöregnade hela dagen igår och idag ,när vi var tvungna att åka hem tidigt pga fotbollsmatch, var det strålande sol. Det var dock otroligt skönt att bara vara i den lilla stugan, spela kort,äta och läsa. En skön helg med andra ord.
Anledningen till resan var att vi skulle lämna iväg den yngsta av hästarna på vidareutbildning hos en duktig unghästutbildare. Och denne bor och har sin verksamhet i närheten av stugan. Så nu är vi en häst mindre i minst en månad. Detta arrangemang kostar nästan skjortan men det känns som en lånsiktig och bra investering.
Nu är helgen slut och en ny vecka ligger framför. Hoppas på positiv händelser på börsen och klirr
i kassan :)

fredag 22 augusti 2008

Tillbaka från utbildning

Är tillbaka efter en veckas utbildning. Temat har varit bolagsregler beträffande bokföring, skatteteknik och annat intressant. Jo, det var kul men snårigt.
Har inte kollat mail, blogg eller börs på 5 dagar. Är besviken över att inte mina liggande ordrar gått igenom. Boliden där jag satt en köporder på 36 har gått upp till 42 och Netinsight som jag vill sälja för 5.30 har backat till 4.95.
Ångrar att jag inte sänkte till 5.25 för då hade jag kunnat köpa Karo bio för 1-1.50 billigare än de ligger idag. En positiv sak är väl att jag delvis tänkt rätt , beträffande inköpen.
Ska ta en funderare på hur jag går vidare nu.
Rnb ska göra en ny emission, 1:1 och de kommer att kosta 6 kr... Vet inte om det är bra eller dåligt. Spontant tycker jag det låter okey. Får fundera även där. 2400 kr för 400 nya aktier. Låter som en bra deal om koncernen arbetar sig upp igen. Har svårt att tro på dem nu men problem är till för att övervinnas och de kan nog lyckas med det. 6 kr jmf med de 41 som jag betalat för de andra är ju endast en loppiss i havet....

torsdag 14 augusti 2008

Blomkål och huvudvärk...

Idag har jag haft en skitdag. Ont i huvet, ont i nacken och inga snälla kunder.....
Självömkan är på topp, och det gillar jag inte alls. Saker är till för att lösas inte för att gnällas ihjäl. Var så trött i morse som man endast kan vara en grå november morgon kl 04.00.
Kan inte ha det så här. Har ändå haft semester i 4 veckor. Måste förändra lite grann.
Vädret kan jag inte påverka då jag inte har tillgång till kemikalie raketer som skjuter bort molnen som vissa andra gör, hade jag raketerna skulle jag inte heller använda dem till det utan kanske skicka upp dem där bak på de som använder dem och dessutom ratar små 7åriga flickor för att de inte är tillräckligt söta för att framträda live till sin underbara röst....Såg en bild på flickan som alla andra små flickor var jättesöt. Skämmes ta mig tusan på människor som gör så här. Jag tror att värdlandet för Olympiska spelen trodde de kunde höja sitt anseende med OS men de sänker sig som en tung,tung gråsten...
Hursomhelst, var och storhandlade, veckohandlade till denna jättefamilj som jag tillhör, 900 kr, normal summa. En positiv sak nu är alla fantastiska grönsaker som är kanonbilliga nu. Köpte blomkål och gjorde skinksås med kokt blomkål och kokt potatis. Väldigt gott. Det gäller att variera sig när man äter lunch och middag 7 dagar i veckan, och det är inte alltid så lätt. Många recept har snurrat på år efter år...
Nu åter till mina tunga sjumila kliv, det går inte fortsätta som sagt så nu ska jag sluta vara en hösäck och gå ut i friska luften och röra på mig. Först sitter jag 8 timmar, sen sitter jag en timmas rast och sen när jag kommer hem sitter jag igen. Inte konstigt man blir tung i gumpen.
Så nu ska jag gå ut och "plocka in" en häst i taget och pyssla och rykta dem lite. Då brukar jag bli glad, och är jag glad så är de glada-så kunde det ha varit i den bästa av världar men de skiter faktiskt i vilket, de vill hellre gå kvar i hagen och endast se min nuna när jag kommer med kvällsmaten...Men ikväll blir det som jag vill

onsdag 13 augusti 2008

Jag blir galen

av allt regnade och allt grått... Tänk om det blir så här fram till jul.... å gräsliga tanke, o förlåt att
jag är så negativ....
Men det känns som att klafsa runt i tuggummi och att aldrig kunna komma loss.
Vi är i augusti....en av tre sommamånader. Och i Juni regnade det, juli ömsom vin ömsom vatten, och nu augusti...
Ja jag känner panik för hur jag och övriga befolkningen ska klara höst och vinter.....
Slutgnällt!!!!
En positiv sak var att min sambo hittat ytterligare 20 liter kantareller!!!
Han gick ut i förrgår, det fullkomligt vräkte ner regn och jag ville inte följa med.
Men jag ångrade mig när han visade upp sina guldfångst.
Så igår, rensade, borstade och förvällde jag 20 hela liter kantareller.
Det kommer med de andra 10 literna räcka hela året tills nästa säsong.
En lyx att plocka fram till vardags.

tisdag 12 augusti 2008

Tråkig jobbdag

Idag var en tråkig dag på jobbet, hela dagen. Längtade hem hela tiden.
Var inte särskilt produktiv. Försökte glädja mig åt mina kollegor och vad de hade att berätta-men inte. En rolig sak ändå-en kollega ska bli pappa för första gången:).
Hoppas inte att det blir många sådana här "längta hem" dagar i höst för då blir det olidligt..
Behöver en ny tändning. Är det någon som känner igen sig? Någon som har tips på hur man kan lösa saken, mer än genom att åka hem- flexen räcker inte så långt:).

Östeuropafonder

Idag gick affären med mina fonder igenom, back 300 kr.
Känns okey efter omständigheterna. Har lagt en köporder på 100 Boliden a 36 kr, en post var om 100 och det räckte endast till 1. Net insight försäljningen har ännu inte gått igenom. Ericsson upp idag ige och Ncc upp hela 3 kr.Kul när saker och ting börjar röra på sig....
Ingen Morden i Midsommer idag. Men det regnar och är grått så jag ska poppa an balja popcorn och se någon film. Dra täcket över mig, tända några ljus...
Om det varit i november hade det känts okey, men redan i augusti..
Tror ingen är redo för höst än.

måndag 11 augusti 2008

Aktiestinsen

Idag går det att läsa om Aktiestinsen från Nässjö i DI. Intressant läsning om en intressant man
som jag följt genom åren. Man kan väl kort och gott sammanfatta det med att han har lyckats med sina aktieinvesteringar. Skönt för själen är att han tror att börsen vänder undra andra halvan av 2009, enligt honom har det historiskt sett varit så, 2 år ner och 5 upp...
Och han borde veta , han är 92 år....
Ericsson klättrar och är nu uppe i 70 kr så just nu ligger jag +/- 0 på dessa. Även Ncc går åt rätt håll, kul!

söndag 10 augusti 2008

Egen tid

Jag och mitt ex har gått tillbaka till varannan vecka system med yngsta barnet. Innan hade jag varje torsdag till söndag, vilket var en gudagåva. Jag hade alltid 2 lediga dagar med honom varje vecka. Men det systemet blev brutalt uppryckt vid en konflikt. Och detta system är ju mer rättvist så jag tar det. Problemet är bara att arbetet blir pressat och stressat den veckan jag har honom. Nu var han hos oss förra veckan och han har inget fritids men jag klarade det med hjälp av hans stora syster, thanks a lot!!
Denna vecka är jag alltså barnledig. Tråkigt men bra jobbmässigt, slipper känna stress och press och kan stanna kvar längre än till 16.oo.
Idag ska jag ta det lugnt, jobba så länge jag vill och sen gå vidare ner på stan...
Inte skynda hem. Ska se om det finns några efterdyningar av rean kvar, behöver fortfarande ett par nya sommarskor. Även om regnet inte låter vänta på sig så vill jag ha det för bättre dagar och till nästa år.
Igår fick jag ihop min receptpärm och det kändes bra att rensa lite. Ska fortsätta med det.
Har ca 10 kartonger kvar ute i förrådet. Men loppisprylar, sånt som jag haft med på loppis men inte kunnat sälja men som varit för fint att slänga. Ska rensa bland de kartongerna, måste slänga eller skänka bort där kan det inte stå. Dessutom behöver jag frigöra kartongerna för min bonus flicka ska flytta hemifrån och det är onödigt att hon ska köpa nya kartonger när det finns.
Skinnsoffan som står på loftet ska rengöras 0ch ut på annons. Rensa! Det är skönt för själen ibland. Att spara på sig hör för mig ihop med ekonomi. När jag var ensam och arbetslös slängde jag inget. Hade inte mycket med mig vid flytten så jag visste hur svårt det var att få ihop nytt.
Men nu känner jag att vissa saker måste slängas och går inte att sälja och då är det bättre att hiva iväg.

Ny vecka

Ny vecka, nya arbetsuppgifter, nya måsten och även en ny börsvecka.
Har en sälj order inne på Net Insight, 5.30 vilket inte ska vara en omöjlighet. Den gick för 5.25 senast. Kunde ju sänka men mellanskillnaden täcker courtaget och jag har ingen brådska på det sättet. Köper sen Karo Bio. Har lagt mina Östeuropa fonder till försäljning och har för de pengarna tänkt att köpa Boliden. Vet inte om jag fortsätter med det fondsparandet eller om jag ska byta, men det blir nog ett byte. Har 6000 kr i fonderna och de ligger +/- o nu och jag tänker att de pengarna gör sig bättre på Boliden. Det händer mycket tråkiga saker i Ryssland så det känns inte bra att ha pengar knutet dit.

Grå regning söndag

Allt är grått och vått... Hade varit skönt med några soldagar men lite mysigt att vara hemma och pyssla oxå. Efter att ha stått ute i ösregn och sett fotboll var det skönt att komma in.
Gjorde en tomatsoppa med vitlöksbröd på painrichen som blev över vid kräftkalaset igår.
Sen i bara farten, eftersom ugnen ändå var varm gjorde jag en sockerkaka. Vanlig sockerkakssmet och så tog jag 6 droppar bittermandelsolja i. Så gott... det var ett tips jag fick av min bonusflicka som blivit bjuden på detta. Oljan hade jag ändå hemma sen i julas då jag skulle göra egen ostkaka..En på jobbet berättade att hon gjorde det och jag råkade visa lite intresse. Vips hade jag recept på ostkaka och hon lämnade alla sina telefonnr så att jag kunde nå henne när jag skulle göra dem. Och hon ville veta när det var dags osv... Jag förstod ingenting. Även om jag älskar ostkaka hade jag kanske inte tänkt ändå att göra själv, inte nu iaf, kanske när jag blir pensionär. Men när damen på jobbet engagerade sig så kände jag mig tvungen. 10 liter mjölk.... 1 lite grädde, svindyr ostlöpe som endast såldes i flaskor och som endast krävdes några droppar av, bland annat skulle man ha. Röra och röra, sära på vasslen..... Och så blev det bara 4 fjuttformar.
Jag hade trott jag skulle kunna börja sälja ostkaka:) eller iaf ge bort några rejäla formar till jul. Men så blev det inte och jag gör nog aldrig mer ostkaka. Men det lilla som blev var väldigt gott.
Men denna sockerkakan idag blev godare. Man skulle kunna ha en klick sylt och lite grädde till den. Volia-låtsas ostkaka...
Idag när det ändå regnar ska jag göra något som jag skjutit upp länge. Min receptpärm är för full och alla blad har lossnat och ligger huller om buller. Jag hittar inget i min förr så prydliga pärm. Varje gång jag ska ha nåt recept så tar jag det och slänger in resten. Men today is the day när allt ska bli ordning och reda igen. Man mår så bra efteråt, när man tagit tag i något jobbigt, rensat en garderob, deklarerat..... Så idag ska jag rensa i alla recept, många har jag aldrig gjort, har en förkärlek att köra på samma gamla saker hela tiden, vilket inte är så kul egentligen men så är det. Efter den rensningen tror jag att jag ska börja på en ny bok, har några sen bokrean som ännu inte har läst. Krypa upp i soffhörnet och njuta lite....

lördag 9 augusti 2008

Mmmm mysigt

med helg. Vädret kunde varit bättre men det är iaf ändå sommar fortfarande.
En bra helg som det artar sig.
Igår gick jag tidigare från jobbet. Det gör mycket för avkopplingen att bara komma iväg en timme tidigare. Åkte hem, läste Ridsport och drack en kopp kaffe...njutning för mig. Sen hann jag ändå städa huset. Vi har börjat med matveckor igen och det var lillpluttens tur. Hemgjord pizza och pizzasallad, smakade gudomligt. Har hittat en korg på skit Ica där jag bor(gillar verkligen inte denna affär, dyr och har lite grejor hemma, inga billigare alternativ men en gigantisk kundstock-helt oförtjänt) men iaf i denna korg säljer de grejor billigare. Och där har jag nu flera ggr hittat ändbitar av rostbiff och fin skinka för endast 4.95 hg. Rostbiff mackor är toppen. Särskilt med tunbröd, gurkmajonnäs, rostad lök och rulla ihop dem..mm jättegott. Så nu köpte jag såna bitar men av fin skinka, sån som kostar typ 19.95 hg och så använde jag det till pizzan. Eller lillplutten gjorde eftersom det var hans matdag. Hans engangemang i matdagen är väl inte briliant eller lysande men han försöker. För många år sen när jag flyttat hemifrån och gick till den Ica som låg där så tyckte jag det var så tragiskt när gamla pensionärer köpte billiga ändbitar i charken. De tog det som fanns skinka, medwurst kokt och rökt. Tyckte så synd om dem. Men även om jag fortfarande aldrig skulle be om det i charken så tycker jag nu tvärtom det är smart att köpa detta istället för att använda skinka för 15 kr/hg, finskivad till pizza och skinksås eller paj. Bra att man kan förändras.
Hursomhelst så fick vi en god och billig pizzamiddag. Jag lånade en bunt filmer av en vän oxå så efter "Jönssonliga dyker upp igen" som gick på fyran, förövrigt den roligaste Jönssonligan tycker jag, så såg vi en film som heter "Juno". Inte någon ny film men ny för mig. När jag pratade om den så hade plötsligt 3/4 av familjen sett det och tyckte den var "asbra" men ingen hade nämnt den för mig. Den var verkligen bra, annorlunda men med väldigt bra karaktärer. Så istället för att hyra fil för 50 kr och köpa pizza för 200-225 kr så fick vi en billig pizza och videokväll. Bra.
Ikväll ska vi tömma kräftbeståndet i frysen för det är snart dags att fiska nya, enligt insatta källor. Så det blir svenska egenfiskade kräftor, räkris och en bacon/kantarellpaj. Det ska bli så gott. Det går an att vara slösaktig med kantarellerna i dessa dagar:) Låter som om jag bara äter-...Ja det är så nästan:) nej jag gör mycket nytta med men en stor glädje för mig en sån här helg när inte mycket händer är god mat.

torsdag 7 augusti 2008

Kantarellmiljonär:)

Ibland hör man vänner och jobbarkompisar säga att de har sprungit på "ett hav av kantareller",
en guldkälla mitt i en glänta, helt oförhappandes. Ett knallgult fält.
Jag har alltid hoppats på att få uppleva detta Hallelujah moment, men det har aldrig hänt. Jag har muttrat när jag gått i skogen och innerst inne tänkt att de överdriver, den där plastkassen som de säger var full var nog bara lite täckt på botten.....
Kantarellbeståndet har dock ökat sen jag träffade min sambo, han är en skogens man och har sina ställen.
Han jagar och fiskar kräftor oxå och detta är så mysigt tycker jag som aldrig gjort något av det.
Men det där kantarellhavet har jag inte ens fått uppleva med honom.
Så igår när jag kom hem, efter att varit borta hemifrån 13 timmar på arbete och fotbollsträning,
satt i bilen och läste i 2 timmar när träningen höll på, så jag var ledbruten och hungrig som en varg.
Kommer in i köket och vid köksbordet sitter min bonusflicka och en kompis och rensar
- ett HAV av kyckling gula kantareller....
Jag blev helt matt och bara stirrade....
Min sambo hade stannat till efter jobbet på ett potentiellt kantarellställe och plockat!!!
10 liter rensade kantareller blev det!!!
Och jag är så glad!!! Det blev en kollektiv svamprensar kväll, jag och dottern hoppade in oxå och vi blev klara kl 23.... Jättemysigt.

Action:)

Idag har jag lagt en säljorder på samtliga Net Insight. Har tröttnat lite på 5 öre upp och ner även om jag nu ligger lite plus på aktien.
Går den igenom ska jag köpa KaroBio, den verkar ha potential och det känns spännande att följa dess utveckling.
Det kan nog gå riktigt bra om de får igenom sin utveckling och det går som planerat.
Om inte-så är det så. Men det händer mer med KaroBio än med Net I, och det är det jag vill åt. Lite action....
Återkommer till den sistnämnda om den skulle börja röra på sig.
Är lite inne på att sälja av mina Östeuropa fonder och köpa Boliden.
Fonderna ligger marginellt på minus, har gått bra innan men inte återhämtat sig under året.
Känns inte bra att ha pengarna, 6000 kr skvalpande där... Men jag vågar bara ta ett steg och beslut i taget, ska fundera lite.

onsdag 6 augusti 2008

Först bygga upp ett välfärdssystem och sen slå undan benen på de som använder det...

Överallt går att läsa och höra om hur svåra tider som väntar oss, jag läser ett reportage i Aftonbladet om hur "krisen" och olika försämringar drabbar olika människor. Och det är klart den gör, men vissa drabbas mer än andra.
Och vi har olika definitioner på att ha det svårt och knappt ekonomiskt.
När jag läser känner jag självklart igen mig. Jag har varit där men kommit därifrån, iaf för denna gång och jag hoppas aldrig behöva återvända.
Och då menar jag att återvända till A-kassa, ensamhet och mycket utgifter och ingen utväg, eller en utväg som endast gick att skåda i ett nålsöga. Sen lever jag inte i överflöd idag, jag måste tänka mig för ordentligt, men det sker med automatik, just därför att jag aldrig vill
återvända. Been there, seen that.........
Avgörande för att jag inte sjönk ner i skuldträsket och total hopplöshet var små, egentligen.
En viktig sak var att jag var/är frisk. Jag kunde jobba. Jag ville jobba. Jag trodde på min dröm om en bättre framtid.
Jag delade drömmen med mina barn, vilket gjorde att jag, om jag någon gång ville ge upp-fortsatte. Ville inte svika.
Jag hade pga ovanstående en enorm tur.
Igår hade jag ett samtal med en kvinna, ingen jag känner utan en främling. Hon var multihandikappad, samtalet skedde på telefon så jag vet inte hur handikappen
såg ut men det var på det viset att hon inte kunde arbeta.
Kvinnan hade varit sjukskriven men Försäkringskassan hade ändrat hennes bidragsform. Antagligen från sjukskrivning till sjukersättning.
Detta är en gissning från mig, men F-Kassan vill ha ner sitt Ohälsotal= de sjukskrivna, och då flyttar man över dem till att gå på sjukersättning istället.
Dessa räknas inte in där....
Hur som helst så skulle hon byta bidragsform. Ingen big deal kan man tycka, jag tror pengarna är samma eller något sämre.
Då visade det sig att avdelningen på Kassan som handlägger den nya bidragsformen var överbelastade. Så hon skulle få vänta 3 månader på sin ersättning.
3 MÅNADER!!!!! Var min fråga. Hur i hela fridens namn skulle du klara dig i 3 månader??
Vad hade de tänkt att du skulle leva på under tiden??? Kvinnan hade inget svar, hon hade inte fått något.
Hur många, ens de som har arbete kan överleva 3 månader utan lön?? Och då har vi med lön oftast bättre utbetalningar än de som är sjukskrivna.....
Kvinnan sa att vi lever i en bedräglig trygghet i det här landet. En falsk trygghet....
Och är det så måste vi fixa vår trygghet själva, ekonomiskt främst. Och det kanske vi är några som kan göra. Sälja av bostäder och tjäna lite, jobba extra och lägga undan, spekulera i aktier...
Bli sambo och halvera många utgifter. Vi kan göra så.
Men alla andra. De som redan är på botten. Som inte arbetar av olika skäl och INTE kan påverka sin månadsutbetalning med en enda krona.
Vi som är friska och arbetar är priviligerade. Sen finns det de som är välkomna att delta i de priviligerades match, men av olika skäl väljer att stå utanför och hellre är med i bidragstagarnas serie. De värnar jag inte om.
Men om de andra, som inte har någon chans eller möjlighet att ta sig därifrån. De skulle jag gärna vilja göra något för....

Skorpan i memorium...

Idag har vi avlivat en hund. En av de två som vi har. Hon var 13 år och har åldersrelaterade sjukdomar. Så det är bäst som sker för hennes skull.
Hon har varit med om mycket och presterat mycket, bla varit svensk Champion... Hon har fått många fina avkommor. Sorgen är stor i huset.
Jag har endast funnits med ett kort tag i denna vovves liv. Det konstiga är att från första gången hon och jag träffades så har det bara varit jag som gällt för henne. Hon har varit som ett plåster från morgon till kväll. Charmigt men även jobbigt, tex när jag dukat på altanen och gått fram och tillbaka, och hon går bakom hela tiden. Ständigt ivägen.. Det ler man åt nu, vad spelade det för roll. Hon var även en sann sko fetischist. Hon älskade skor. Varje gång hon gick in eller ut igenom dörren så klippte hon en sko på vägen... Många ggr har vi svurit när vi inte hittar våra skor. När vi har bråttom på morgnarna. Nu kommer alltid skorna att stå där vi har lämnat dem och ingen kommer springa bakom och framför och ivägen när jag dammsuger...
Tack för allt underbara hund, du kommer alltid att finnas med oss.

Uppåt på börsen...igen

Ja idag gick det upp igen, Ncc stod för högsta ökningen av mina aktier och det är kul eftersom jag ligger mkt back på dessa. Inget har gått upp tillräckligt för att sälja, så det är bara att vänta ut och hoppas på det bästa. Är forfarande intresserad av att köpa Boliden men även Karobio i framtiden. Den verkar utvecklas stötvis beroende på utvecklingen av en medicin mot högt kolsterol, och en fas är nu avslutad men medecinen är inte klar än. Så om ett tag kan det vara läge. Övht läkemedel står för uppgång och positiva resultat så det är värt att titta mer på.

Recept

Häromdagen när vi skulle äta något som gick snabbt att göra och samtidigt var nyttigt improviserade jag denna Kyckling och Bulgursallad enligt Cajsa Warg konceptet.
Den blev kanon god och var enkel och billig att göra.
Den är även perfekt till matlåda till jobbet eller på utflykt. Detta recept räckte till gott och väl 4- 6 personer, och jag vill gärna delge er detta recept.
Kyckling och Bulgur sallad.
3dl Bulgur
en buljongtärning
2-3 kycklingfileer
8 soltorkade tomater i olja
10 svarta oliver
lite sallad, Ruccola eller liknande
10 körsbärstomater.
5 rädisor
några kantareller, vilket givetsvis är valfritt.

Koka Bulguren enligt anvisning på paketet. Lägg i en buljongtärning i vattnet för mer smak.
Skär kycklingen i små bitar, fräs i olja och krydda med grillkrydda.
Fräs kantarellerna med salt och svart peppar .
Låt allt svalna.
Hacka grönsakerna,oliver och soltorkade tomater och lägg i en stor skål. Låt lite av oljan kring de soltorkade tomaterna följa med ner i blandningen för god smak.
Lägg i Bulgur och kyckling och blanda ihop.
Ät och trivs!!!!
Körsbärstomater som är en lyx under vintern hittar man billigt nu, 29 kr kg endast på Willys,
(i Falsterbo kostade de samtidigt 89 kr kg på lyx Ica där, 60 kr skillnad på samma vara, hur e de möjligt??)
och det är så underbart gott och stor skillnad i smak på vanliga tomater.
Kantarellerna hittade jag i skogen men finns på burk för runt en tia i lågprisbutikerna.
Det är fördelen, en av dem vid denna årstid att grönsaker är så billigt så man kan frossa i dem.
På vintern köper jag nästan bara rotfrukter och tomat och gurka. Isbergssallad har jag slutat köpa, då jag tycker det är för dyrt i förhållande till smak och nytta. Ruccola och babyspenat köper jag billigt ibland annars hoppar jag över grönsallad.

tisdag 5 augusti 2008

Börsen upp

Idag var det lite klang och musik i mina börsöron. Jag har satt mig själv på sträng börsbevaknings diet. Jag får endast kika på listorna 3 ggr per dag, morgon,efter lunch och när jag kommit hem från jobbet. Jag la alldeles för mycket tid på att kolla tidigare. Idag var det roligt att se, Ericsson upp 3.30:- och Ncc upp 2.50:-
Annars är det en gråtung dag, känns som en höstdag. Men det är kommissarie Barnaby, Midsommer morden på tv, en balja popcorn är gjorda och det känns ganska mysigt.
Läser om mitt Falsterbo fynd för en femma, "Singel i sumpan". Känns som om jag behöver lite feelgood läsning. Egentligen är den tragisk på flera sätt. Igår funderade jag på varför jag gillar den och tom vill läsa om den, efter endast 3 veckor. Kom fram till att det måate bero på att tjejen i boken är min raka motsats på många sätt. Hon är vild,galen, strör pengar omkring sig och låter sin ekonomi gå i kras fast hon tjänar plenty, är begåvad och kunde haft det riktigt bra. Jag är så oerhört mycket mer kontrollerad, på så många sätt. Släpper aldrig kontrollen, om jag ska vara ärlig. Och jag tror att genom att läsa om henne så pyser min kontroll ut lite och det är nog det som är lite skönt.... Svårt att förklara men jag förstår själv,tror jag. Om man, och det kan jag nog säga att jag till största delen har, vänt och vridit på varje krona, ibland flera varv och ibland endast ett par, så kan det vara skönt att läsa om folk som slösar hejdlöst. Antagligen gillar man Lyxfällan av samma anledning.
Idag har inga pengar gått alls förutom till bensin. Har varit på fotbollsträning med sonen, 3.5 mil härifrån, där vi bodde som gift familj och där han går i skola och på fotboll. Då går det bensin men den kostnaden måste vi ta. Jag uppskattar hans aktiviteter mer och mer, är tacksam för att den finns. Det är tråkigt att sitta och vänta 2 timmar, jag kan inte åka hem emellan men jag ska ta med en bok nästa gång. Är vädret fint kan man kolla och idka socialt umgänge men de flesta föräldrar åker hem för de bor i närheten. Ha en trevlig kväll och tänd lite ljus så blir livet lite lättare i grådasket :)

måndag 4 augusti 2008

Inte så farligt..

Det var inte så tokigt attt börja jobba igen, att regnet stod som spön i backen hela dagen hjälpte till. Vi var få som jobbade så det blev en mjukstart. Och jag känner att jag är utvilad vilket är skönt. Igår när jag fick lite jobbångest kunde jag för mitt liv inte komma ihåg vad jag jobbar med på dagarna, vad gör jag? Det gav mig dåligt samvete först men så slog det mig att om jag gått i 4 veckor och inte ägnat mitt arbete en tanke så har jag ju kopplat av, laddat batterierna och gått ner i varv. Och då kan jag ju inte vara utbränd iallafall och det är ju alltid positivt med tanke på att de skurit så i sjukförsäkringen:) ....
Så jag tyckte att det var riktigt roligt att sätta igång. Och jag har 14 dagar sparad semester och det känns bra, det känns som en rikedom att har inarbetad semester och komp, ungefär som när man storhandlat. Fast man gjort av med pengar känner jag mig rik när kylskåp, skafferi och förråd är fulla. Pga en tabbe från min sida fick jag inte min semesterersättning på juli lönen men den kommer i augusti, jag ska även på kurs i slutet på månaden och får då lite traktamente på septemberlönen och det känns toppen. Att va på rätt köl, på gång... Känslan av att vara utfattig och ligga back och inte ha något ljus i sikte ligger forfarande så nära mig så jag uppskattar det något fruktansvärt!!!

söndag 3 augusti 2008

Slut på semestern...

Oj oj hur i hela friden kunde 4 veckor gå så fort?? Vet inte hur det ska gå. Jag kommer inte ihåg vad jag gjorde på jobbet det sista. Känner mig handfallen.
Vill inte börja jobba igen, inte än och inte heltid!! Men det är att gå ett steg tillbaka att minska arbetstiden efter som jag inte kommit dit jag vill, ekonomiskt... Men visst vore det skönt att arbeta varannan vecka? Eller endast halva året, från november till april?? Och ägna sig resten av året till det man vill... Det vore toppen.
Det har varit en bra helg, inga utgifter övht. Nyttiga saker är gjorda, som att tömma ladan på gammalt hö, 4 stora höskrindor med flera år gammalt hö har vi lastat,kört och lastat av. Så fruktansvärt dammigt var det, jag hade 2 cm damm i varje näsborre, och om någon aldrig har haft det kan jag berätta att det är inte trevligt. Men nu är höet väck!
Sen har vi rensat inne i stallet, en del som är en gammal lada för tjurar där vi har grejor och foder. Där är oxå dammigt. Jobbigt men så skönt att rensa och få saker gjorda som man har planerat att göra. Vi har oxå varit och tittat på en häst. En till. Ingen vi ska behålla utan vi ska smått börja köpa outbildade ponnyier och utbilda och sälja vidare. För att få in pengar till det övriga. Vi tyckte inte att denna var rätt dock så det blev ingen affär. Men en rolig utflykt. Vi får se om vi springer på någon annan. Det är viktigt att potential finns och att det är rätt. Ponnyier säljer man ju till barnfamiljer och där har jag höga krav på vad som ska fungera.
Hästförsäljning är en djungel att trassla sig igenom och det kan bli så rätt lika väl som så fel. Man ska tänka på många saker. Felet med denna som vi tittade på var att den reds på ett kraftigt bett, eller träns kan man säga för att den har problem med munnen och det i kombination med att den inte var kunnig och utbildad och sen ska ridas av ett barn, rimmar inte. Det ska vara smidigt och lätt.
Jag och min dotter gör detta ihop och det är ett trevligt och roligt sätt att umgås.
Sen fick jag hem min lillkille och det är alltid mysigt, men det gör det ännu tråkigare att jobba imorgon.
Vi får hoppas att det iaf blir en rolig börsvecka. Det är dags att börja bevaka aktivt igen, men jag ska försöka att endast kolla en gång mitt på dagen och sen på kvällen. Det sista innan semestern var jag smått fanatisk med att kolla de där listorna...

fredag 1 augusti 2008

Grill

Solen skiner men de säger att det ska bli regn imorgon. Hur kan det vara möjligt?? Det känns som om vi alltid ska ha detta vädret, eller hur? Det brukar känns så. Även när det regnat fjorton dagar i sträck. Så nu måste vi grilla ikväll och liksom passa på, mellansonen med kamrat är här så det ska bli kul. Mellan sonen kommer inte annars så ofta.
Karrekotletter ligger i marinad, en fetaostsallad är gjord och så blir det krocketter och bearnaise sås till.
Men först ska jag spruta ner mina hästar med kallt vatten så de inte får solsting i värmen. De gillar inte detta först men sen känner de hur skönt det faktiskt är. Detta är en stund i livet, en kväll som jag kommer att komma ihåg när jag blir gammal, en kvalitetsstund. När allt är precis som man vill ha det(nästan) barnen är hemma, bara ett men ändå, grillning på altan och hästarna betar i hagen jämte oss...
Ett minne att plocka fram när exet gått igång, tiden inte räcker till, det ösregnar eller haglar och jag måste laga mat snabbt så det blir typ falukorv och makaroner... Dessa kvalitetsstunder är för mig viktigare än mycket annat....

Modem problem

När vi skulle åka till England trodde jag att de flesta hotell skulle ha Internet så att jag kunde göra ett inlägg om dagen under resans gång-men det fanns inte tyvärr så därför skrev jag inget. Och när jag kom hem och glad i hågen skulle logga in visade det sig att åskan antagligen slagit ner och förstört modemet. Det fungerade inte. Vi använder Telia som leverantör då ingen annan kan leverera ut dit vi bor. Men när jag ringde dit så sa de att jag skulle ringa till en underleverantör som hade hand om modemet. Vi har suttit i en telefon kö i 4 dagar till denna underleverantör. Men inte kommit fram, precis när de svarar säger en röst -du har nr 7 i kön... men sen händer inget. Man får inte veta om man möjligen hoppat fram ett snäpp i kön under de 40 minuter som man suttit. Så idag blev jag förbannad och ringde upp Telia. Jag tycker att det är ju de vi betalar till och har ett avtal med-varför ska vi då behöva ha och göra med en tråkig underleverantör som inte svarar. De har ju inte vi valt. Då säger Telia att om det är åskan så finns ingen garanti men vi kan köpa ett nytt i en Telia butik. Okey då åkte jag dit. Då säger den expediten att underleverantören tar in modemet och gör en undersökning och visar det sig då att det är åskan så kostar undersökningen 895 kr och sen får man köpa ett nytt modem för 495. Så genom att åka dit direkt och köpa ett nytt för 495 kr så tjänade jag 895 kr... Hur kan detta vara möjligt. Och HUR ska man veta, särskilt nu i semestertider om det verkligen är åskan???? Vi kommer byta bort Telia så fort det är möjligt och någon annan kan leverera. De borde ta lite lärdom och bli mer service medvetna på det bolaget... En tråkig oväntad utgift på 495 kr fick jag och det gör mig också sur men å andra sidan var det värt pengarna att slippa sitta i en telefonkö som inte rörde sig, jag undrar om det övht var bemannat. Tänk vad onödig tid folk lägger på den och tror att de ska få ett nytt modem-gratis.

Trevligt

Igår hade vi en trevlig dag med mycket samvaro av vänner. Först var de som tagit hand om hästarna åt oss här och fikade. Vi har så mycket att prata om och gemensamma bekanta även om vi själva är ganska nybekanta, så det är jättekul. Jag gjorde kladdkaka och hade vaniljglass till, billigt och enkelt och även gott. På kvällen var vi sen bjudna på en sommarfest, hos en släkting. Grillning och en massa goda grönsaker och potatis.Mysigt. Det är detta som är så viktigt med sommaren, att få göra alla dessa saker som vi inte kan under långa och kalla årstiden. Vilken känsla att kunna ha fint väder, njuta och att kunna pyssla med lite av varje, inte behöva sitta still och sola i panik för att solen när som helst kan försvinna. Jag planterade blommor i en gammal hästvagn här till studenten, det har länge sett klent ut men nu har de tagit sig och det är väldigt fint.
Jag har en fundering på att göra en röjning uppe på rännet i ladan. Där finns allt mellan himmel och jord. Även mina överblivna saker åkte upp där när jag flyttade in. Vi hade en ambition om att sälja av de större sakerna, bla 2 skinn grupper, och spara pengarna till Englandsresan. Detta blev inte av. Men nu känner jag mig utvilad och redo att ta mig an uppgiften. Och problemet med att sälja saker vid dåligt väder är att vi har trångt inne och inte kan ta in sakerna. Och upp i ladan känns inte bra att ta upp främlingar. Men vi har ett utrymme i ladan på marknivå där vi har höet under vintern. Där skulle man kunna sopa ur och fräscha till och ställa ner det som sätts på annons. Då är det smidigt att visa också om allt är på samma ställe. Det känns skönt att rensa ur. Så jag tänkte putsa upp skinngrupperna och fota dem och ut på annonser.
Och soffgrupperna kan bli fördärvade om de står därunder en vinter till, det finns råttor, så det är bättre att sälja dem, och skönt att få in eventuella extra pengar. För att täcka upp lite av utgifterna det sista.... Sambon har byggt veranda och lagt nytt tak, jag äger inte huset och är inte inblandad i de kostnaderna, vi har haft studentmottagning och en semester. Så det har gått pengar här sista månaderna. Då kan det vara skönt att få in lite pengar. Vet dock inte om det går att sälja, tänker att det är bättre att sätta ett lågt pris och få det sålt. När jag bodde i Sthlm stog jag några ggr på loppis, detta var väldigt effektfullt. Saker gick att sälja. Här där jag bor nu har jag provat 3 ggr men det funkar inte. De köper inget...Så därför är det inget alternativ, tyvärr för vi har mycket som vi behöver bli av med.