lördag 22 augusti 2009

Parkering

Jag har tidigare berättat om att jag hyr en garage plats inne i stan, precis jämte mitt arbete. Platsen fick jag behålla när jag sålde lägenheten. Plötsligt blev den uppsagd för kommunen ska ta över uthyrningen. Ringde kommunen och talade vänligt om att jag vill behålla min plats. -Tja det kan väl gå bra sa herr kommun, vi har rätt gott om tomma platser. Men du får räkna med en hyresöning, det blir 800 kr i månaden...
800:- ???? jag betalar endast 350 kr nu... Jo men vi riktar in oss på företagskunder därav priset. Men din arbetsgivare kanske kan betala så blir det endast ett förmånsvärde...Skulle väl inte tro det...

Nej även bekvämligheten har ett pris så jag tackade nej till den förträffliga platsen. Min dotter tipsade mig om att stå i ett villa område, ca 10 min gångväg från jobbet och så får det bli. En uppfriskande promenad och jag sparar tidigare utlagda pengar på 350.. Känns lite surt att promenera bort min minskade arbetstid men jag får väl gå fort. Iallafall är de första 350 kronorna av mitt inkomstbortfall fixat. Jag har denna vecka köpt SSAB B för 88 kr och lagt en säljorder på 96. Detta ger min en vinst på 1600 kr om det går i lås. De var nere som lägst på 85 men man kan inte få allt som man önskar. Det här med börsen är verkligen en drivkraft för mig. Tycker att det är oerhört kul och stimulerande. Att marknaden är svårtydd gör det hela mer stimulerande.

Det är inte mer än tre år sedan som jag var pank, arbetslös och hade en oerhört dålig ekonomisk framtidsprognos. Nu har jag inte långt kvar till miljonen. Detta kan låta häpnadsväckande men inräknat i detta är en kalkylerad vinst på lägenheten, mätt efter marknadsvärde.
Och allt började med att jag faktiskt fick ett jobb och senare sålde min lägenhet med vinst, utan att handla ny lägenhet för vinsten. Så saken är att alla kan lyckas med rätt inställning och ett startkapital. Jag är samma människa i stort som den loser jag kände mig som 2006, men med den säkerheten som kallas ekonomisk trygghet i bakfickan. Skillnaderna mellan varje förhållande är marginella. Det ska man aldrig glömma bort. Därför har känner jag en enorm ödmjukhet inför begreppet pengar. De ska användas på ett bra sätt, med respekt. För de kan göra så mycket gott för så många. Det är inte svårt att sitta i lunchrummet och käka en hastigt komponerad, tråkig, matlåda när andra springer ut på lunchrestaurang. Med den övertygelsen i bakfickan.

Mindre arbetstid..

Jag har efter en lång betänktetid bestämt mig för att minska på min arbetstid. En önskan jag har haft länge, sen jag var sjukskriven för exakt ett år sen. Och nu har jag lämnat in en ansökan. Det blir inga hårresande förändringar men jag ska arbeta 1 timme mindre varje dag. Jag vill ha mina eftermiddagar ifred och för mig själv och mitt privatliv. Eftersom jag har en billig månadskostnad, betald bil, en dotter som är helt ekonomiskt självgående och betalar hemma och ett högst oväntat stort ekonomiskt tillskott så är det nu möjligt. De oväntade pengara ska jag inte använda för att täcka upp min förlorade inkomst men de finns där som en trygghet.
Tiden ska jag lägga på mitt eget välmående vilket innebär mer tid med sonen varannan vecka, skriva på min bok samt att fortsätta bevaka och handla på börsen. Jag känner att fritid blir viktigare, eller rättare sagt att få disponera min egen tid. Dessutom om man är aktiv på börsen så kan man tjäna pengar på att ha möjlighet att kliva in i eller ur en affär lite tidigare på dagen. Nu får jag ju det att låta som om jag inte ska arbeta alls, det handlar trots allt bara om en timmes minskning . Men saken är att jag har svårt att koncentrera mig på arbetet på eftermiddagarna, våra nya öppna kontorslanskap bidrar till detta. Jag blir för trött i huvudet helt enkelt. Detta och det faktum att jag vill komma hem asap, gör att jag känner mig sporrad att va på jobbet tidigt och då kunna gå hem tidigt. Lunchen ska jag dra ner till en kvart. Undantag givetvis om jag går ut och äter. Tanken på allt detta gör att jag tror att jag ska klara mig igenom den här hösten också.

torsdag 20 augusti 2009

Tack för kommunala bibliotek!!

Det finns två intressanta böcker som nyligen kommit ut, Dags att köpa aktier? Av Urban Bäcckström samt Den orolige mannen av Henning Mankell. Har alla Wallander böckerna men den billigaste jag hittat nu kostar 169kr. Tänkte därför låna den nu och köpa den senare på rea.
Och den fanns till min glädje på ortens bibliotek. Bäckströms bok vill jag gärna läsa men kanske inte köpa fölr 179 kr. Den fanns inte på bibblan men de beställde den åt mig, eller la den som ett inköps förslag! TACK för denna service kommunen!!!
En annan rolig sak är att Charlie o Mattias är tillbaka till Lyxfällan. Det är toppen tycker jag. Att
se att saker och ting utvecklas åt det håll man vill själv...
Nu kan man åter med glädje och inspiration följa det programmet.

Börsen är en sådan sak som gärna oftare fick utvecklas åt det håll man själv vill...
Men ibland så..Ncc har lämnat en bra rapport och stiger, det är fortfarande 60 kr kvar till mitt inköpspris, men dock.
Denna veckan håller jag annars tummarna för SSAB B, som jag köpt en liten post i på ren spekulation, en kort sådan...

söndag 9 augusti 2009

Sista dagen

på semestern, phuu, förstår inte riktigt hur det ska gå till..
Känner att jag inte känner mig redo och det beror på att jag har ett minimum av stimulerande arbetsuppgifter för närvarande och att det inte finns någon lösning på det just nu.
Har under våren funderat på att gå ner i arbetstid. Det är självklart en kostnads fråga helt och hållet. 75 % vore bra. Men det blir ett för stort inkomstbortfall för mig. Så nu går funderingarna på att jobba 75% varannan vecka när jag har yngsta barnet, och full tid den andra veckan,hamnar precis under 90% då och förlorar cirka 2000 netto.

Men jag känner mig inte riktigt redo, utan tycker att jag ska ha klarat av att få bort samma summa i utgifter då...
Så nu går tankarna på att betala av studielånet först. Har cirka 75000 kr där och betalar 500 kr per månad. Jag har oxå en garageplats vid min arbetsplats som jag betalar 350 kr för. Därifrån blev jag uppsagd from 1 oktober... Så målet är att hitta en hyfsad bra gratisparkering gör jag det så går jag med på uppsägningen och sparar därmed 350 kr. Hittar jag ingen tänker jag bråka lite för är det något som stressar mig så är det att leta parkering på morgonen och dessutom alltid ha rätt valör i plånboken. Då, om detta går i lås är jag uppe i 850 kr i besparing, inte illa...

Vi får se men jag känner mig oerhört taggad. Resten av beloppet 1150 kr har jag tänkt att trada mig till helt enkelt.Studerar börsen med lupp och anser att det fungerar nu igen. Små belopp men som kan ge den låga avkastning som jag behöver. Självklart är en högre avkastning mer angelägen:) Jag har mina "tunga" poster i SSAB, NCC och Seb. Seb har ökat gigantiskt och är min framtida kassako, de rör jag inte, NCC ligger jag back a lot, så de rör jag inte ,SSAB , ja där börjar jag knappa in köpkursen på 112 kr och funderar på att sälja när denna är uppkommen, eller nära och avvakta tills nästa dipp och köpa igen. Detta för att säkra några tusenlappar som jag behöver för att betala av mitt vidlyftiga leverne under semester:) inte riktigt så men ligger lite back ioch med den. Jag har RNB som plötsligt börjat röra sig men det är långt kvar. Sen har jag en summa som jag använder till trading, mycket roligt. Jag gick på en solarplexussmäll direkt då jag köpte Bong& Ljungdahl för 25,05. De peakade på 27,10 och jag hade lagt en sälj på 27,40. Sen gick de ner till 19. Uppgången hade jag inte analyserat ordentligt, inte historiken heller och det fick jag f-n för kan man säga. Nu är de avsålda på 23 och jag frigör pengarna till annat. Ger de inte mer tid, dock har de kvartalsredovisning den 21a och går de ner på 19 igen innan dess och kontanterna finns så kanske jag köper igen. Tycker att det är så himla roligt när det rör på sig igen:) Och mår bra av att ha ett belopp att använda just till detta ändamål...

torsdag 6 augusti 2009

Sista semesterveckan

Och mycket ekonomi är det i tankarna. Det är svårt att ta semester från sina ekonomiska förehavanden.... Mitt liv har kostat mycket de senaste månaderna, nej ursäkta inte mitt liv men min omställning av mitt liv.
Har köpt en bostadsrätt. En billlig med låg hyra men den fick en bra summa till insats. Räntan är ju låg nu så jag ansåg inte att det var värt att sälja av aktierna för att betala in på lägenheten.
Jag har köpt egen bil. Var utan bil i 2,5 månader men det var svårt. Har köpt en småbil som är rejäl men ändå bensinsnål. Kontant.
Har varit på semester, charter med yngsta barnet, en resa jag inte hade råd med men som var nödvändig. Finns självklart inget som heter nödvändig charterresa om man inte har kontanter att betala med. Men jag prioriterade så. Ansåg att jag inte kunde gå som nyseparerad, ensam mamma på en fyra veckors semester utan att ha ett skit planerat. Det fick mig att känna mig ensammast i hela världen. Så då gjorde jag detta valet. Och nu så är jag pank. Efter att ha haft pengar på banken i snart två år känns det fruktansvärt, förskräckligt och skrämmande. Så nu gäller det att jobba ihop kontanter igen. Sparandet har inte blivit mycket med sen april pga av ovanstående inköp.
Mina aktier går dock bättre, särskilt Seb, de var ett fynd. Men trots vissa händelser och avstickare jag är lika laddad som förr att skapa mig en ekonomisk trygghet, och det är ju lite lättare om börsen går som den gått denna veckan.